Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie

CT-scan van de wervelkolom, botten en/of hersenen

CT-scan van de wervelkolom, botten en/of hersenen

Computer Tomografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort krijgt u een CT-scan. Er zijn verschillende soorten CT-onderzoeken. Elk onderzoek vraagt een andere voorbereiding. Deze folder is gericht op het onderzoek dat voor u van toepassing is. U kunt bij het betreffende onderzoek lezen wat er van u verwacht wordt en wat u kunt verwachten.

De CT-scan

Bij een CT-scan (Computer Tomografie) ligt u op een tafel die in een soort 'ring' wordt geschoven. In deze 'ring' bevindt zich een ronddraaiende bron, die röntgenstralen uitzendt. Met behulp van de computer wordt zo een dwarsdoorsnede van uw lichaam in beeld gebracht. De CT-scan kan 'schijfjes' lichaam in beeld brengen. Door meerdere 'schijfjes' vast te leggen op de monitor, krijgt de radioloog de juiste informatie over de verschillende organen en hun relatie onderling. Tijdens de röntgenopname, hoort u de apparatuur in de ring om u heen draaien. Bij onderzoek van de longen of de buik wordt u gevraagd in te ademen en de adem even vast te houden.

Een onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. Dit verschilt per onderzoek.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Deze overlegt dan met u of het onderzoek door kan gaan.

Voorafgaand aan de CT-scan

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Het gebruik van contrastvloeistof is zelden nodig bij deze onderzoeken. In de meeste gevallen hoort u pas tijdens het onderzoek of er bij u contrastmiddel wordt gebruikt.

Waar meldt u zich

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de locatie die met u is afgesproken. Dit kan zijn:
Wij verzoeken u te parkeren op het parkeerterrein bij de hoofdingang van het Slingeland Ziekenhuis.

Bijwerkingen/complicaties

Bij dit onderzoek maken we gebruik van röntgenstraling. Door de moderne technieken die wij in ons ziekenhuis toepassen, is de stralingsdosis minimaal.

De uitslag van het onderzoek

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd (uw huisarts of specialist) ontvangt altijd de uitslag.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Filmpje

Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat u kunt verwachten als u een CT-scan krijgt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar www.slingeland.nl/ct-scan-4

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust aan de radioloog of laborant.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: jan 24