Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Chemotherapie via Elastomeerpomp

Chemotherapie via Elastomeerpomp

Folfusor®

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Chemotherapie thuis

Sommige chemotherapiebehandelingen kunnen we toedienen met behulp van een Folfusor®, ook wel elastomeerpomp genaamd. De Folfusor® dient de chemo geleidelijk en in de juiste snelheid toe, waardoor de dosering optimaal is en de bijwerkingen zo beperkt mogelijk zijn.

Afhankelijk van uw behandeling blijft de Folfusor® gedurende één of meer dagen aangesloten op uw PICC lijn of Port a cath. In deze folder informeren wij u over het verloop van de behandeling met een Folfusor®, zaken waarop u thuis moet letten bij behandeling via een Folfusor® en wat u kunt doen bij problemen.

Wie komen er in aanmerking voor deze behandeling?

Wat is een Folfusor®?

Een Folfusor® is een infuussysteem dat kan worden gebruikt bij het toedienen van medicatie in de thuissituatie. Het infuussysteem bestaat uit een toedieningsslang en een ballon (medicatiereservoir). De ballon is gemaakt van een speciaal materiaal: elastomeer.

In de Folfusor® bevindt zich een ballon met daarin uw chemotherapie. De opgerekte ballon veroorzaakt een bepaalde druk, waardoor het geneesmiddel via de toedieningslang vanzelf het lichaam in kan stromen. Bij het aansluiten is de ballon volledig gevuld met vloeistof. Vanaf het moment van aansluiten loopt deze ballon langzaam leeg.

Er is altijd druk in de ballon aanwezig dus ook wanneer de ballon leeg is, zal er geen bloed terug stromen richting de ballon. De Folfusor® is een kleine, draagbare fles, waardoor u uw dagelijkse activiteiten grotendeels kunt blijven uitvoeren tijdens uw behandeling. U kunt matig sporten (zoals wandelen en rustig fietsen).

De Folfusor® heeft aan de buitenkant een extra beschermlaag die beschadiging of lekken voorkomt. U draagt de pomp in een heuptas onder uw kleding. U bent daardoor niet beperkt in uw bewegingsvrijheid Dit tasje krijgt u bij de eerste toediening van uw verpleegkundige.
Volle elastomeerpompLege elastomeerpomp
Volle elastomeerpompLege elastomeerpomp

De behandeling

Adviezen

Afkoppelen van de Folfusor®

Complicaties

Wat doet u wanneer u thuis een probleem ervaart tijdens de behandeling? Hieronder worden verschillende situaties beschreven.

1. De Folfusor® loopt niet op de gewenste snelheid/ lijkt even vol te blijven

Ga aan de hand van de indicatorlijnen en de grote van de ballon na of de Folfusor® op de gewenste snelheid loopt.
Is dit niet het geval:
gesloten klem infuusgeopende klem infuus
Gesloten klem, afgesloten lijnGeopende klem, de lijn is niet afgesloten

Controleer of u bloed ziet in de infuuslijn. Dit zou moeten weggaan door het verwijderen van de knik uit de infuuslijn of het openen van de klem.
Neem contact op met de thuiszorg als u daarna nog steeds de indruk heeft dat de Folfusor® even vol blijft. Zij kunnen de situatie thuis beoordelen.

2. Er lijkt vloeistof te lekken

Wanneer de vloeistof uit de Folfusor® in contact komt met de huid, kan dit een branderig gevoel of jeuk veroorzaken. Is het verband op de katheter vochtig of ziet u natte vlekken op uw kleding of huid, ga dan na waar het systeem lekt:

Aan de poortkatheternaald of het insteekpunt van de PICC-katheter

Bij de verbinding tussen de infuuslijn van uw katheter en de infuuslijn van de Folfusor®

Bij bovenstaande problemen kan de thuiszorgverpleegkundige contact opnemen met het ziekenhuis.

Let op!

Bij vragen en onduidelijkheden

Als u vragen heeft of er zijn onduidelijkheden, dan kunt u bellen naar de Dagbehandeling Oncologie, bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 97 46.


Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: feb-24