Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Spoedeisende Hulp

Vaccinatie tegen tetanus

Vaccinatie tegen tetanus

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Op de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis bent u behandeld voor een verwonding. Met deze verwonding loopt u het risico om tetanus te krijgen. Daarom heeft u één of twee injecties gekregen op de Spoedeisende Hulp.

In deze folder leest u wat tetanus precies is, hoe de vaccinatie werkt en hoeveel injecties u nodig heeft voor een volledige bescherming tegen tetanus.

Wat is tetanus
Tetanus (ook wel kaakklem genoemd) is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie komt onder andere voor in zand, straatvuil of mest van dieren. Door een wondje kan de bacterie in het lichaam terechtkomen. De bacterie maakt een gif aan dat spierkrampen en verlammingen veroorzaakt.

Vaak verkrampen eerst de kauwspieren, daarna ontstaan ook krampaanvallen in de rest van het lichaam. Tetanus is moeilijk te behandelen en kan een dodelijke afloop hebben.

In Nederland komt tetanus weinig voor. Kinderen worden sinds 1950 op jonge leeftijd tegen de ziekte ingeënt.

De vaccinatie
Vaccinatie tegen tetanus is nodig als u:De vaccinatie tegen tetanus bestaat uit een injectie met tetanus-toxoïd. Dit is de stof die de ziekte veroorzaakt, maar dan in aangepaste, veilige vorm. U wordt daar niet ziek van, maar uw lichaam gaat wel antistoffen (afweer) aanmaken tegen tetanus.

Als u nooit tegen tetanus bent ingeënt, krijgt u naast de injectie met tetanus-toxoïd ook een injectie waar de antistoffen al inzitten (tetanus-immunoglobuline). Uw lichaam heeft anders te veel tijd nodig om antistoffen aan te maken. Bij een verwonding heeft u direct bescherming nodig. Met twee injecties bent u direct beschermd. Hoeveel injecties u nodig heeft, leest u hieronder.

Hoeveel injecties nodig
Hoeveel injecties u nodig heeft om u volledig te beschermen tegen tetanus hangt af van hoe lang geleden u voor het laatst bent ingeënt. Er zijn drie mogelijkheden:

Eén injectie nodigTwee injecties nodigTwee injecties nodig en later twee herhalingsinjectiesOm te zorgen dat de bescherming voor de komende tien jaar blijft gelden, dient u nog tweemaal een herhalingsvaccinatie (tetanus-toxoïd) te krijgen.

Wij adviseren u de eerste herhalingsinjectie een maand na uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp te halen. Een half jaar na deze eerste herhalingsinjectie haalt u de tweede herhalingsinjectie. U kunt voor de herhalingsinjecties bij uw huisarts terecht. Informeer vooraf bij uw huisartsenpraktijk of u een afspraak moet maken.

U krijgt een recept mee zodat u de twee vaccinatieampullen bij de apotheek kunt ophalen. U bewaart deze in de koelkast. U neemt de ampul mee naar uw afspraak voor vaccinatie bij de huisarts.

Mogelijke bijwerkingen
Sommige mensen krijgen last van bijwerkingen na de vaccinatie(s) tegen tetanus.
De volgende bijwerkingen zijn bekend:Direct contact opnemen
Krijgt u zeer hevige reacties na de vaccinatie die u op de Spoedeisende Hulp heeft gehad? Neemt u dan direct contact met ons op op telefoonnummer (0314) 32 95 37. Als er complicaties optreden na de herhalingsinjectie(s) die u bij de huisarts heeft gehaald, dan dient u contact op te nemen met uw huisarts of buiten kantooruren met de Huisartsenpost, telefoonnummer (0314) 32 98 88.

Tetanus voorkomen
Het is verstandig dat u zich iedere tien jaar opnieuw laat vaccineren als u:Zwangerschap en borstvoeding
De vaccinatie tegen tetanus bevat thiomersal. Wij raden het gebruik van dit conserveermiddel af tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Heeft u tijdens uw zwangerschap of borstvoeding toch een tetanusvaccinatie nodig? Dan krijgt u van ons het DTP-vaccin (tegen difterie, tetanus en polio) toegediend. Deze vaccinatie bevat geen thiomersal.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de medewerkers van de afdeling Spoedeisende Hulp op telefoonnummer (0314) 32 95 37.

Hieronder is aangekruist wat voor u van toepassing is:

Naam: ..............................
Geboortedatum: ...... / ...... / ........



Foldernummer: 1812-mrt-24