Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Echografie onderbuik

Echografie onderbuik

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De echograaf is een apparaat dat geluidsgolven, die wij niet kunnen horen (ultrageluid), het lichaam instuurt. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van uw lichaam in beeld gebracht op een tv-scherm. Hierdoor kan de arts meer informatie krijgen over de organen die hij wil onderzoeken. Een laborant voert het onderzoek uit, onder leiding van een radioloog.

Echografie van de onderbuik

Een echo van de onderbuik brengt de nieren, blaas, baarmoeder (uterus), eierstokken en/of prostaat in beeld.

Zwangerschap en borstvoeding

Deze techniek is onschadelijk voor zwangerschap en bij borstvoeding.

Voorbereiding echografie

Het onderzoek

De voorbereiding op de afdeling Radiologie duurt ongeveer 5 minuten en het onderzoek zelf ongeveer 15 à 30 minuten. Over het algemeen voelt u niets van een echografie. De zender/ontvanger geeft druk op het deel van uw lichaam dat onderzocht wordt. Het is onschadelijk voor uw lichaam. Daarom kunnen we deze techniek ook toepassen tijdens de zwangerschap.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Op de plek die onderzocht gaat worden, smeert de laborant eerst een niet-vette gel. Dit is nodig om een zo goed mogelijk contact te krijgen tussen zender/ontvanger en de huid. De zender/ontvanger zendt geluidsgolven uit. De echo's daarvan worden opgevangen en 'vertaald' in een beeld op een tv-scherm. Hiervan worden foto's gemaakt.

De uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag niet direct van de laborant die het onderzoek uitvoert. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag. De arts zal deze uitslag met u delen.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: jun 24