Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Anesthesiologie / Pijnbestrijding
Fysiotherapie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Tens-behandeling


Algemeen
Binnenkort krijgt u een TENS-behandeling voor uw pijnklachten. TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Dit is een apparaat waarmee via de huid de zenuwen en spieren geprikkeld worden door middel van kleine stroomschokjes. Het doel van deze behandeling is om de pijn te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen. TENS kan de oorzaak van de klachten niet wegnemen.

In deze folder leest u hoe de TENS-behandeling in zijn werk gaat.

Wanneer een TENS-behandeling
Een TENS-behandeling biedt verlichting bij pijn. Daarnaast werkt TENS goed in combinatie met een andere behandeling, bijvoorbeeld pijnmedicatie.

De werking van een TENS-behandeling is vergelijkbaar met pijnstillers. De pijnverlichting houdt meestal aan tot een aantal uur na de behandeling.

Een TENS-behandeling kan niet of alleen na overleg met de behandelend arts plaatsvinden bij:

De TENS-elektroden mogen nooit op de halsslagaders geplakt worden.

De werking van TENS

Door het gebruik van TENS wordt de aandacht van de pijn afgeleid. Het TENS-apparaat geeft kleine stroomschokjes via de huid aan de spieren en zenuwen door. Dit gebeurt via elektroden die op uw huid zijn geplakt. De stroomschokjes voelen als tintelingen onder de huid. Dit doet geen pijn. De meeste patiënten ervaren de tinteling als een prettig gevoel.

De stroomschokjes zorgen ervoor dat er minder pijnsignalen aan de hersenen worden doorgegeven. Hierdoor ervaart u minder pijn.

Verloop van de behandeling
Een TENS-behandeling voert u zelf uit. Voordat u met de behandeling begint, heeft u een afspraak met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut geeft uitleg over:

De afspraak met de fysiotherapeut duurt ongeveer 30 minuten.

Na de uitleg van de fysiotherapeut gaat u naar huis. U krijgt het TENS-apparaat 2 weken in bruikleen mee om de behandeling thuis zelf toe te passen. Gebruik het TENS-apparaat in deze periode minimaal 3 keer per dag.

Resultaat behandeling
Na 2 weken wordt het effect van de TENS-behandeling met de fysiotherapeut besproken. Bij een positief resultaat kunt u de behandeling voortzetten. De fysiotherapeut vraagt dan bij uw zorgverzekeraar een TENS-apparaat aan. U krijgt het apparaat dan in bruikleen van de verzekeraar.

Bijwerkingen
Een TENS-behandeling kan bijwerkingen geven op de plaats van de elektroden:
Krijgt u last van een of meer van deze klachten, meld dit dan bij uw fysiotherapeut. Direct na de stimulatie kan het zijn dat de huid onder of bij de elektroden rood is. Dit is normaal. Dit komt omdat de doorbloeding door de stimulatie verbetert.

Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.
Leefregels
U mag het TENS-apparaat niet gebruiken als u deelneemt aan het verkeer (autorijden, fietsen of scooter rijden). Zet het TENS-apparaat dan uit. U bent niet verzekerd als het TENS-apparaat aanstaat terwijl u zich begeeft in het verkeer.

U kunt niet douchen, in bad, zwemmen of naar de sauna met het TENS-apparaat of met de elektroden op de huid. Verder kunt u het TENS-apparaat gewoon gebruiken tijdens uw dagelijkse bezigheden.

Vragen en/of problemen
Als het TENS-apparaat niet goed werkt, controleer dan eerst het volgende:

Heeft u tijdens de proefperiode vragen of problemen naar aanleiding van de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie, telefoonnummer: (0314) 32 93 83.

Als u daarna doorgaat met de TENS-behandeling, dan kunt u zich met vragen en alle benodigdheden richten tot de leverancier van het apparaat: Eurocept Xytron Medical, telefoonnummer: (035) 52 88 375.

Als u van plan bent een vliegreis te maken, vraag dan een vliegverklaring aan bij Eurocept Xytron Medical.

Vergoeding
U heeft twee afspraken bij de fysiotherapeut (uitleg en evaluatie). Deze twee afspraken worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Informeert u vooraf bij uw zorgverzekeraar of de kosten van de afspraken met de fysiotherapeut worden vergoed. Het is afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering of u de kosten (deels) vergoed krijgt.

Het lenen van het TENS-apparaat wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering.


Foldernummer: 2295-jan 22