Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie
Cosmetische Dermatologie Slingeland

Huidverbetering door behandeling met gefractioneerde CO2-laser

Huidverbetering door behandeling met gefractioneerde CO2-laser

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Een behandeling met een gefractioneerde CO2-laser zorgt ervoor dat dat de huid egaler, gezonder en jonger wordt. Deze vorm van behandelen wordt skin resurfacing genoemd. Een skin resurfacing richt zich op het vernieuwen en verbeteren van de huid.

In deze folder vindt u informatie over het verloop van de behandeling en hoe u zich op de behandeling kunt voorbereiden.

Gefractioneerde CO2-laser

De gefractioneerde CO2-laser maakt vele kleine brandgaatjes in de huid. Dit gebeurt met een laserstraal van gebundeld infrarood licht. De laserstraal dringt de huid binnen tot in de lederhuid. Dit zorgt voor nieuw collageen waardoor de huid steviger en egaler wordt. Het gezonde weefsel rondom de behandelde huid zorgt dat het behandelgebied snel herstelt.

Omdat ook de diepere huidlaag wordt aangepakt, hoeft maar een klein deel (fractie) behandeld te worden. Hierdoor is de kans op bijwerkingen en complicaties kleiner.

Wanneer behandelen met gefractioneerde CO2-laser

De gefractioneerde CO2-laserbehandeling is geschikt voor verbetering van:
Voor mensen met een donker huidtype is de CO2-laser minder geschikt.

Wanneer niet behandelen met gefractioneerde CO2-laser

Behandeling met de gefractioneerde CO2-laser is niet mogelijk als u:

Intakegesprek

Om te bepalen of uw huid geschikt is voor deze behandeling, heeft u eerst een intakegesprek met de huidtherapeut. Tijdens dit gesprek wordt uw huid beoordeeld. Ook worden relevante gegevens over u verzameld, zoals uw wensen en verwachtingen, medicatiegebruik, allergieën, infecties, roken en zonblootstelling. U wordt ingelicht over de behandeling en mogelijke risico’s. Als de huid geschikt is voor de gefractioneerde CO2-laserbehandeling, wordt er een behandelplan opgesteld.

De CO2-laser kan op verschillende sterktes worden ingesteld:
Welke behandelsterkte u krijgt, wordt samen met u bepaald.

Tijdens de intake krijgt u ook een inschatting van het te verwachten resultaat en hoeveel behandelingen u hiervoor nodig heeft. Hoe zwaarder de behandeling, hoe effectiever de werking en hoe minder behandelingen nodig zijn voor het gewenste resultaat.

Voorbereiding in de weken voor de behandeling


Zonnen en zelfbruinende crème

Probeer vanaf zes weken voor een behandeling UV-licht zoveel mogelijk te mijden op het te behandelen gebied. Dat houdt in dat u zonlicht vermijdt en niet onder de zonnebank gaat. Komt u toch in de zon? Gebruik dan een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 50. Ook mag u geen zelfbruinende crème gebruiken.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan tijdens het intakegesprek. Mogelijk moet u voor de behandeling tijdelijk stoppen met het gebruik van deze medicijnen.

Producten met irriterende bestanddelen

Stop 2 – 3 dagen voor de behandeling het gebruik van huidproducten met irriterende bestanddelen, zoals salicylzuur of tretinoïne.

Medicijnen

Mogelijk krijgt u medicijnen voorgeschreven die u na de behandeling moet gebruiken. Zorgt u ervoor dat u deze al voor de behandeling in huis heeft.

Vervoer naar huis

Indien u een middelzware of zware behandeling krijgt, adviseren wij u om na de behandeling niet zelf met de auto naar huis te rijden. Zorg er daarom voor dat iemand u na de behandeling naar huis kan brengen.

Voorbereiding op de dag van de behandeling

Voor de behandeling moet uw gezicht schoon zijn. Gebruik dus geen make-up, crèmes, parfum, bad- en/of doucheolie of aftershave op de dag van de behandeling.

