Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
De uroloog verricht binnenkort bij u een echografisch onderzoek van de prostaat. Bij dit inwendig onderzoek worden met behulp van ultrageluidsgolven de prostaat en het omliggende gebied afgebeeld. Een echografie is een veilig onderzoek.

De prostaat

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier produceert zaadvloeistof en bevindt zich onder de blaas. De prostaat omsluit het begin van de plasbuis. Een vergroting van de prostaat leidt vaak tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar het gebeurt ook dat in de prostaat kwaadaardig weefsel ontstaat.

Met een echografie en eventueel wat aanvullende onderzoeken, kan de uroloog de juiste diagnose stellen.

Verhinderd

Als u verhinderd bent voor uw afspraak, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Het telefoonnummer is (0314) 32 95 72.

Voorbereiding

Wordt bij u de echografie gecombineerd met een flowmetrie, dan dient u met een volle blaas te komen. In dat geval meldt u zich bij de secretaresse wanneer u moet plassen.

Waar meldt u zich
Meldt u zich bij de baliemedewerker van de polikliniek Urologie (begane grond, route 100). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Het echografisch onderzoek
Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderlichaam ontkleedt, inclusief onderbroek. De kleding van het bovenlichaam mag u aanhouden. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.

Allereerst voelt de uroloog via de anus de prostaat. Hierna brengt hij de echoprobe (kunststof buisje) met glijmiddel enkele centimeters in uw anus. Het is belangrijk uw sluitspier goed te ontspannen, dan kan het onderzoek, zelfs bij kloofjes of aambeien, pijnloos verlopen.

Via de echoprobe worden de prostaat en zaadblaasjes op een monitor in beeld gebracht. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm ervan te bekijken. Ook zijn zo eventuele afwijkingen in de prostaat te zien.

Weer naar huis

Na afloop kunt u meteen naar huis. U mag zelf met de auto of fiets naar huis rijden of gebruik maken van het openbaar vervoer.

Uitslag

De uitslag van de echografie hoort u direct na het onderzoek.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de uroloog of verpleegkundige ze graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht:
Telefoonnummer polikliniek Urologie: (0314) 32 95 72.
Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.


Foldernummer: 1221-jun-23