Activiteiten en planning
- Probeer u bewust te worden waarvan u meer pijn en moeheid voelt.
- Probeer die activiteiten eens bewust anders te plannen. Doe bepaalde activiteiten niet achter elkaar of doe een activiteit minder lang achter elkaar.
- Ga eens na het 'piekmoment' van de ochtend zitten en word u bewust van hoe u zich voelt op dat moment. Leg daar de agenda voor de dag eens naast en bedenk eerlijk of deze agenda wel vol te houden is met de pijn en moeheid die u voelt. Zo niet, probeer die agenda dan te veranderen naar wat wél gaat lukken.
- Doseer zware klussen naar wat wél lukt. In het huishouden zijn dingen als stofzuigen, boodschappen doen en nat-afneem-klussen zwaar.
- Wissel zware klussen af met lichte klussen, waarvan we eigenlijk niet eens echt benoemen dat we ze doen.
- Neem op tijd een time-out. Doe dit als de pijn/moeheid ineens meer wordt. Dit is de grens van uw kunnen op dat moment. Werk op tijd met een alarmsysteem erbij. Neem bijvoorbeeld elke 5 kwartier een time-out.
- Probeer wel een planning te maken. Van blijven zitten/liggen wordt u niet beter.
- Zet in elk geval op 1 dagdeel van de week een kruis in de agenda. Hierop plant u niets en doet u iets ontspannends/leuks voor uzelf.
- Vertel uw directe omgeving dat u wilt veranderen, omdat altijd maar doorgaan de klachten heeft veroorzaakt.
- Leer nee te zeggen als uw agenda vol is voor die dag.
- Leer ook hulp te vragen als er zaken moeten blijven liggen omdat ze te zwaar zijn.
- Bedenk dat ook het sociale leven grenzen kent. Teveel leuke dingen in de agenda kunnen er ook voor zorgen dat u over uw grens heen gaat.
- Indien ontspannen moeilijk is, probeer hier dan hulp in te zoeken. Mindfulness, bepaalde vormen van yoga, haptonomie en dergelijke kunnen u hierbij helpen.
Bewegen en sporten
Naast activiteiten is het ook
van groot belang om bewegen/sporten op te pakken. Hiermee maakt u uw spierkorset sterker, zodat u op termijn meer aankunt. U kunt bijvoorbeeld in eerste instantie gaan bewegen onder leiding van een fysiotherapeut of in de AiChi groep van Antonia Terborg.
Ergotherapie
Lukt het met bovenstaande tips niet om tot verandering te komen in uw leefstijl, dan kan een
ergotherapeut ook met u meedenken. De ergotherapeut kan misschien meer inzicht geven in balans en/of ergonomische principes doornemen voor thuis of op het werk. Vanuit de basisverzekering heeft u recht op 10 uren ergotherapie. Een verwijzing naar de ergotherapeut kunt u krijgen bij uw huisarts.