Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Donormoedermelk

Donormoedermelk

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft besloten om uw baby donormelk te geven van een voor u bekende donor. Wij raden u aan om voor het gebruik van donormelk te controleren of de punten in deze folder toepassing zijn voor uw moedermelkdonor.

Belangrijke punten

Belangrijk is dat de moedermelkdonor:

Bloedtest

Het geven van donormoedermelk brengt risico's met zich mee. Wanneer u de donormoedermelk wilt laten testen is het mogelijk om bij de donor een aantal ziekten te laten onderzoeken door middel van een bloedtest. De arts kan de hieronder genoemde testen aanvragen. De kosten van deze testen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Antistoffen



Hygiëne

De donor dient hygiënisch te werk te gaan tijdens het afkolven. Dagelijks douchen en handen wassen voor het kolven. Kolven met schoon materiaal. Meer informatie over kolven vindt u in de folder 'Kolven van moedermelk'.

Gebruik kolf

Transport

Bewaar de moedermelk in de koelkast. Moedermelk moet binnen 24 uur ingevroren worden en mag gebruikt worden. Plak een sticker op de fles met de datum van afkolven en de naam van de baby of de naam van de aanstaande moeder. De moedermelk moet gekoeld getransporteerd worden.

Moedermelk doneren mag niet als de donor:

Tijdelijk doneren mag niet als de donor:

Moedermelk van een andere moeder die niet gecontroleerd is op bepaalde infecties, wordt niet geadviseerd vanuit de kinderartsen. Het blijft een eigen risico inschatting van de moeder zelf om de moedermelk te gaan gebruiken.

Informeren zorgverlener

Informeer de verpleegkundige over het gebruik van de donormelk. Zij zal dit verwerken in uw patiëntendossier. Het geven van donormoedermelk aan uw kind valt onder uw eigen verantwoordelijkheid. Daarom vragen wij u een formulier te ondertekenen waarin staat dat u over bovenstaande geïnformeerd bent.

Vragen

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de lactatiekundige. De lactatiekundige is op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 49 10 of (0314) 32 38 81.

Bronnen

Moedermelkbank en Moedermelk Netwerk


Foldernummer: jul-24