Algemeen
De echograaf is een apparaat dat geluidsgolven, die wij niet kunnen horen (ultrageluid), het lichaam instuurt. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van uw lichaam in beeld gebracht op een tv-scherm. Hierdoor kan de arts meer informatie krijgen over de organen die hij wil onderzoeken. Een laborant voert het onderzoek uit, onder leiding van een radioloog.
Echografie van de onderbuik
Een echo van de onderbuik brengt de nieren, blaas, baarmoeder (uterus), eierstokken en/of prostaat in beeld.
Zwangerschap en borstvoeding
Deze techniek is onschadelijk voor zwangerschap en bij borstvoeding.
Voorbereiding echografie
- Het onderzoek kan alleen plaatsvinden als u een volle blaas heeft.
- Gaat u 1,5 uur voor het onderzoek naar het toilet. Vervolgens drinkt u 4 glazen water (800 - 900 cc). Drink geen andere dranken, met name géén koolzuurhoudende dranken. U mag niet meer naar het toilet totdat het onderzoek klaar is. Een half uur voor het onderzoek moeten de 4 glazen water op zijn. Het is belangrijk dat uw blaas vol is tijdens het onderzoek. Houd hier met het vervoer naar het ziekenhuis rekening mee.
- U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn.
- Bent u dialysepatiënt? Het is dan van belang dat u zich aan de drinkvoorschriften van uw arts houdt. Bij vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts.
Het onderzoek
De voorbereiding op de afdeling Radiologie duurt ongeveer 5 minuten en het onderzoek zelf ongeveer 15 à 30 minuten. Over het algemeen voelt u niets van een echografie. De zender/ontvanger geeft druk op het deel van uw lichaam dat onderzocht wordt. Het is onschadelijk voor uw lichaam. Daarom kunnen we deze techniek ook toepassen tijdens de zwangerschap.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Op de plek die onderzocht gaat worden, smeert de laborant eerst een niet-vette gel. Dit is nodig om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen zender/ontvanger en de huid. De zender/ontvanger zendt geluidsgolven uit. De echo's daarvan worden opgevangen en 'vertaald' in een beeld op een tv-scherm. Hiervan worden foto's gemaakt.
De uitslag van het onderzoek
U krijgt de uitslag niet direct van de laborant die het onderzoek uitvoert. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag. De arts zal deze uitslag met u delen.
Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.