Algemeen
In overleg met de behandelend arts van uw kind, heeft u samen besloten tot een echografisch onderzoek. Het echotoestel is een apparaat dat geluidsgolven, die wij niet kunnen horen, het lichaam instuurt. Door de weerkaatsing van de geluidsgolven te meten, wordt het inwendige van het lichaam in beeld gebracht op een tv-scherm. Op deze wijze kan de laborant of radioloog meer informatie krijgen over de organen die hij/zij wil onderzoeken.
In deze folder leest u meer over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek. Dit zijn slechts richtlijnen, de behandelend arts of radioloog kan hiervan afwijken. De informatie is van toepassing op kinderen van 0 tot 12 jaar. Vanaf 12 jaar is de informatie uit de folder voor volwassenen van toepassing.
U kunt tijdens het onderzoek bij uw kind blijven.
Echo van de bovenbuik
Bij een echo van de bovenbuik wordt een echo gemaakt van de alvleesklier, lever, galblaas, nieren, milt en/of aorta.
Voorbereiding
- Probeer uw kind op het onderzoek voor te bereiden door op zijn/haar niveau uit te leggen wat er gebeurt tijdens het onderzoek.
- Neemt u een vertrouwd speeltje mee.
- Kiest u voor kleding die makkelijk aan en uit te trekken is.
Kinderen tot 10 jaar:
- Uw kind mag vanaf 1 uur voor het onderzoek niets meer eten en geen koolzuurhoudende dranken nuttigen.
Kinderen vanaf 10 jaar:
- Uw kind mag vanaf 3 uur voor het onderzoek niets meer eten.
- Is de afspraak later op de dag? Dan mag uw kind nog wel een licht ontbijt of lichte lunch, tot 3 uur voor het onderzoek.
- Uw kind mag water drinken, maar geen andere dranken.
- Uw kind mag geen kauwgom
Het onderzoek
Een laborant voert het onderzoek uit, onder leiding van een radioloog. Bij het onderzoek mag uw kind ondergoed en sokken aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt uw kind op een onderzoektafel of in bed. De onderzoeker brengt gel aan op de huid om te voorkomen dat er lucht tussen de huid en het apparaatje komt. Deze gel kan koud aanvoelen. Het apparaatje ontvangt en zendt geluidsgolven uit. De geluidsgolven worden opgevangen en vertaald in een beeld op een tv-scherm, hiervan worden foto's gemaakt.
De onderzoeker beweegt het apparaatje over de buik en de zij, dit is niet pijnlijk. Om vanuit een andere kant naar het te onderzoeken orgaan te kunnen kijken, vraagt de onderzoeker soms of uw kind op de linker- of rechterzijde wil draaien. De radioloog beoordeelt de foto's en beslist of het onderzoek klaar is.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 25 minuten.
Na het onderzoek
Uw kind mag weer eten en drinken.
De uitslag
U krijgt de uitslag niet direct van de laborant die het onderzoek uitvoert. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist), ontvangt altijd de uitslag. De arts zal deze uitslag met u delen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u ze dan gerust aan de behandelend arts, radioloog, physician assistant of aan de medewerkers van de afdeling Radiologie.
Bij verhindering
Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.