De behandeling

Twee uur voor de behandeling kunt u de voorgeschreven verdovende crème op de te behandelen huid aanbrengen.

Tijdens de behandeling dragen de dermatoloog en uzelf een bril om de ogen te beschermen. De dermatoloog behandelt steeds een klein stukje huid.

Afhankelijk van de sterkte van de behandelinstelling kan de behandeling behoorlijk gevoelig zijn. Dit gevoel verdwijnt snel. Indien nodig kan de dermatoloog uitgebreider verdoven met behulp van injecties. Tijdens en na de behandeling krijgt u gekoelde kompressen op de behandelde huid. Daarna wordt de huid ingesmeerd met een antibacteriële zalf.

Een behandeling duurt meestal 30 tot 60 minuten.

Na de behandeling

Hoe snel de huid herstelt, is onder andere afhankelijk van de sterkte van de behandelinstelling. Het herstel van de huid duurt bij een zwaardere behandeling langer dan bij een lichtere behandeling.

Voor een voorspoedig herstel is het belangrijk dat u na de behandeling rekening houdt met onderstaande instructies en adviezen. Leest u de adviezen die voor uw behandelsterkte van toepassing zijn.

Lichte behandeling

Na een lichte behandeling is de huid enkele dagen rood en schilferig. U mag de huid voorzichtig wassen met lauw water. Gebruik op de dag van de behandeling geen make-up. De dag na de behandeling mag u weer make-up gebruiken.

Smeer de behandelde huid twee keer per dag in met de voorgeschreven antibacteriële zalf totdat de schilfering is verdwenen.

Wij adviseren u om na een lichte behandeling minimaal 4 weken dagelijks zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50 te gebruiken. Zo voorkomt u dat er pigmentvlekken ontstaan.

Middelzware en zware behandeling

Na de middelzware of zware behandeling is de huid minimaal 6 dagen rood, gezwollen, schilferig, jeukend en bedekt met kleine korstjes. De korstjes verdwijnen na 5 tot 10 dagen. U mag niet aan de korstjes krabben in verband met infectiegevaar en het risico op littekenvorming.

U mag dagelijks in bad of douchen. Vermijd hierbij harde stralen en wrijven op het behandelde gebied.

Wij adviseren tot 3 maanden na een middelzware of zware behandeling niet te zonnen of onder de zonnebank te gaan. Zo voorkomt u dat er pigmentvlekken ontstaan. Komt u toch in de zon? Gebruik dan een parfumvrije zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50. Dit advies geldt het hele jaar door.

Controle

Een aantal weken na de behandeling komt u op controle. We kijken dan of uw huid goed geneest en of er eventuele bijwerkingen zijn die behandeld moeten worden. Ook bespreken we of u tevreden bent met het voorlopige resultaat.

Resultaat

Het uiteindelijke resultaat is ongeveer na een jaar te zien. De gefractioneerde CO2-laserbehandeling kan de huid verbeteren of de aandoening minder opvallend maken. Een aandoening kan door de behandeling niet verdwijnen.

Zeer zelden komt het voor dat met de behandeling niet het gewenste resultaat wordt behaald. Dit is vooraf niet altijd te voorspellen.

De volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat de behandeling met de gefractioneerde CO2-laser een minder goed resultaat wordt behaald:

Bijwerkingen en risico’s

De gefractioneerde CO2-laserbehandeling is erg veilig. De behandeling kent weinig risico’s. Het is mogelijk dat na de behandeling de volgende bijwerkingen optreden:

Vergoeding

Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Betalen
Wij verzoeken u de kosten van het intakegesprek en de behandeling(en) te pinnen. Zorgt u er daarom voor dat u uw pinpas meeneemt bij uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie. Creditcards en contant geld worden niet geaccepteerd.

Een overzicht van de prijzen per behandeling vindt u op https://dermatologie.slingeland.nl of vraag ernaar bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht' raadplegen.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2276-jan 24