Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Behandeling met Janus-kinase (JAK) remmers

Behandeling met Janus-kinase (JAK) remmers

Bij een reumatische aandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

JAK-remmers

JAK-remmers zijn reuma-remmende medicijnen. Ze verminderen de activiteit van een groep enzymsystemen in het lichaam, die de Janus-kinasen worden genoemd. Hierdoor wordt het reumatisch ontstekingsproces geremd.

Het effect van JAK-remmers

JAK-remmers helpen de pijn, de stijfheid en de zwelling van uw gewrichten te verminderen. Hierdoor kunt u uw normale dagelijkse activiteiten beter uitvoeren en verbetert de kwaliteit van uw leven. Daarnaast vertragen JAK-remmers verdere beschadiging van uw gewrichten doordat ze de reumatische ontstekingen remmen.

Onder andere de medicijnen baricitinib (=Olumiant) en tofacitinib (=Xeljanz) behoren tot deze groep van reumaremmers. Deze medicijnen zijn beschikbaar in tabletten die u dagelijks moet innemen.

Reumatische ziekten zijn vaak chronische aandoeningen. Hierdoor is langdurige behandeling met medicatie noodzakelijk. Het effect van de behandeling met JAK-remmers treedt vaak pas na enkele weken tot maanden op. Het is van belang dat u de medicijnen volgens voorschrift inneemt.

Controle

Voordat u kunt starten, beoordeelt de reumatoloog of u in aanmerking komt voor de behandeling met een JAK-remmer. U krijgt hiervoor verschillende onderzoeken. Het kan zijn dat u hierop al eerder gecontroleerd bent. Bijvoorbeeld als u een behandeling heeft gehad met een biological.

Mogelijke bijwerkingen

Wij geven u een overzicht van de meest belangrijke bijwerkingen. Uitgebreide informatie over de bijwerkingen van JAK-remmers kunt u nalezen in de bijsluiter of navragen bij uw apotheek.

De meest voorkomende bijwerkingen van JAK-remmers zijn:
De volgende bijwerkingen komen minder vaak voor:


Allergische reactie

Het kan voorkomen dat er een allergische reactie optreedt bij het gebruik van de medicijnen. De volgende klachten kunnen wijzen op een allergische reactie:
Neemt u bij één van bovenstaande klachten direct contact op met uw behandelend arts of uw huisarts.

Overige bijwerkingen

Sommige bloedwaarden kunnen veranderen, zoals de leverenzymen, nierfunctie en cholesterolgehalte. Uw bloedwaarden worden daarom regelmatig gecontroleerd.

Contact opnemen

Als er bijwerkingen optreden, dient u te stoppen met de JAK-remmers en neemt u contact op met uw reumatoloog of reumaconsulent.

Infectie

Als u een mogelijke infectie heeft opgelopen, dan moet u stoppen met de medicijnen en contact opnemen met uw huisarts. Een infectie moet eerst genezen (eventueel door een behandeling) voordat u weer kunt starten met de medicijnen.

Zwangerschap en borstvoeding

Omdat er onvoldoende bekend is over het gebruik van JAK-remmers tijdens de zwangerschap of borstvoeding, wordt geadviseerd dit medicijn niet te gebruiken bij een actuele zwangerschapswens, zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Overleg met uw reumatoloog als u of uw partner overweegt om zwanger te worden.

Vragen

Voor vragen of bijzonderheden kunt u contact opnemen met uw reumatoloog of verpleegkundig reumaconsulent via de polikliniek Reumatologie. De polikliniek Reumatologie is bereikbaar via het telefoonnummer: (0314) 32 94 20.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.





Foldernummer: 2246-jan 24