Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Behandeling van eczeem met koolteer- en hormoonzalven

Behandeling van eczeem met koolteer- en hormoonzalven

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De behandeling van eczeem gebeurt met koolteer- en hormoonzalven volgens een bepaald opbouwschema: het stappenplan. De arts en doktersassistente lichten het stappenplan toe en geven uitleg over doel, werking, bijwerking en toepassing van de zalven. U leert de behandeling volgens het schema van het stappenplan op- en af te bouwen. Vervolgens leert u hoe u de huid kunt verzorgen na de behandeling.

Mocht u in de toekomst weer last van jeuk en nieuwe plekken krijgen, dan kunt u deze zelf behandelen aan de hand van het stappenplan. Een snelle aanpak kan hopelijk verdere last en uitbreiding voorkomen.

Behandelfase

De behandeling is gericht op het bestrijden van jeuk, het doorbreken van de jeukkrabcirkel en het rustig krijgen van het eczeem. Mensen met eczeem hebben vaak heel veel last van jeuk. Wie jeuk heeft gaat krabben, dit is een natuurlijke reflex. Het krabben veroorzaakt echter weer nieuwe jeuk, opnieuw krabben en weer nieuwe jeuk: er ontstaat een jeukkrab cirkel.

De lichte teerzalf werkt jeukstillend en houdt de huid goed vet. De hormoonzalven behandelen de ontstekingseffecten in de huid. De combinatie van deze zalven zorgt ervoor dat u minder jeuk krijgt en het eczeem rustig wordt. Het krabben vermindert, daardoor krijgt uw huid meer rust en kan gaan genezen.

Indien de huid rustig is, blijft het belangrijk om 1-2 x per dag uw huid te verzorgen met een vette crème/zalf.

Bij klachten zijn dit de volgende stappen:

Stap 1: Lichte koolteerzalf

Stap 2: Hormoonzalf + lichte koolteerzalf

Een alternatief voor hormoonzalf is het gebruik van Tacrolimuszalf (protopic). Deze zalf werkt minder krachtig dan de sterkere hormoonzalven maar heeft niet de bijwerkingen van hormoonzalf. Tacrolimuszalf mag dan ook in principe dagelijks gesmeerd worden. Het kan bijvoorbeeld op de niet-hormoondagen gesmeerd worden of dagelijks wel of niet gecombineerd met hormoonzalf.

Tacrolimuszalf kan als bijwerking een jeukend en brandend gevoel veroorzaken. Dit treedt vaker op bij een actief eczeem en verdwijnt over het algemeen weer na 7 dagen achtereen smeren. De koolteerzalf mag niet direct over de protopic gesmeerd worden. Deze moet eerst intrekken (ongeveer 1 uur).

De doktersassistente kan het eventueel voor u uitschrijven in een schema in combinatie met de andere voorgeschreven (hormoon)zalven en crèmes.

Het succes van de behandeling zit in het strakke schema van de zalven/crèmes. Daarom is het belangrijk dat u zelf goed bijhoudt wanneer u welke zalf/crème gebruikt.

In geval van jeuk mag er onbeperkt gesmeerd worden met lichte koolteerzalf. Is dit onvoldoende, dan is koelen eventueel mogelijk met bijvoorbeeld een theedoek met koelpack of een zak doperwten uit de vriezer. Belangrijk is dat u niet probeert de jeuk te stillen met natte washandjes of een douche. Water droogt de huid namelijk verder uit en veroorzaakt uiteindelijk meer irritatie en jeuk.

Afbouw stappenplan

Bouw de behandeling langzaam af, in kleine stappen. Verander niet twee dingen tegelijk. Verander bij voorkeur ook niet na een dag geen jeuk, maar pas na bijvoorbeeld een hele week geen jeuk. Dit om een jojo-effect te voorkomen.

Stap 1: voorbeeld

U smeert al enige tijd hormoonzalf volgens het schema 4 dagen wel/ 3 dagen niet, en 1x per dag lichte koolteerzalf. De aangedane plek ziet niet meer rood en u heeft ook geen tot weinig jeuk.
Is de aangedane plek na vier stopdagen niet rood en zonder jeuk:
Is de aangedane plek na 5 stopdagen niet rood en u heeft geen jeuk:

Stap 2: voorbeeld

U smeert al enige tijd 1 x per dag lichte koolteerzalf. De huid is mooi rustig, u heeft geen jeuk en er is geen roodheid meer te zien.

Verzorgingsfase

Mensen met aanleg voor eczeem of een andere jeukende huidaandoening hebben vaak ook aanleg voor een droge huid. Op een droge huid ontstaat eerder jeuk.

Na de behandeling is uw huid in goede conditie. Dagelijkse verzorging met vette onderhoudszalf en beperkt gebruik van water en zeep houdt de huid in goede conditie en voorkomt mogelijk het ontstaan van jeuk en nieuwe eczeemplekken.

Dagelijkse huidverzorging

Smeer de hele huid dagelijks 1-2x in met vette onderhoudszalf. Bijvoorbeeld Cetomacrogolzalf of Vaseline-lanettezalf. Deze zalven mag u onbeperkt gebruiken en ze zijn op recept verkrijgbaar.

Water en zeep drogen de huid uit, gebruik daarom geen zeep maar bijvoorbeeld doucheolie. Beperk het douchen tot 2-3x per week.

Ondanks goede dagelijkse huidverzorging kan er toch weer jeuk of roodheid optreden. Wacht niet op spontaan herstel, maar start weer met stap 1 van het stappenplan.

Uw eczeemzalf voor het gelaat is/zijn…………………………

Uw eczeemzalf voor het lichaam is/zijn ………………………

Uw eczeemzalf voor de plooien is/zijn ………………………..

Uw vette onderhoudszalf is……………………………………..

Dit is een voorbeeld van een schema zoals gesmeerd moet worden. Het schema is afhankelijk van wat de arts u voorschrijft aan zalven/crèmes.

OchtendAvond/ voor de nacht
MaandagOnderhoudscrème/zalf Hormoonzalf, gelijk daarover heen lichte teerzalf
DinsdagOnderhoudscrème/zalf Hormoonzalf + lichte teerzalf
WoensdagOnderhoudscrème/zalf Hormoonzalf + lichte teerzalf
DonderdagOnderhoudscrème/zalf Hormoonzalf + lichte teerzalf
VrijdagOnderhoudscrème/zalf Lichte teerzalf
ZaterdagOnderhoudscrème/zalf Lichte teerzalf
ZondagOnderhoudscrème/zalf Lichte teerzalf



Foldernummer: feb-24