Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Oncologie

Borstverkleining bij borstkanker

Borstverkleining bij borstkanker

Onderdeel van de Patiënteninformatiewijzer borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

15. Borstverkleining


15.1 Inleiding

U wordt behandeld voor borstkanker. Wij hebben u dit hoofdstuk ter informatie meegegeven omdat u een operatie gaat krijgen waarbij een borstverkleiningstechniek gebruikt gaat worden. Deze operatie wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.

15.2 Verschillende methodes voor een borstverkleining

Er bestaan diverse operatietechnieken voor een borstverkleining. Bij de meest gebruikte techniek wordt de borst verkleind door aan de onderkant huid, vet en klierweefsel te verwijderen. Zo ontstaat het eerste litteken.

Om een natuurlijke borstvorm te krijgen wordt een 'figuurnaad' aangelegd, van de tepel recht naar beneden naar het eerste litteken. Vervolgens wordt de tepel verplaatst en soms wordt de tepelhof verkleind. Uiteindelijk ontstaat een ankervormig litteken. Bij sommige technieken is er alleen een litteken rondom de tepelhof of in combinatie met een verticaal litteken.

Uw plastisch chirurg zal u voor de operatie informeren over de mogelijke techniek, gebaseerd op uw specifieke situatie.

Een borstverkleining duurt gemiddeld één tot drie uur en vindt plaats onder algehele verdoving.

15.3 Mogelijkheden en verwachtingen

De meeste vrouwen zijn tevreden over de resultaten van een borstverkleining. Er kunnen echter geen garanties worden gegeven voor een goed resultaat. Het uiteindelijke resultaat kan soms wat tegenvallen door ongelijkheid van de borsten of door verminderde gevoeligheid van de tepels. Ook kunnen de littekens minder fraai worden, meestal als gevolg van het huidtype of een wond die niet goed geneest. Heel soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken.

De plastisch chirurg houdt zoveel mogelijk rekening met uw wensen voor wat betreft de vorm, grootte en stevigheid. Het zal echter niet altijd mogelijk zijn deze wensen voor 100% te realiseren. Houd er rekening mee dat door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt, het uiteindelijke model anders wordt dan vlak na de correctie.

Verder dient men zich te realiseren dat bij een borstverkleinende operatie géén correctie wordt verricht van het overtollige weefsel onder de oksels (eventueel doorlopend naar de rug). Verslapping die eenmaal begonnen is, gaat ook na deze operatie door. Uw borsten kunnen op den duur dus weer verslappen. Als uw gewicht toeneemt kunnen uw borsten ook weer zwaarder worden.

De plastisch chirurg kan u geen bepaalde cupmaat van de beha garanderen na de operatie. In de meeste gevallen wordt de cupmaat enkele maten kleiner. De cupmaat van de bh is na de operatie kleiner geworden, maar de omvang is niet veranderd: 75E wordt dus bijvoorbeeld 75C.

Na operaties waarbij ook het klierweefsel onder de tepel wordt verwijderd, is borstvoeding meestal niet meer mogelijk.

Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft na een borstverkleining goed uitvoerbaar.

In de regel wordt het verwijderde weefsel voor onderzoek opgestuurd naar de patholoog-anatoom om eventuele afwijkingen in het verwijderde klierweefsel op te sporen. Mocht dit bijzonderheden opleveren, dan hoort u dat van uw plastisch chirurg. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is.

15.4 Na een borstverkleining

Na een borstverkleinende operatie zijn uw borsten voorzien van pleisters en stevig ingepakt in een steungevend verband. In het wondgebied blijft per borst meestal een drain (dun slangetje) achter, die zijn verbonden met twee vacuümflesjes. Deze zorgen ervoor dat het wondvocht wordt afgevoerd. De drains blijven enkele dagen zitten. Als er nog maar weinig wondvocht wordt aangemaakt, worden ze verwijderd.

