Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hematologie
Verpleegafdeling B1

Weer naar huis na een autologe stamceltransplantatie

Weer naar huis na een autologe stamceltransplantatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U bent langdurig opgenomen geweest omdat u een autologe stamceltransplantatie heeft gehad. Binnenkort mag u weer naar huis. In deze folder vindt u informatie over uw vertrek uit het ziekenhuis en adviezen om thuis verder te herstellen.

Naar huis

Na een autologe stamceltransplantatie mag u naar huis wanneer:

Ontslaggesprek

Voordat u naar huis gaat, voeren de hematoloog en de verpleegkundige een ontslaggesprek met u. In dit gesprek kunt u aangeven hoe u de behandeling en de ziekenhuisopname heeft ervaren. Ook kunt u tijdens dit gesprek eventuele vragen bespreken.

Controle

De eerste maanden na uw vertrek uit het ziekenhuis, komt u regelmatig terug voor controle bij uw behandelend hematoloog. Daarnaast heeft u twee afspraken voor het verpleegkundig oncologisch spreekuur.
Tijdens deze afspraken krijgt u advies over uw herstel en kunt u vragen stellen.

Vragen

Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot uw eerstvolgende afspraak? Dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundige tijdens het telefonisch verpleegkundig spreekuur. Het telefonisch verpleegkundig spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 09.00 uur, telefoonnummer: (0314) 32 97 34.
Buiten deze tijden kunt u van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur contact opnemen met Dagbehandeling Oncologie op telefoonnummer: (0314) 32 97 46.

Wanneer direct contact opnemen

Neemt u bij de volgende klachten direct contact op met Dagbehandeling Oncologie:
Dagbehandeling Oncologie is bereikbaar op het telefoonnummer (0314) 32 97 46. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bellen naar de verpleegafdeling Oncologie/Hematologie: (0314) 32 92 71.
Geef aan de telefoon aan dat u getransplanteerd bent en daardoor een verhoogde kans heeft op een longontsteking. Het is van belang dat u direct door een arts onderzocht wordt.

Weer thuis

Als u weer thuis bent, kunt u langzaam aan uw normale leven weer oppakken. Houdt u er rekening mee dat u sneller vermoeid bent. U voelt zelf het beste aan wat u wel en niet aankunt. Daarnaast moet u zeker de eerste maanden extra aandacht hebben voor wat u doet en met wie u in contact komt. Uw afweersysteem is door de transplantatie zo goed als verdwenen. Dit bouwt zich na enige tijd vanzelf weer op. Tot die tijd is het van belang dat u de kans op een infectie zo klein mogelijk houdt. Houdt u zich daarom aan de volgende leefregels en adviezen:

Medicijnen

De eerste maanden na een stamceltransplantatie krijgt u medicijnen tegen virus- en bacteriële infecties. Doorgaans worden hiervoor de volgende medicijnen voorgeschreven:

Naar buiten

Wanneer u zich goed genoeg voelt, kunt u gewoon naar buiten. Om het risico op een infectie zo klein mogelijk te houden, is het van belang dat u de volgende adviezen opvolgt:

Werken

Het kan goed voelen om na een autologe stamceltransplantatie weer aan het werk te gaan. Gun uzelf wel de tijd om lichamelijk en geestelijk bij te komen van de intensieve behandeling. Overleg met uw behandelend arts wanneer u weer kunt gaan werken. Dit is onder andere afhankelijk van uw lichamelijke en emotionele conditie, het soort werk dat u doet en de werkomgeving.

Gezin

U kunt langzaam aan weer huishoudelijke taken oppakken. Blijkt de zorg voor u en uw gezin te veel van u en uw naasten te vergen, dan kunt u dit bespreken met de verpleegkundige van Dagbehandeling Oncologie. Hij/zij kan u adviseren over instanties die u in de thuissituatie kunnen begeleiden. In de folder 'Vermoeidheid na kanker' van KWF Kankerbestrijding leest u meer over dit onderwerp.

Lichamelijke verzorging

Thuis kunt u zich douchen en wassen zoals u voor de transplantatie gewend was. U mag uw eigen verzorgingsproducten weer gebruiken. Houdt u er rekening mee dat uw huid nog enige tijd droog en gevoelig kan zijn. U kunt anders op verzorgingsproducten of make-up reageren dan voorheen.

Zonnen

Vermijd de eerste tijd direct contact met zonlicht. Uw huid verbrandt sneller en erger dan normaal. Als u toch in de zon gaat zitten, gebruik dan een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (30 of meer). Dit advies geldt in het bijzonder als u ook bestraald bent. Meld huidafwijkingen direct bij uw behandelend arts.

