Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

Echografie van de hele buik bij kinderen

Echografie van de hele buik bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In overleg met de behandelend arts van uw kind, hebt u samen besloten tot een echografisch onderzoek. Het echotoestel is een apparaat dat geluidsgolven, die wij niet kunnen horen, het lichaam instuurt. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van het lichaam in beeld gebracht op een tv-scherm. Op deze wijze kan de laborant of radioloog meer informatie krijgen over de organen die hij/zij wil onderzoeken.

In deze folder leest u meer over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek. Dit zijn slechts richtlijnen, de behandelend arts of radioloog kan hiervan afwijken. De informatie is van toepassing op kinderen van 0 tot 12 jaar. Vanaf 12 jaar is de informatie uit de folder voor volwassenen van toepassing.

U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven.

Echo abdomen/combinatie-echo boven- en onderbuik

Bij een echo van de hele buik wordt een echo gemaakt van de lever, milt, alvleesklier (pancreas), galblaas, nieren en/of de bloedvaten in de buik, blaas, baarmoeder (uterus), eierstokken en/of blinde darm (appendix).

Voorbereiding

Niet-zindelijke kinderen

Uw kind mag vanaf 1 uur voor het onderzoek niets meer eten. Laat uw kind in de wachtruimte een fles of volle tuitbeker drinken. Uw kind mag geen koolzuurhoudende dranken drinken. Tijdens het onderzoek is de blaas dan in ieder geval half gevuld.

Zindelijke kinderen tot 10 jaar:

Uw kind mag vanaf 1 uur voor het onderzoek niets meer eten. Uw kind mag vanaf 1 uur voor het onderzoek niet meer naar het toilet. Laat uw kind in dat uur twee bekers water drinken (300-400 ml).

Zindelijke kinderen vanaf 10 jaar:

Waar meldt u zich

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de baliemedewerker van afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Het onderzoek

Een laborant voert het onderzoek uit, onder leiding van een radioloog. Bij het onderzoek mag uw kind ondergoed en sokken aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel of in bed. De onderzoeker brengt gel aan op de huid om te voorkomen dat er lucht tussen de huid en het apparaatje komt. Deze gel kan koud aanvoelen. Het apparaatje ontvangt en zendt geluidsgolven uit. De geluidsgolven worden opgevangen en vertaald in een beeld op een tv-scherm, hiervan worden foto's gemaakt.
Echografie buik
De onderzoeker beweegt het apparaatje over de buik en de zij, dit is niet pijnlijk. Om vanuit een andere kant naar het te onderzoeken orgaan te kunnen kijken, vraagt de onderzoeker soms of uw kind op de linker- of rechterzijde wil draaien. Soms wordt er nog gekeken wanneer de blaas leeg is, uw kind mag dan eerst uitplassen. De radioloog beoordeelt de foto's en beslist of het onderzoek klaar is.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 25 minuten.

Na het onderzoek

Uw kind mag weer eten en drinken.

De uitslag

U krijgt de uitslag niet direct van de laborant die het onderzoek uitvoert. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag. De arts zal deze uitslag met u delen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan gerust aan de behandelend arts, radioloog, physician assistant of aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.
Foldernummer: jan 24