Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Longfunctie-onderzoeken: inspanningstesten

Longfunctie-onderzoeken: inspanningstesten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
De longarts heeft met u besproken dat uw longfunctie wordt onderzocht met een inspanningstest. Een inspanningstest geeft de longarts meer duidelijkheid over de mogelijke oorzaak en de ernst van uw klachten. Er zijn twee soorten inspanningstesten: fietstest en looptest.
In deze folder vindt u meer informatie over de inspanningstesten.

Voorbereiding
Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op de inspanningstest. Voor beide onderzoeken gelden de volgende instructies:

Eten en drinken
Voor de inspanningstest hoeft u niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u voorafgaand aan het onderzoek mag eten en drinken. Wij raden u aan om de 2 uur vóór de inspanningstest geen zware maaltijd te eten.

Drink de 8 uur voor het onderzoek ook geen cola of koffie. Cafeïnerijke dranken kunnen het onderzoek nadelig beïnvloeden.

Inspanning
Verricht u de 30 minuten vóór het onderzoek geen zware inspanning.

Roken
Roken beïnvloedt de meting nadelig. Rookt u daarom de dag van het onderzoek niet.

Nagellak
Draagt u op de dag van de test geen nagellak, kunstnagels of gelnagels. U krijgt een vingersensor op waarmee het zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten. Nagellak, kunstnagels of gelnagels kunnen de meting hinderen.

Medicijnen
De medicijnen voor uw longen dient u gewoon te gebruiken zoals u gewend bent, tenzij uw arts anders aangeeft.

Meenemen

Gebruikt u thuis inhalatiemedicijnen voor uw longen? Neem de inhalatiemedicijnen met bijbehorende apparaatjes dan mee naar elke afspraak op de polikliniek Longziekten (met uitzondering van de elektrische vernevelaar). Indien nodig nemen we het gebruik van de inhalatiemedicijnen en de apparaatjes met u door.

Waar meldt u zich
Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Longziekten (eerste etage, route 54).

Verhinderd
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk naar de polikliniek Longziekten. De afdeling is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 63.

De inspanningstesten
In onderstaand overzicht leest u wat u per inspanningstest kunt verwachten en hoe u zich verder kunt voorbereiden. De secretaresse heeft aangekruist welke inspanningstest voor u van toepassing is. Leest u de informatie bij de inspanningstest die voor u van toepassing is goed door.

  • Fietstest
Voorbereiding
Draagt u op de dag van de fietstest makkelijke en niet-knellende kleding en schoenen (bijvoorbeeld sportkleding). Bij voorkeur een los hemdje of shirt. De plakkers die nodig zijn voor het hartfilmpje kunnen dan makkelijk op uw borst geplakt worden.

Gebruikt u op de dag van de fietstest geen bodylotion. Hierdoor kunnen de plakkers minder goed vastplakken.

Verloop van het onderzoek
Met een fietstest meten we de functie van uw longen tijdens inspanning. U zit bij deze test op een hometrainer. U krijgt tijdens de test een masker op. Via dit masker ademt u normale kamerlucht in. Het masker is aangesloten op meetapparatuur. Tijdens uw inspanning registreren wij uw hartslag, ademhaling en het zuurstofgehalte in uw bloed.
Voor, tijdens en na de fietstest kan er bloed uit uw pols worden afgenomen. Uw bloed wordt onderzocht op de hoeveelheid zuurstof.

Mogelijk wordt er voor en na het onderzoek ook een longfunctie-onderzoek gedaan. Met dit onderzoek wordt gemeten hoeveel en hoe snel u lucht kunt in- en uitademen.

  • Looptest
Voorbereiding
Draagt u tijdens de looptest makkelijk zittende kleding en schoenen. Als u thuis gewend bent om met een hulpmiddel te lopen (kruk, wandelstok, rollator of zuurstoftank) dient u uw eigen hulpmiddel mee te nemen naar de polikliniek, zodat u kunt lopen zoals u doet in uw thuissituatie.

Verloop van het onderzoek
Met een looptest meten we hoe ver u in 6 minuten kunt lopen. Bij deze test krijgt u een sensor op uw vinger, waarmee het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag wordt gemeten. De test wordt uitgevoerd in een lange gang van 30 meter. In deze gang loopt u zo snel mogelijk heen en weer.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt de longarts of verpleegkundig specialist met u tijdens de eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Vragen
Als u voor of na het onderzoek nog vragen heeft, kunt u bellen met de functieafdeling Longziekten via telefoonnummer: (0314) 32 95 64 of (0314) 32 95 63.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 2234-nov 22