Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde

Informatie voor aanstaande ouders

Informatie voor aanstaande ouders

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Proficiat met je zwangerschap!

Nu je zwanger bent, sta je onder de controle bij een verloskundige. De verloskundige zorg in de regio is samengebracht in een verloskundig samenwerkingsverband. Dit samenwerkingsverband heet VSV de Slinge. In VSV de Slinge werken verloskundigen, gynaecologen en kraamzorgorganisaties nauw samen. VSV de Slinge is erop gericht om jou de zorg te geven die je nodig hebt tijdens en na je zwangerschap en tijdens de geboorte. Die zorg krijg je van je verloskundige als dat kan en van een gynaecoloog of klinisch verloskundige als dat nodig is.

Zorgpad
Of je onder controle bent bij een verloskundige in een verloskundigenpraktijk of bij een verloskundige in het Slingeland Ziekenhuis, hangt af van je gezondheid en van het verloop van een eventuele eerdere zwangerschap of bevalling. Na je eerste intake bij de verloskundige, bespreekt de verloskundige jouw situatie altijd met een gynaecoloog en een klinisch verloskundige. In dit overleg wordt besloten of de controles plaatsvinden bij de verloskundige in de verloskundigenpraktijk of bij de gynaecoloog of klinisch verloskundige in het ziekenhuis.

Een overzicht van de controles zie je in het overzicht achterin deze folder.

ZwApp
Alle informatie die voor zwangeren van belang is, is te vinden in een speciale app, genaamd de ZwApp. Afhankelijk van de informatie die je invult bij het aanmelden, zie je het zorgpad dat voor jou geldt en ontvang je ook de informatie voor jouw zwangerschap op maat.

Je kunt de ZwApp (van VSV de Slinge) op je telefoon of tablet downloaden via de App Store (IOS) of Google Play Store (Android).
logo Zwapp

Contact opnemen
In een aantal situaties is het belangrijk contact op te nemen met de verloskundige. Deze situaties zijn hieronder beschreven.

Tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap moet je een aantal dingen regelen. Ook kun je deelnemen aan een bepaalde cursussen. Hieronder hebben wij een aantal aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Vergoeding kosten
Verloskundige zorg wordt grotendeels betaald vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Wij raden je aan de voorwaarden van je verzekering door te lezen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar over de vergoeding van eventuele onderzoeken in de zwangerschap, het aantal uren kraamhulp en of je een eigen bijdrage dient te betalen.

Moeders voor Moeders
Uit de urine van zwangere vrouwen kunnen bepaalde hormonen worden verkregen. Daarmee kunnen vrouwen die ongewenst kinderloos zijn worden behandeld. Wij bevelen deelname aan deze actie aan. Vóór de 11e week van de zwangerschap kun je je hiervoor opgeven bij Moeders voor Moeders. Folders van Moeders voor Moeders vind je in de wachtruimte van de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde, bij de verloskundigenpraktijk of op www.moedersvoormoeders.nl.

Erkenning
Een kind dat niet binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren wordt, kan worden erkend. Hiermee wordt het vaderschap of meemoederschap officieel vastgelegd. Dit kan alleen met schriftelijke toestemming van de moeder.

Er zijn drie momenten waarop je kunt erkennen:
Je kunt de erkenning het beste tijdens de zwangerschap regelen. Dit heet een 'erkenning ongeboren vrucht'. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind

Kraamzorg

Je dient zelf contact op te nemen met een kraamzorginstelling zodat je kraamzorg krijgt na de bevalling. Achterin deze folder vind je een overzicht van kraamzorginstellingen. Vraag bij je zorgverzekeraar na met welke kraamzorginstellingen zij een contract hebben. Het is belangrijk dat je je vóór de 4e maand van je zwangerschap aanmeldt voor kraamzorg.

Zwangerschapscursus
Wij raden je aan ter voorbereiding op de bevalling een cursus voor lichamelijke beweging (zwangerFit, zwemmen, zwangerschapsyoga, haptonomie of hypnobirthing) te volgen. Informatie hierover staat in de ZwApp, op de website van VSV de Slinge en in je eigen verloskundigenpraktijk.

