Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Medische Beeldvorming
Radiologie

Marcaïnisatie

Marcaïnisatie

Inspuiten van pijnstillers in een gewricht met behulp van röntgen of echografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een echo- of röntgenonderzoek van een gewricht (een artrogram) aangevraagd. Tijdens het onderzoek worden pijnstillers in het gewricht gespoten. Dat wordt ook wel marcaïnisatie genoemd. Marcaïnisatie kan meerdere doelen hebben:
In deze folder leest u meer over het verloop van het onderzoek.

Zwangerschap

In verband met de röntgenstraling is het belangrijk te weten of u in verwachting bent. Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts. Hij/zij overlegt met u of het onderzoek door kan gaan.

Voorbereiding

U hoeft zelf geen speciale voorbereidingen te treffen voor dit onderzoek.

Verhinderd

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Het onderzoek

Afhankelijk van welk gewricht onderzocht moet worden, krijgt u een röntgenonderzoek of een echo-onderzoek. Beide onderzoeken worden uitgevoerd door een radioloog of physician assistant of uw behandelend arts.

Röntgenonderzoek van een gewricht

Wanneer u op de röntgentafel ligt, wordt de huid om het gewricht ontsmet met alcohol. Om het kraakbeen in het gewricht goed zichtbaar te maken, spuit de radioloog, physician assistant of arts een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in het gewricht. Daarna wordt via dezelfde naald de pijnstiller ingespoten. De arts, radioloog of physician assistant maakt een röntgenfoto om te controleren of de pijnstiller op de juiste plek zit.

Echo-onderzoek van een gewricht

Wanneer u op de echotafel ligt, wordt de huid om het gewricht ontsmet met alcohol. Via een naald wordt een kleine hoeveelheid pijnstillers in het gewricht gespoten. De arts of de radioloog of physician assistant beweegt vervolgens met een echokop (transducer) met gel over het gewricht om te controleren of de pijnstiller op de juiste plek zit.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Soms is het gewricht nog wat gevoelig en stijf na het onderzoek. Daarom mag u na afloop van het onderzoek niet zelf autorijden en fietsen. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen. Een stijf of gevoelig gewricht is een normaal verschijnsel na het onderzoek en verdwijnt 2 tot 3 dagen.

Uitslag

Na het onderzoek maakt u direct een vervolgafspraak met uw arts. Tijdens deze afspraak bepreekt u of de pijnstiller heeft geholpen en wat voor u de beste vervolgstap is. Dit is afhankelijk van het effect van de pijnstiller.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel ze dan gerust tijdens het onderzoek of neem contact op met de afdeling Radiologie. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 2217-sep 24