Mondverzorging

Om de kans op infecties via de mond zo klein mogelijk te houden, is een goede mondverzorging belangrijk. Een aantal aandachtspunten:

Eten en drinken

U heeft het advies gekregen om de hygiënische voedingsrichtlijn te volgen. In de folder 'Hygiënische voedingsrichtlijn hematologie' leest u hier meer over. Vraag uw verpleegkundige naar deze folder. Uw hematoloog bespreekt met u tijdens een controleafspraak wanneer u weer normaal mag eten.

Roken

Roken is na een stamceltransplantatie zeer schadelijk. Rookt u daarom niet. Vermijd ook rokerige ruimtes.

Griepprik

Als u langer dan zes maanden geleden getransplanteerd bent, dan moet u elk jaar in oktober of november naar uw huisarts voor de griepprik. Uw huisarts is hiervan op de hoogte. U krijgt hiervoor een oproep thuisgestuurd. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt.

Huisdieren

Er is geen bezwaar om huisdieren in huis te houden. Huisdieren, vooral katten en vogels, kunnen wel makkelijk ziektes overbrengen. Laat daarom de verzorging (zoals voeren en het schoonmaken van hokken en kooien) aan iemand anders over.

Seksualiteit

Medisch gezien is vrijen na een stamceltransplantatie geen bezwaar. Toch kan het zijn dat u er door de bijwerkingen van de behandeling minder behoefte aan heeft. Het is goed om hier met uw partner over te praten.

Als u weer aan vrijen toe bent, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:
Als u problemen ervaart op het gebied van seksualiteit raden wij u aan dit met de verpleegkundige of behandelend arts te bespreken. Meer informatie over dit onderwerp vindt u ook in de folder 'Kanker en seksualiteit' van de KWF Kankerbestrijding.

Overgang

Vrouwen kunnen door de behandeling eerder in de overgang terechtkomen. Dit kan gepaard gaan met klachten die ook bij een normale overgang horen, zoals opvliegers, hevige emoties en gewrichtsklachten. Deze vervroegde overgang kan osteoporose (botontkalking) veroorzaken.

Oncologische revalidatie

Revalideren na kanker wordt ook wel oncologische revalidatie genoemd. Dit is een vorm van nazorg waarin veel aandacht is voor het lichamelijk, emotioneel en sociaal functioneren na kanker. Een goede balans hierin kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verhogen.

Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van oncologische revalidatie. U kunt bijvoorbeeld onder begeleiding van een fysiotherapeut uw conditie en spierkracht opbouwen. Afhankelijk van uw situatie kunt u ook ondersteuning krijgen op het gebied van: voeding en dieet, arbeidsreïntegratie, energieverdeling, psycho-educatie en psychosociale hulp. Bespreek met uw arts of verpleegkundige welke vorm van oncologische revalidatie het beste bij u past. Uw arts kan u voorzien van persoonlijk advies. Voor meer informatie over zorgprofessionals in de regio: www.oncologienetwerkachterhoek.nl.

Aanvullende informatie

KWF kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding geeft informatie over het leven na kanker. U vindt de informatie op de website www.kwf.nl. Hier vindt u ook diverse links naar andere relevante websites.
Ook kunt met vragen terecht bij de KWF Kanker Infolijn, via het (gratis) telefoonnummer (0800) 02 66 22. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 16.00 uur.

Hematologie-wijzer

In de hematologie-wijzer staat informatie voor patiënten over verschillende hematologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. In het netwerk hematologische zorg werken ziekenhuizen in de regio Oost-Nederland samen met als doel de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met een hematologische aandoening. U vindt deze informatie door naar www.hematologie-wijzer.nl te gaan en te klikken op 'lees meer' in het blok 'Informatie voor patiënten'.

Hematon

Hematon is de patiëntenorganisatie voor patiënten met een hemato-oncologische aandoening en mensen die een stamceltransplantatie hebben gehad. De organisatie richt zich daarnaast ook op familieleden en donoren van patiënten. Via Hematon kunt u in contact komen met patiënten die hetzelfde hebben meegemaakt als u.
Hematon biedt daarnaast informatie over ziekte, behandeling en ontwikkelingen. Meer informatie vindt u op www.hematon.nl.

Het Oude IJssel Huis (Doetinchem)

Het Oude IJssel Huis is een huis voor mensen die leven met kanker. U kunt er terecht voor een goed gesprek, een ontspannende activiteit, een lezing of gewoon voor een kopje koffie. Kijk voor meer informatie op www.hetoudeijsselhuis.nl


Foldernummer: 2204-mrt 24