Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Kaliumbeperkt dieet

Kaliumbeperkt dieet

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
U heeft een te hoog kaliumgehalte in het bloed. Uw arts heeft u daarom geadviseerd om een kaliumbeperkt dieet te volgen. In deze folder vindt u meer informatie en adviezen over voeding bij een kaliumbeperkt dieet.

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal dat in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt. Het heeft een belangrijke functie in het doorgeven van zenuwprikkels en het regelen van de bloeddruk en vochtbalans. Kalium komt vooral voor in de spiercellen.

Waarom een kaliumbeperkt dieet?

Wanneer de nieren goed werken, wordt het overschot aan kalium uitgeplast. Bij een verminderde nierfunctie, blijft er te veel kalium in het lichaam achter. Dit kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Een hoog kaliumgehalte in het bloed kan lijden tot hartklachten, zoals hartritmestoornissen. Een veel te hoog kaliumgehalte kan zelfs leiden tot een hartstilstand.

Hoeveelheid kalium per dag

Gemiddeld krijgt iemand 4 tot 6 gram (4.000 tot 6.000 milligram) kalium per dag binnen via voeding. Hoeveel kalium u tijdens een kaliumbeperkt dieet mag gebruiken, is afhankelijk van uw bloedwaarden. Uw arts of diëtist vertelt u hoeveel kalium u per dag mag nemen. Voor nierpatiënten geldt vaak het advies om maximaal 2 tot 3 gram (2.000 tot 3.000 milligram) kalium per dag te nemen.

Voedingsmiddelen met kalium
De volgende voedingsmiddelen bevatten veel kalium:

Let op: ook in natrium-/zoutarme producten kan kalium zijn toegevoegd, bijvoorbeeld:
U leest op het etiket of er kalium is toegevoegd.
De volgende producten bevatten weinig kalium:

Voedingsadviezen

AardappelenGroenten


Kookadviezen voor aardappelen en groenten


Fruit


Dranken

Broodbeleg
Broodbeleg dat veel kalium bevat:

Wissel deze producten af met kaliumarm broodbeleg, zoals:


Vlees, kip en vis
Vlees, kip en vis bevatten veel kalium. Eet hiervan niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 100 tot 125 gram per dag.
In onderstaande tabel vindt u per product de gemiddelde hoeveelheid kalium:

ProductGewicht
(gram/milliliter)
Kalium
(milligram)
1 stuk fruit125250
1 glas vruchtensap150200
1 glas frisdrank1500
1 opscheplepel groente50110
1 portie vlees/kip/vis100300-400
2 kleine gekookte aardappelen100340
1 bakje patat150640
1 opscheplepel gare rijst5510
1 opscheplepel gare deegwaren4520
1 opscheplepel gare peulvruchten60230
1 kopje koffie150120
1 kopje thee15010
1 tomaat70170
1 eetlepel tomatenpuree20230
1 glas melk/karnemelk/yoghurt150240
1 glas chocolademelk150310
1 schaaltje vla150220
1 portie appelstroop15110
1 reep chocolade melk/puur45180
1 eetlepel noten/pinda's20150
1 gram dieetzout1250
1 gram kaas116


Digitaal uw kaliuminname bijhouden
Het is ook mogelijk om digitaal uw kaliuminname bij te houden. Het Voedingscentrum heeft Mijn Eetmeter ontwikkeld. Dit is een applicatie waarmee u op uw computer of smartphone een eetdagboek bij kunt houden. Zo berekent u eenvoudig wat u dagelijks aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Kijk voor meer informatie op mijn.voedingscentrum.nl.

Medicijnen

Wanneer het kaliumgehalte met een kaliumbeperkt dieet niet voldoende zakt, kan een arts u (tijdelijk) kaliumbindende medicijnen adviseren. De arts bespreekt met u of u hiervoor in aanmerking komt en welk medicijn voor u het beste is.

Vragen

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek Diëtetiek. De diëtist houdt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 09.00 uur en van 16.00 tot 16.30 uur telefonisch spreekuur. Buiten deze tijden kunt u het antwoordapparaat inspreken. U wordt dan teruggebeld. De diëtist is bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 99 60.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om?
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.

Foldernummer: 2221-jul 23