Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie
Verloskunde

Bevallen in bad

Bevallen in bad

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen
In het Slingeland Ziekenhuis is het mogelijk om in een bad te bevallen of om in een bad de weeën op te vangen. Dit kan bij zowel een poliklinische als bij een klinische (medische) bevalling. Het water zorgt voor ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting mogelijk iets sneller kan gaan. In deze folder leest u hier meer over.

Het bevalbad
Het bevalbad is een opblaasbaar bad. Dit bad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen.

Bad voor bevallen in bad
Bron afbeelding: Bevallingsbaden.nl

Het bevalbad staat tijdens de bevalling in de verloskamer. In het bad wordt een persoonlijke hoes geplaatst voor de hygiëne. Daarna wordt het bad gevuld met water. Het duurt ongeveer een uur voordat het bad gevuld is. Het water blijft tijdens de bevalling op een constante aangename temperatuur.

U kunt zelf aangeven hoe lang u tijdens de bevalling in bad wilt blijven. Dit kan variëren van één uur tot meerdere uren. In sommige gevallen kan de bevalling zelf ook plaatsvinden in het bad. De geboorte van de placenta (moederkoek) zal, nadat we de navelstreng hebben laten uitkloppen, in principe op bed plaatsvinden.

Wel of niet in bad bevallen
Als u graag in bad wilt bevallen, dan kunt u dit aangeven bij uw gynaecoloog of verloskundige tijdens een controle-afspraak op het spreekuur. De gynaecoloog of verloskundige bekijkt dan samen met u of het in uw situatie mogelijk is om in bad te bevallen. Veiligheid voor u en uw kind staat altijd voorop. Daarom kan soms besloten worden dat het beter is om op het verlosbed te bevallen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een badbevalling niet mogelijk is, bijvoorbeeld als u zwanger bent van een tweeling of bij een baby in stuitligging. Ook is het bij een badbevalling belangrijk dat u mobiel bent, zodat u makkelijk het bad in en uit kunt komen. Tot slot kan het zijn dat het bevalbad op dat moment in gebruik is.

Als u pas tijdens de bevalling bedenkt dat u graag in bad zou willen bevallen, dan kunt u dat ook op dat moment nog aangegeven. De verloskundige die de bevalling begeleidt, bekijkt dan de mogelijkheden voor een badbevalling.

Rol van de partner
Tijdens een bevalling kan een partner helpen om in en uit het bad te stappen. Ook kan hij/zij bij het bad gaan zitten om u te ondersteunen. Een partner mag niet in het bad plaatsnemen.

Benodigdheden en kosten
Als u in bad wilt bevallen moet u zelf de benodigdheden aanschaffen, zoals een aanvoer- en afvoerslang, afvoerpomp en een persoonlijke hoes. Deze benodigdheden kunt u ter plekke aanschaffen op de afdeling Verloskunde van het Slingeland Ziekenhuis. Deze benodigdheden zijn voor eenmalig gebruik.

De kosten voor de benodigdheden zijn € 85,00. Deze kosten zijn voor eigen rekening en moeten ter plekke in het ziekenhuis worden betaald. U kunt in het Slingeland Ziekenhuis alleen pinnen.

Het bad kunt u vooraf niet reserveren.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze aan de gynaecoloog of verloskundige tijdens een controle-afspraak op het spreekuur.


Foldernummer: 2298-feb-24