Voorlichtingsavond
Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur geven wij een voorlichtingsavond voor zwangeren en hun partners. Tijdens deze voorlichtingsavond krijg je uitleg over het verloop van de bevalling, zoals het thuis of in het ziekenhuis kan gaan. Wij raden je aan deze bijeenkomst bij te wonen voordat je 33 weken zwanger bent. Aanmelden kan via secretariaatb2@slingeland.nl. Meer informatie over de voorlichtingsavond vind je op het Kenniscentrum Verloskunde: https://verloskunde.slingeland.nl

Borstvoedingscursus
Tijdens je zwangerschap spreekt je verloskundige of de verloskundige uit het ziekenhuis met je over de keuze voor borst- of flesvoeding. Via je verloskundige kun je informatie krijgen over diverse borstvoedingscursussen.

Afspraak lactatiekundige

Je kunt een persoonlijke afspraak maken met een lactatiekundige van het Slingeland Ziekenhuis of bij de verloskundigenpraktijk op het lactatiekundige spreekuur wanneer je:
Wanneer je in het ziekenhuis ligt, kan de lactatiekundige bij je langskomen. De verpleegkundige kan aangeven wanneer zij op de kraamafdeling aanwezig is.

De kosten voor een afspraak met de lactatiekundige worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar. Het is raadzaam hier vóóraf bij je zorgverzekeraar naar te informeren. Meer informatie over de lactatiekundige kun je lezen in de ZwApp of verkrijgen via je verloskundige.

Het begin van de bevalling
Het tijdstip van de bevalling is niet te voorspellen. De meeste zwangeren bevallen tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap. Minder dan 5 procent bevalt op de dag dat zij is uitgerekend. De bevalling kondigt zich meestal aan door regelmatige weeën (pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder) die een minuut duren of door het breken van de vliezen. Je krijgt persoonlijk mondelinge uitleg aan het einde van de zwangerschap wanneer je contact moet opnemen als de bevalling begonnen is. Ook kun je de ‘belinstructies’ nalezen in de ZwApp.

Aangifte van de geboorte
Binnen drie werkdagen na de geboorte moet de geboorte van je kind aangegeven worden op het gemeentehuis van de gemeente waar je kind geboren is. Dat kan dus een andere gemeente zijn dan waar je woont. De aangifte moet worden gedaan door iemand die bij de geboorte aanwezig was. Meestal is dit de partner. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind of op de website van de gemeente waar jouw kind geboren is.

Controle na de bevalling
In de eerste week na de bevalling komt de verloskundige van de verloskundigenpraktijk een aantal keer bij je thuis voor controle van jou en de baby. Ongeveer zes weken na de bevalling, controleert de verloskundige of de gynaecoloog je nog eenmaal. Je hebt dan gelegenheid vragen te stellen en ervaringen over de zwangerschap, bevalling en het kraambed te bespreken.

Anticonceptie
Sommige vrouwen denken dat zij kort na de bevalling en zolang zij borstvoeding geven, niet vruchtbaar zijn. Dit is niet juist. Als je vragen hebt over anticonceptie, stel die dan aan je verloskundige of huisarts. Bij het laatste controlebezoek na de bevalling zal de verloskundige of de gynaecoloog met je over anticonceptie praten.

Vragen
Deze folder is bedoeld als algemene informatie voor aanstaande ouders. Heb je nog vragen? Stel die dan gerust aan je verloskundige, gynaecoloog of de verpleegkundige.

Hoe gaan wij met vertrouwelijke gegevens om

Zodra je je meldt bij de verloskundige of gynaecoloog leggen wij persoonlijke gegevens over je vast. Die gegevens zijn vertrouwelijk. Alleen de zorgverleners die bij je behandeling betrokken zijn en jijzelf mogen je gegevens inzien.

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij je behandeling, wordt dit ketenzorg genoemd. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot je patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als je van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en je hier geen bezwaar tegen hebt.

Daarnaast kunnen je huisarts, de huisartsenpost en je apotheker een samenvatting van je medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren.

Contactgegevens behandelteam VSV de Slinge

Verloskundigen

Kraamzorg


Overzicht zwangerschapscontroles


Foldernummer: 207-jun-24