De eerste 24 uur na de operatie heeft u mogelijk wat pijn, daarna kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk. Na enkele dagen mag u het ziekenhuis verlaten. U krijgt dan een afspraak mee voor controle op het spreekuur, ongeveer twee weken later. Tijdens dit bezoek aan de polikliniek worden zo nodig de hechtingen verwijderd. Na de operatie ontstaat een sterke spanning in de weefsels. Het duurt soms wel vier tot acht maanden voordat de borsten hun definitieve vorm hebben.

Massage met siliconencrème kan de littekens soepeler maken. U krijgt deze crème mee naar huis na uw controleafspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie.

15.5 Leefregels

Beha's

Wij raden u aan om na de operatie gazen in uw beha te dragen. Dit voorkomt dat uw beha vies wordt door het vocht dat uit de borsten kan lekken. Ook zorgen de gazen ervoor dat de rand van uw beha niet langs uw huid schuurt.

Gedurende 6 weken mag u dag en nacht alleen een beha dragen zonder beugels, bij voorkeur een goedzittende sportbeha. Daarna mag u een beha gaan dragen met beugels. Als voor u iets anders geldt, dan hoort u dit op de polikliniek Plastische Chirurgie.

Douchen

U mag douchen, maar de wond en het gebied om de wond moeten droog blijven. De hechtpleisters mogen niet nat worden. Na het verwijderen van de hechtpleisters tijdens uw eerste controlebezoek op de polikliniek, mag u weer gewoon douchen.

Hechtpleisters

Als de hechtpleisters vanzelf loslaten, is dat niet erg. U mag de hechtpleisters er niet zelf aftrekken. Als de hechtpleisters eraf zijn gegaan, kunt u zo nodig een gaasje op de wond doen.

Autorijden en fietsen

U mag tot 6 weken na de operatie niet autorijden en fietsen.

Tillen

In het begin is het alleen toegestaan dingen te tillen die niet zwaarder zijn dan 1 kilo. Na ongeveer 4 à 5 weken kunt u het gewicht iets uitbreiden. Na 6 weken mag u alles tillen naar kunnen.

Beweging

Om de wond en de borstspieren te ontlasten, dient u de volgende bewegingen de eerste 6 weken niet te maken:

Sporten

De eerste 6 weken mag u niet sporten. Tijdens het tweede controlebezoek op de polikliniek kunt u met de verpleegkundige overleggen of u weer mag beginnen of niet. Als u weer mag gaan sporten moet u dit wel rustig opbouwen.

Huishoudelijke taken

Tot 6 weken na de operatie mag u geen ramen wassen en bedden verschonen. Ook mag u niet dweilen en stofzuigen.

Werken

Wanneer u weer in staat bent om te werken, is afhankelijk van het soort werk dat u doet. Overleg dit met uw behandelend arts of met de verpleegkundige.

Sauna

Na 6 weken mag u weer naar de sauna, mits de littekens gecontroleerd zijn door de verpleegkundige of arts.

Zon/zonnebank

U mag weer onder de zonnebank of zonnebaden als het litteken goed genezen is en niet meer rood is.

Bodylotion

Tot 6 weken na de operatie dient u geen bodylotion te gebruiken. Daarna mag u bodylotion gebruiken als de littekens niet meer rood zijn.

15.6 Risico's en complicaties

Zoals bij iedere operatie kunnen er complicaties optreden, zoals een trombosebeen, infectie, nabloeding, bloeduitstorting, weefselversterf en een gevoelloze huid. Verder zijn er de normale risico's van een narcose. Deze risico's zijn niet groter of kleiner dan bij een andere ingreep. De anesthesioloog bespreekt dit met u. Om de kans op trombose te verkleinen, is het belangrijk dat u na de operatie regelmatig in beweging bent. Moet u in bed blijven? Zit dan zoveel mogelijk rechtop en beweeg uw tenen en voeten op en neer.

15.7 Vragen

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met het secretariaat van de polikliniek Plastische Chirurgie. Het secretariaat is op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 99 44. Natuurlijk kunt u uw vragen ook stellen tijdens uw afspraak met de plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.


Foldernummer: 2301-nov 23