Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Oogheelkunde


Behandeling en advies bij myopie


Algemeen
Uw oogarts heeft bij uw kind myopie geconstateerd. In deze folder leest u wat myopie is, wat de oorzaken van myopie zijn en hoe myopie te behandelen is.

Wat is myopie
Myopie wordt ook wel bijziendheid of min-sterkte genoemd. Bij myopie is het oog in verhouding te lang. Het beeld dat het oog binnenkomt valt daardoor niet precies op het netvlies maar ervoor. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Vaak kan dit met een bril of contactlens gecorrigeerd worden.

Bij myopie is het oog in verhouding te lang

Oorzaken
Myopie kan verschillende oorzaken hebben:

Ontwikkeling van myopie
Myopie ontwikkelt zich steeds vaker al op jonge leeftijd. Wanneer kinderen gaan groeien, worden ook de ogen groter. Het oog wordt met de jaren langer, waardoor de myopie kan toenemen. Myopie kan toenemen tot ongeveer 18 jaar.

Hoe snel myopie toeneemt is bij iedereen verschillend. Door de lengte van het oog te meten kan de oogarts of orthoptist de snelheid van de toename voorspellen. Een oog is gemiddeld 24 millimeter lang. Een ooglengte van meer dan 26 millimeter heeft meer kans op
oogproblemen.

Gevolgen van hoge myopie

Een ooglengte van meer dan 26 millimeter of een brilsterkte van -6 dioptrie of meer, noemen we een hoge myopie. Hoge myopie verhoogt de kans op een oogziekte op latere leeftijd (na 40 jaar). De problemen die dan kunnen ontstaan zijn:

Bovenstaande problemen kunnen leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. De risico’s worden niet kleiner na een correctie door middel van een bril, contactlenzen, laserbehandeling of implantlens.

Mogelijke behandelingen
Er zijn verschillende mogelijkheden om hoge myopie zoveel mogelijk te voorkomen:

Aanpassen leefstijl
Uit onderzoek is gebleken dat de volgende adviezen helpen om (hoge) myopie zoveel mogelijk te voorkomen:

Nachtlenzen (ortho-keratologie)
Speciale nachtlenzen kunnen ervoor zorgen dat myopie minder snel toeneemt. De lenzen worden ’s nachts gedragen en in de ochtend weer verwijderd. Na het dragen van de lens blijft het hoornvlies tijdelijk vlakker. Hierdoor kan iemand met een min-sterkte tijdelijk (gemiddeld 12 uur) beter zien zonder brilcorrectie. Als de lens niet meer wordt gedragen, krijgt het hoornvlies binnen 6 weken zijn oude vorm terug.

Deze lenzen kunnen gebruikt worden bij een brilsterkte tot -4,5 en vanaf een leeftijd van 8 jaar. Een gekwalificeerde optometrist bij een optiekzaak voert de lenscontroles uit.

Met de nachtlenzen heeft uw kind een verhoogd risico op hoornvliesontsteking (keratitis). Het is daarom belangrijk dat het kind de lenzen zelf goed in en uit kan doen en in staat is de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften op te volgen.

Oogdruppels
Myopie kan ook geremd worden met Atropine oogdruppels. Het doel hiervan is om hoge myopie te voorkomen of te remmen. Deze oogdruppels helpen niet om myopie te verminderen of de toename van myopie helemaal te stoppen. Het zorgt ervoor dat de myopie minder snel toeneemt.

Bij een behandeling met Atropine dient u uw kind elke dag te druppelen in beide ogen. De totale duur van behandeling met Atropine verschilt. Gemiddeld is dit 3 tot 5 jaar.

Atropine kan bijwerkingen geven. Bij een dosering van 0,05% komen bijwerkingen nauwelijks voor. Bij een dosering van 0,5% is de kans op bijwerkingen groter. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Kort nadat de behandeling met Atropine is gestart, zijn de klachten vaak het hevigst. Meestal nemen de klachten in de loop van de maanden af. Een zonnebril (op sterkte), meekleurende bril en/of leesbril of bifocale bril kunnen nodig zijn bij aanhoudende klachten. Klachten bij het lezen kunnen ook verminderen door juist geen bril op te zetten tijdens het lezen.

Bij minder dan 1% van de kinderen die worden behandeld met Atropine komen de volgende bijwerkingen voor:

Neemt u bij bovenstaande klachten contact op met uw behandelend oogarts/orthoptist. Uw kind moet dan stoppen met de behandeling met Atropine.

Let op:
Atropine is een giftige stof als het via de mond wordt ingenomen. Mocht uw kind één of meerdere druppels in de mond krijgen, dan moet u direct contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost.

Brilvergoeding bij behandeling met Atropine
Naast de behandeling met Atropine heeft uw kind een bril of contactlenzen nodig om scherp te zien. Het is mogelijk dat uw zorgverzekering (een deel van) de kosten van de bril of contactlenzen vergoedt. Indien u geen recht heeft op een (deel van de) vergoeding, dan kan uw behandelend orthoptist in een brief naar de zorgverzekeraar benadrukken dat er een medische indicatie is voor een bril of contactlenzen bij een behandeling met Atropine. Dit geeft echter geen garantie dat de verzekeraar de bril of contactlenzen gaat vergoeden.


Foldernummer: 2272-jul 20