Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire Geneeskunde

Leukocytenscan

Leukocytenscan

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend arts heeft in overleg met u een leukocytenscan aangevraagd. Dit onderzoek bestaat uit meerdere delen en wordt op twee achtereenvolgende dagen uitgevoerd.

In Mijn Slingeland staan meerdere afspraken voor u vermeld. Soms krijgt u ook een kaart mee waar deze afspraken op staan.

Voor alle afspraken kunt u plaatsnemen in de wachtkamer van de afdeling Nucleaire Geneeskunde (eerste etage, route 64). U hoeft zich niet te melden. Een medisch nucleair werker haalt u op.

Soms zit er veel tijd tussen afspraken. U hoeft dan niet op Nucleaire Geneeskunde te blijven.

Doel van het onderzoek

Bij een leukocytenscan wordt onderzocht of er een ontsteking in het lichaam aanwezig is. Voor dit onderzoek koppelen we uw eigen witte bloedcellen aan een radioactieve vloeistof. Witte bloedcellen gaan naar plekken in het lichaam waar zich een ontstekingsproces bevindt. De radioactieve vloeistof zorgt ervoor dat we deze plekken vanaf de buitenkant kunnen zien.

Bij verhindering

De radioactieve vloeistof wordt speciaal voor u besteld. Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Voorbereidingen


Kleding

Als u ervoor zorgt dat u kleding draagt zonder metaal (knopen, ritsen, riem, beugel-bh), dan kunt u uw kleren waarschijnlijk aanhouden tijdens het onderzoek.

Het onderzoek


Eerste dag

Het onderzoek begint met het inbrengen van een infuus in uw arm dat een paar uur blijft zitten. Daaruit neemt een medewerker van de afdeling Nucleaire Geneeskunde 50 à 100 ml bloed af. In het laboratorium wordt aan de witte bloedcellen een radioactieve stof gekoppeld. Deze bewerking duurt ongeveer 3 uur. Tegen het middaguur worden deze witte bloedcellen via het infuus weer teruggebracht in uw lichaam. Hier voelt u niets van. Daarna wordt het infuus weer verwijderd. De scan wordt 2 tot 4 uur later gemaakt.

Tijdens de wachttijden hoeft u niet op de afdeling Nucleaire Geneeskunde te blijven.

Afhankelijk van de reden van het onderzoek wordt uw hele lichaam of een gedeelte van uw lichaam onderzocht. U ligt tijdens het maken van de scan op een bed met een camera vlakbij u. De camera raakt uw lichaam niet aan. Het is belangrijk dat u rustig en stil blijft liggen. Het maken van de scan duurt ongeveer een uur.

Tweede dag

De volgende dag wordt er alleen een scan gemaakt. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Ook op deze dag meldt u zich op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, (eerste etage, route 64).

Bijwerkingen

De ontvangen straling is veilig en vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. Er is van het onderzoek geen nadelig gevolg te verwachten.

De uitslag

Uw huisarts of specialist ontvangt de uitslag van het onderzoek en bespreekt deze met u.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding, neemt u dan vooraf contact met ons op.

Bij suikerziekte

Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, telefoonnummer (0314) 32 96 69.

Vragen

Wij streven ernaar u zo goed mogelijk te informeren. Mocht u nog vragen hebben, stelt u ze dan bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U kunt ons ook bereiken op telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 2273-jan 24