Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Nagelriemonderzoek (capillairscopie)

Nagelriemonderzoek (capillairscopie)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

In overleg met uw arts is er besloten dat er bij u een nagelriemonderzoek (capillairscopie) wordt uitgevoerd. In deze folder leest u hoe u zich op het onderzoek voorbereidt en hoe het onderzoek verloopt.

Capillairscopie

Een capillairscopie is een pijnloos onderzoek van de capillairen (kleine bloedvaten) van de huid van de nagel. Met dit onderzoek kunnen kleine bloedvaten bestudeerd worden zonder weefsel weg te nemen.

Capillairscopie wordt verricht bij mensen met het fenomeen van Raynaud. Bij dit fenomeen verkleuren de vingers wanneer het koud is eerst wit, soms blauw en daarna rood. De uitslag van het onderzoek wordt gebruikt om in te schatten of er een onderliggende reumatische ontstekingsziekte aanwezig is.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw vingers op kamertemperatuur zijn. Wij vragen u daarom om 15 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn om aan deze temperatuur te wennen.

Ook vragen wij u om:

Pinda-allergie

Indien u allergisch bent voor pinda’s moet u dat vooraf melden in verband met de pindaoliedruppel die op uw nagelriem wordt aangebracht.

Waar meldt u zich

U meldt zich 15 minuten voor de afgesproken tijd bij de polikliniek Reumatologie (begane grond, route 96).

Het onderzoek

U gaat zitten en legt uw handen plat op de onderzoekstafel. De medisch secretaresse brengt een druppeltje olie op uw nagel aan. Daarna zet de medisch secretaresse de capillairoscoop, een cilindervormig instrument, op uw nagel. De capillairscoop is verbonden met een computer. De capillairen (kleine bloedvaten) zijn zo zichtbaar op het computerscherm. Er wordt dan een foto gemaakt van de capillairen. De medisch secretaresse herhaalt het onderzoek bij iedere vinger, behalve bij de duim. De reumatoloog beoordeelt het aantal capillairen en hun vorm op de afbeeldingen.

Uitslag

Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens een vervolgafspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Reumatologie. Wij zijn op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 94 20.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 2260-jan 24