Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Diëtetiek

Voeding bij risico op ondervoeding

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Ondervoeding bij ziekte is een veelvoorkomend probleem in het ziekenhuis. Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingsstoffen en energie, waardoor men minder goed kan functioneren.

Ondervoeding zorgt er meestal voor dat het herstel minder snel gaat. Een verblijf in het ziekenhuis kan hierdoor onnodig langer duren. Ook is het mogelijk dat door ondervoeding de reactie op de behandeling niet optimaal is. Een goede voedingstoestand is dus erg belangrijk.

Onderzoeken van de voedingstoestand
Bij (of tijdens) uw opname heeft de verpleegkundige uw voedingstoestand onderzocht. Gebleken is dat u een risico heeft op ondervoeding doordat:
Uw voedingstoestand en uw conditie kunnen verslechterd zijn. Daarom worden er maatregelen genomen.

Maatregelen om ondervoeding te voorkomen
Het is belangrijk dat u voldoende eet. Voldoende bouwstoffen (eiwitten) en energie (calorieën) zijn belangrijk. Om u te helpen de benodigde hoeveelheid calorieën en eiwitten te gebruiken, krijgt u tijdens de ziekenhuisopname extra tussendoortjes aangeboden van de medewerker Gastenservice. Het bevalt vaak beter meerdere kleine maaltijden per dag te eten dan meer te eten tijdens de hoofdmaaltijden.

Het kan zijn dat de tussendoortjes in uw ogen ongezond zijn. Ze bevatten echter extra calorieën en eiwitten. Deze stoffen heeft u bij een risico op ondervoeding nodig om (verder) gewichtsverlies tegen te gaan. Dit is belangrijker dan dat de voeding aan alle gezondheidseisen voldoet. Voor een bepaalde periode is het niet erg om minder gezonde voeding te gebruiken.

Tussendoortjes
U kunt kiezen uit onderstaande tussendoortjes. Probeer ervoor te zorgen dat u iedere dag 25-35 gram eiwit extra neemt.

Product
Gram eiwit
Carezzo fruitdrink, 1 glas van 150 ml.
Smaken: appel en sinaasappel
11
Carezzo cake, 1 plak van 50 gram
10
Carezzo tomatensoep, 150 ml.
10
Boermarke roomijs vanille, 125 ml.
5
Arla Protino, framboos 125 ml.
14
Zuivelhoeve Boer’n kwark aardbei, 150 ml.
10
Campina milde kwark naturel, 150 ml.
15
Ongezouten noten, 1 bakje van 40 gram
9
Zoute pinda’s, 1 bakje van 40 gram
10
Blokjes kaas, 1 bakje van 40 gram
9
Pakje chocolademelk, 200 ml.
7

Vragen
Heeft u vragen? Dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige of de medewerker Gastenservice.


Foldernummer: 2263-jul 18