Algemeen
Uw behandelend arts heeft met u besloten om een zaadbal te verwijderen door middel van een operatie (orchidectomie). De arts heeft u uitgelegd waarom dit nodig is. In deze folder leest u meer over de voorbereiding en het verloop van de ingreep.
De zaadbal
Elke man heeft twee zaadballen, die ook wel teelballen of testikels worden genoemd. De zaadballen bevinden zich in de balzak (scrotum) en zijn ongeveer vier tot vijf centimeter groot. De zaadballen maken spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen aan.
Een orchidectomie
Er kunnen verschillende redenen zijn om een zaadbal te verwijderen:
- een blijvende of terugkerende infectie van de zaad- of bijbal;
- een draaiing van de zaadbal en bloedvaten, waardoor het testikelweefsel afsterft of beschadigt;
- een sterk vermoeden van zaadbalkanker. In dit geval volgt een operatie zo spoedig mogelijk;
- gevorderde prostaatkanker.
Het verwijderen van één zaadbal leidt niet altijd tot minder behoefte aan seksualiteit of tot impotentie. Ook de vruchtbaarheid hoeft niet te verminderen, omdat er meestal nog een zaadbal over is.
Bij gevorderde prostaatkanker
Het doel van een operatie bij gevorderde prostaatkanker is om de groei van prostaatkankercellen af te remmen. Tijdens deze operatie wordt het hormoonproducerende weefsel uit beide zaadballen verwijderd. Hierdoor stopt de testosteronproductie. De zaadballen worden daardoor kleiner, maar het kapsel van de zaadbal blijft wel aanwezig. Deze operatie heet een subcapsulaire orchidectomie.
Voorbereiding
Voor de operatie vindt er nog een voorbereiding plaats; de pre-operatieve screening. Hoe het traject van de pre-operatieve screening verloopt hangt af van wanneer uw operatie plaatsvindt.
Operatie binnen één week
Wordt u binnen één week geopereerd? Dan volgt u voordat u het ziekenhuis verlaat het volgende traject.
Direct na de afspraak met uw arts maakt de secretaresse van de polikliniek een afspraak voor u bij de zelfmeetkiosk. De zelfmeetkiosk vindt u in de centrale hal van het ziekenhuis. U meldt zich aan met dezelfde QR-code waarmee u zich aanmeldde bij uw afspraak op de polikliniek. Vervolgens meet u heel eenvoudig zelf uw bloeddruk, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed), lengte en gewicht.
Hierna gaat u naar het pre-operatieve spreekuur (route 82). Hier maakt de secretaresse voor u een afspraak voor de pre-operatieve screening. Deze afspraak vindt of in het ziekenhuis of digitaal plaats. De keuze is afhankelijk van de operatie en uw gezondheidstoestand. Eventueel maakt de secretaresse ook nog een afspraak voor wat aanvullend onderzoek (zoals een hartfilmpje of bloedonderzoek).
Via het patiëntenportaal Mijn Slingeland ontvangt u digitale vragenlijsten. Het is belangrijk deze vragenlijsten zo spoedig mogelijk en voorafgaand aan de afspraak in te vullen. De informatie uit de vragenlijsten is namelijk noodzakelijk om uw gezondheid in kaart te brengen voor de operatie.
Operatie na één week
Wordt u niet binnen één week geopereerd? Dan volgt u voordat u het ziekenhuis verlaat het volgende traject.
Direct na de afspraak met uw arts maakt de secretaresse van de polikliniek een afspraak voor u bij de zelfmeetkiosk. De zelfmeetkiosk vindt u in de centrale hal. U meldt zich aan met dezelfde QR-code waarmee u zich aanmeldde bij uw afspraak op de polikliniek. Vervolgens meet u heel eenvoudig zelf uw bloeddruk, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed), lengte en gewicht. Heeft u geen andere afspraken meer in het ziekenhuis? Dan kunt u na de metingen bij de zelfmeetkiosk naar huis.
De secretaresse van het pre-operatieve spreekuur bekijkt de metingen en zal als dat nodig is nog aanvullend onderzoek (zoals een hartfilmpje of bloedonderzoek) voor u aanvragen. Het Centraal Planbureau maakt voor u een afspraak voor de pre-operatieve screening. Deze afspraak vindt of in het ziekenhuis of digitaal plaats. De keuze is afhankelijk van de operatie en uw gezondheidstoestand.
Via het patiëntenportaal Mijn Slingeland ontvangt u digitale vragenlijsten. Het is belangrijk deze vragenlijsten zo spoedig mogelijk en voorafgaand aan de afspraak in te vullen. De informatie uit de vragenlijsten is namelijk noodzakelijk om uw gezondheid in kaart te brengen voor de operatie. Let op: wanneer wij de vragenlijsten niet voor uw afspraak ontvangen, komt uw afspraak te vervallen.
