Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie
Cosmetische Dermatologie Slingeland

Behandeling met ablatieve CO2-laser

Behandeling met ablatieve CO2-laser

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Een ablatieve CO2-laserbehandeling zorgt voor verbetering van littekens, bepaalde goedaardige huidongerechtigheden en rhinophyma. In deze folder vindt u informatie over het verloop van de behandeling en hoe u zich op de behandeling kunt voorbereiden.

Ablatieve CO2-laser

De ablatieve CO2-laser zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid verdampt. Hierdoor kan laag voor laag overtollig weefsel verwijderd worden. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht, die zeer nauwkeurig in te stellen is. Deze laserstraal wordt door het vocht in de huid opgenomen. Doordat de temperatuur van de huid alleen plaatselijk snel toeneemt, wordt de omliggende huid niet beschadigd.

Wanneer behandelen met ablatieve CO2-laser

De ablatieve CO2-laser is geschikt voor de verbetering van:
Voor mensen met een donker huidtype is de CO2-laser minder geschikt.

Wanneer niet behandelen met ablatieve CO2-laser

Behandeling met de ablatieve CO2-laser is niet mogelijk als u:

Intakegesprek

Voordat de behandeling wordt gepland, heeft u eerst een intakegesprek met de dermatoloog. Tijdens dit gesprek beoordeelt de dermatoloog uw huid en neemt hij/zij relevante gegevens met u door, zoals medicatiegebruik, allergieën, ontstekingen, roken en zonblootstelling. Indien er ontstekingen op de te behandelen huid aanwezig zijn, kan dit eventueel eerst behandeld worden met medicatie.

De dermatoloog vertelt u tijdens het intakegesprek over het te verwachten resultaat en hoeveel behandelingen hiervoor nodig zijn.

Voorbereiding in de weken voor de behandeling


Zonnen

Probeer vanaf 6 weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden op het te behandelen gebied. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt en niet onder de zonnebank gaat. Gebruik bij voorkeur dagelijks zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 50.

Medicijnen

Gebruik eventuele medicatie volgens voorschrift.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u om na de behandeling niet zelf met de auto naar huis te rijden. Zorg er daarom voor dat iemand u na de behandeling naar huis kan brengen.

Voorbereiding op de dag van de behandeling

Voor de behandeling moet de te behandelen huid schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes of andere huidverzorgingsproducten op de dag van de behandeling.

De behandeling

Tijdens de behandeling draagt u een bril of oogpleisters om uw ogen te beschermen. De te behandelen huid wordt verdoofd met een injectie. De behandeling is hierdoor pijnloos. Daarna start de dermatoloog behandeling. De behandeling duurt 30 tot 60 minuten.

Na de behandeling wordt de behandelde huid ingesmeerd met een antibacteriële zalf. Daarna krijgt u een verband op de behandelde huid. Dit verband mag u na enkele uren weer verwijderen.

Na de behandeling

Na de behandeling is de huid 7 tot 10 dagen gezwollen en bedekt met (natte) korsten. Zolang er korsten aanwezig zijn, brengt u 3 keer per dag de voorgeschreven antibacteriële zalf aan. Als de korsten verdwenen zijn mag u overgaan op een vochtinbrengende crème en weer make-up gebruiken. U mag niet aan de huid krabben in verband met infectiegevaar en het risico op littekenvorming.

Houd de huid na de behandeling 2 dagen droog. Daarna mag u dagelijks in bad en/of douchen. Vermijd harde stralen en wrijven op het behandelde gebied.

Wij adviseren om minimaal 3 maanden na de behandeling niet te zonnen of onder de zonnebank te gaan. Zo voorkomt u dat er pigmentvlekken ontstaan. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50. Dit advies geldt het hele jaar door.

Controle

Na 2 weken heeft u een controle-afspraak. We kijken dan of uw huid goed geneest en er eventuele bijwerkingen zijn die behandeld moeten worden. Ook bespreken we of u tevreden bent met het voorlopige resultaat.

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat is pas na 1 jaar te beoordelen. Het resultaat verschilt per persoon. De ablatieve CO2-laserbehandeling kan de aandoening minder opvallend maken. Een aandoening kan door de behandeling niet verdwijnen.

Zeer zelden komt het voor dat de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert. Dit is vooraf niet altijd te voorspellen.

De volgende factoren zorgen voor een minder goed resultaat:

Bijwerkingen en risico’s

De ablatieve CO2-laserbehandeling is erg veilig. De behandeling kent weinig risico’s. Het is mogelijk dat na de behandeling de volgende bijwerkingen optreden:

Vergoeding

Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u verwacht in aanmerking te komen voor vergoeding, bijvoorbeeld vanuit een aanvullende verzekering, dan kunt u de betaalde rekening zelf achteraf indienen bij uw zorgverzekeraar. De afspraken voor beoordeling van uw huid worden wel vergoed vanuit de basisverzekering, als u hiervoor een verwijzing van uw huisarts heeft. Houd hierbij rekening met uw eigen risico.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2277-jan 24