Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Oogheelkunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Behandeling en advies bij myopie


Algemeen
Uw oogarts heeft bij uw kind myopie geconstateerd. In deze folder leest u wat myopie is, wat de oorzaken van myopie zijn en hoe myopie te behandelen is.

Wat is myopie
Myopie wordt ook wel bijziendheid of min-sterkte genoemd. Bij myopie is het oog in verhouding te lang. Het beeld dat het oog binnenkomt valt daardoor niet precies op het netvlies maar ervoor. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Vaak kan dit met een bril of contactlens gecorrigeerd worden.

Bij myopie is het oog in verhouding te lang

Oorzaken
Myopie kan verschillende oorzaken hebben:

Ontwikkeling van myopie
Myopie ontwikkelt zich steeds vaker al op jonge leeftijd. Het oog wordt met de jaren langer, waardoor de myopie kan toenemen. Myopie kan toenemen tot ongeveer 20 jaar.

Hoe snel myopie toeneemt is bij iedereen verschillend. Door de lengte van het oog te meten kan de orthoptist de snelheid van de toename voorspellen. Een oog is gemiddeld 24 millimeter lang. Een ooglengte van meer dan 26 millimeter heeft meer kans op
oogproblemen.

Gevolgen van hoge myopie

Een ooglengte van meer dan 26 millimeter of een brilsterkte van -6 dioptrie of meer, noemen we een hoge myopie. Hoge myopie verhoogt de kans op een oogziekte op oudere leeftijd. De problemen die dan kunnen ontstaan zijn:

Bovenstaande problemen kunnen leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. De risico’s worden niet kleiner na een correctie door middel van een bril, contactlenzen, laserbehandeling of implantlens.

Mogelijke behandelingen
Er zijn verschillende mogelijkheden om hoge myopie zoveel mogelijk te voorkomen:

Aanpassen leefstijl
Uit onderzoek is gebleken dat de volgende adviezen helpen om (hoge) myopie zoveel mogelijk te voorkomen:

Nachtlenzen (ortho-keratologie)
Speciale nachtlenzen kunnen ervoor zorgen dat myopie progressie gemiddeld met circa de helft wordt vertraagd. De lenzen worden ’s nachts gedragen en in de ochtend weer verwijderd. Na het dragen van de lens blijft het hoornvlies tijdelijk vlakker. Hierdoor kan iemand met een min-sterkte tijdelijk (gemiddeld 12 uur) beter zien zonder brilcorrectie. Als de lens niet meer wordt gedragen, krijgt het hoornvlies binnen 6 weken zijn oude vorm terug.

Deze lenzen kunnen gebruikt worden bij een brilsterkte tot -4,5 en door oogartsen pas aangeraden vanaf een leeftijd van 12 jaar. Een gekwalificeerde optometrist bij een optiekzaak voert de lenscontroles uit.

Met de nachtlenzen heeft uw kind een verhoogd risico op hoornvliesontsteking (keratitis). Het is daarom belangrijk dat het kind de lenzen zelf goed in en uit kan doen en in staat is de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften op te volgen.

Speciale multifocale zachte contactlenzen (Misight)
Ook speciale multifocale zachte contactlenzen (Misight) kunnen de myopie progressie met gemiddeld de helft vertragen. Deze contactlenzen worden door de oogartsen aangeraden vanaf een leeftijd van 8jr en dienen goed gecontroleerd te worden door een gekwalificeerde optometrist.

Speciale brillenglazen (D.I.M.S.)
Sinds enkele jaren wordt er onderzoek gedaan naar de speciale D.I.M.S. brillenglazen. De eerste onderzoeken zijn veelbelovend, maar er is nog meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te kunnen bevestigen dat deze speciale brillenglazen een remmend effect op de myopie progressie.

Oogdruppels
De progressie van myopie kan ook geremd worden met Atropine oogdruppels. Hoe hoger de dosering van Atropine, hoe groter het remmende effect van myopie progressie. Het doel is om hoge myopie te voorkomen en de progressie van myopie te vertragen. Deze oogdruppels helpen niet de myopie verminderen, maar bij de meeste patiënten zorgt het wel voor minder toename van de myopie.
Bij een behandeling met Atropine dient u uw kind elke avond te druppelen in beide ogen. Hoe lang de behandeling van Atropine oogdruppels duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen is de behandeling nodig zolang het oog doorgroeit. Zodra de groei van het oog (aslengte) per jaar laag blijft en minimaal toeneemt, kan men de dosering van Atropine langzaam afbouwen.

Atropine kan bijwerkingen geven. Bij een dosering van 0,05% komen bijwerkingen nauwelijks voor. Bij een dosering van 0,1%, 0,25%, 0,5% en 1% is de kans op bijwerkingen groter. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Kort nadat de behandeling met Atropine is gestart, zijn de klachten vaak het hevigst. Meestal nemen de klachten in de loop van de maanden af. Als uw kind veel klachten blijft houden, kunt u overwegen om meekleurende multifocale glazen aan te schaffen. Hierdoor verdwijnen de klachten over het algemeen. Klachten bij het lezen kunnen ook verminderen door juist geen bril op te zetten tijdens het lezen.

Bij minder dan 1% van de kinderen die worden behandeld met Atropine komen de volgende bijwerkingen voor:

Neemt u bij bovenstaande klachten contact op met uw behandelend oogarts/orthoptist. Uw kind moet dan stoppen met de behandeling met Atropine.

Let op:
Atropine is een giftige stof als het via de mond wordt ingenomen. Mocht uw kind één of meerdere druppels in de mond krijgen, dan moet u direct contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost.

Brilvergoeding bij behandeling met Atropine
Helaas is het tot op de dag van vandaag het voorkomen van hoge myopie nog niet erkend als medische indicatie voor de vergoeding van brillenglazen of contactlenzen in de zorgverzekeringswet artikel 2.13. Toch is het mogelijk dat uw zorgverzekering een deel van de kosten van de bril of contactlenzen vergoedt, omdat door deze behandeling de kans op hoge zorgkosten in de toekomst juist afneemt. Mocht u daarvoor van ons een schriftelijke verklaring nodig hebben, dan kunt u ons ernaar vragen.

Registratie Atropine oogdruppels
De dosering van 0.05% is sinds kort geregistreerd voor het gebruik van progressieve myopie. Atropine oogdruppels in de concentratie 0,1%, 025%, 0,5% en 1% zijn voor de oogheelkunde geregistreerd voor ander gebruik dan de behandeling van progressieve myopie. In het geval dat we deze concentratie voorgeschreven wordt ter voorkoming van hoge myopie gaat het om een zogenaamd “off-label” gebruik van deze medicatie.
Over de veiligheid van Atropine oogdruppels is al veel onderzoek gedaan. De risico’s zijn beperkt en wegen in de meeste gevallen niet op tegen de risico’s van niet behandelen.

Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO)
Wilt u meer weten over orthoptische aandoeningen? Op de website van de Nederlandse Verenigingen van Orthoptisten vindt u meer informatie: www.orthoptie.nl.


Foldernummer: 2272-jun 22