Afspraak op het pre-operatief spreekuur
Als de voorbereiding op uw operatie in het ziekenhuis plaatsvindt, heeft u een afspraak op het pre-operatief spreekuur. U heeft dan een gesprek met de apothekersassistent en de anesthesioloog. De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem voor deze afspraak altijd uw actuele medicatieoverzicht mee. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek. De anesthesioloog bespreekt met u op welke manier u wordt verdoofd tijdens de operatie en met welke medicijnen u eventueel (tijdelijk) dient te stoppen.
Meer informatie over de manier van verdoven vindt u in de folder Anesthesie. Deze folder staat voor u klaar in Mijn Slingeland. Hier vindt u ook een instructievideo over de pre-operatieve voorbereiding.
De voorbereiding op uw ziekenhuisopname en uw eventuele nazorg ontvangt u digitaal via Mijn Slingeland of er wordt een telefonische afspraak met u gemaakt.
Digitale voorbereiding
Als de voorbereiding op uw operatie digitaal plaatsvindt, hoeft u niet naar het ziekenhuis voor het pre-operatief spreekuur. U ontvangt alle informatie via Mijn Slingeland. Daarna volgt er wel nog een telefonische afspraak met de apothekersassistent en de anesthesioloog en indien nodig met de verpleegkundige.
Waar meldt u zich
Op de dag van de operatie meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de medewerker van de receptie bij de hoofdingang. De medewerker vertelt u waar u wordt verwacht.
Verhinderd
Bent u verhinderd? Meldt u dit dan tenminste 24 uur voor de afspraak bij de secretaresse van de polikliniek Urologie via telefoonnummer (0314) 32 95 72. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats geholpen worden. U kunt bij de secretaresse een nieuwe afspraak maken.
De operatie
De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of u krijgt een ruggenprik.
Er zijn twee manieren om de operatie uit te voeren:
- Via een snede in het scrotum (eenvoudige orchidectomie)
Voor deze operatiemethode wordt een kleine snede in de balzak gemaakt. Via deze snede wordt de zaadbal verwijderd. - Via een snede in de lies (orchidectomie via de lies)
Hierbij wordt een horizontale snede gemaakt in het onderste gedeelte van de buik, net boven het schaambeen. Daarna wordt de zaadbal omhooggeduwd en via deze snede verwijderd.
Welke methode de uroloog gebruikt, is afhankelijk van de reden van de operatie. Een orchidectomie duurt ongeveer een half uur. Er wordt tijdens de operatie ook weefsel bij u verwijderd. Na de operatie wordt dit weefsel opgestuurd voor verder onderzoek.
Na de operatie
Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer (recovery). U wordt naar de verpleegafdeling gebracht als u goed wakker bent, niet misselijk bent en niet te veel pijn heeft. Op de verpleegafdeling controleert de verpleegkundige regelmatig uw hartslag en bloeddruk.
Naar huis
De uroloog bepaalt in overleg met u wanneer u naar huis mag. Dit is vaak dezelfde dag of de dag na de operatie.
Rust
Het is belangrijk dat u de eerste dagen rust neemt. De eerste twee weken na de operatie mag u niet tillen of ander zwaar lichamelijk werk verrichten.
Zwelling of bloeduitstorting
Het is mogelijk dat er kort na de ingreep rondom de operatiewond een zwelling of een bloeduitstorting ontstaat. Dit verdwijnt in de loop van de week vanzelf. U kunt de eerste dagen een strak zittende onderbroek of zwembroek dragen die ondersteuning biedt. Dit verkleint de kans op een zwelling.
Operatiewond
Probeer de operatiewond droog te houden. U mag na de operatie wel weer douchen. De eerste week na de operatie mag u niet zwemmen of in bad. De wond moet eerst geheeld zijn.
Pijn
Als u pijn heeft, kunt u paracetamol gebruiken (maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg).
Controleafspraak
Twee weken na de ingreep komt u terug op de polikliniek Urologie voor controle en de uitslag van het weefselonderzoek.
Risico's en complicaties
Bij iedere operatie kunnen complicaties optreden. Bijvoorbeeld een wondinfectie, nabloeding of trombose.
Neemt u contact op met het ziekenhuis bij:
- koorts (boven 38,5 °C);
- ernstige en aanhoudende pijn;
- aanhoudend bloedverlies.
Problemen of vragen na uw opname
Neem bij problemen of vragen na uw opname in het ziekenhuis contact op met uw huisarts. Uw huisarts is op de hoogte van uw situatie. Indien nodig overlegt de huisarts met de specialist in het ziekenhuis. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u de huisartsenpost bellen.Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? De uroloog of verpleegkundige bespreekt ze graag met u tijdens één van uw afspraken. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.
Uw privacy en onze geheimhouding
Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘
Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op
folders.slingeland.nl.