Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Oncologie

De MARI-procedure bij borstkanker

De MARI-procedure bij borstkanker

Onderdeel van de Patiënteninformatiewijzer borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

4.7 De MARI-procedure


4.7.1 Inleiding

Als er tijdens het diagnostisch onderzoek (echografie) al uitzaaiingen in de lymfeklier(en) zijn aangetoond, wordt de MARI-procedure uitgevoerd.

Tijdens een operatie wordt de lymfeklier met het jodiumzaadje weggehaald. Dit wordt gedaan om te zien hoe u heeft gereageerd op de behandeling met chemotherapie en/of hormoontherapie. Dan kunnen we ook beoordelen of het nodig is het okselgebied aanvullend te behandelen.

Afhankelijk van het aantal vergrote lymfeklieren dat bij u werd aangetroffen, worden lymfeklieren vóór de borstoperatie of tijdens de borstoperatie verwijderd.

4.7.2 MARI-klier verwijderen tijdens de borstoperatie

Als er maximaal drie vergrote lymfeklieren werden aangetroffen, word er één lymfeklier gelijktijdig met de borstoperatie verwijderd. Dit is dus geen okselkliertoilet waarbij alle lymfeklieren in de oksel worden verwijderd.

De uitslag van de verwijderde lymfeklieren krijgt u gelijktijdig met de uitslag van de borstoperatie. Dan bespreekt de chirurg of er nog een aanvullende behandeling met radiotherapie wordt geadviseerd.

4.7.3 MARI-klier verwijderen voor de borstoperatie onder lokale verdoving

Als er meer dan drie vergrote lymfeklieren werden aangetroffen, wordt er voorafgaand aan de borstoperatie één lymfeklier verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Zo kunnen we nagaan of tijdens de borstoperatie een okselkliertoilet nodig is. In dat geval worden alle lymfeklieren in de oksel verwijderd.

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de medewerker van de receptiebalie bij de hoofdingang. U wordt dan opgehaald en naar de verpleegafdeling gebracht. U hoeft niet nuchter te komen. U mag alle medicijnen gebruiken die u normaal ook gebruikt, tenzij de chirurg iets anders met u heeft afgesproken. Dit is soms het geval als u bloedverdunners gebruikt. Ongeveer een uur voor de operatie krijgt u een rustgevend tabletje.

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U krijgt dus geen narcose. U gaat op uw rug liggen met uw arm onder uw hoofd. U krijgt plaatselijke verdoving toegediend. De chirurg kan de MARI-klier opsporen omdat deze is gemarkeerd met het jodiumzaadje. Deze lymfeklier wordt operatief verwijderd en opgestuurd naar het laboratorium in Arnhem.

Na de operatie wordt u nog een tijdje geobserveerd door de verpleegkundige op de verpleegafdeling. Daarna mag u weer naar huis. Omdat u een rustgevend middel heeft gekregen en geopereerd bent, mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat u opgehaald wordt door iemand die u naar huis kan brengen.

De wond wordt afgedekt met een dunne pleister. U mag pas 48 uur naar de operatie weer douchen. Gedurende 1 week mag u kortdurend douchen (korter dan 10 minuten). Na deze week mag u weer douchen zoals u gewend bent, mits de wond volledig dicht is.

Na zeven tot tien dagen komt u terug bij de chirurg. De chirurg vertelt u of er nog kankercellen in de lymfeklier zijn aangetroffen. Afhankelijk van de uitslag wordt besproken of een okselkliertoilet tijdens de operatie nodig is.

Deze MARI-procedure kan gecombineerd worden met de schildwachtklierprocedure. Hierover kunt u meer lezen in hoofdstuk 5 ‘De schildwachtklierprocedure’.


Foldernummer: 2242-nov 23