Algemeen
De verpleegkundige van uw naaste heeft met u gesproken over familieparticipatie. In deze folder wordt uitgelegd wat familieparticipatie precies is en wat uw rol hierin kan zijn.
Wat is familieparticipatie
Patiënten die ouder zijn dan 70 jaar hebben tijdens hun opname in het ziekenhuis meer kans op complicaties. Denk hierbij aan vallen, ondervoeding, lichamelijke beperkingen en plotselinge verwardheid (delier). Door deze complicaties functioneren ouderen na hun opname vaak minder goed en hebben ze meer zorg nodig. Naast de zorg die het ziekenhuis levert, kan een naaste van een patiënt tijdens de opname een belangrijke rol spelen in het voorkomen van deze complicaties. Dit noemen wij familieparticipatie.
Bij familieparticipatie worden naasten nauw betrokken bij de opname van een patiënt in het ziekenhuis. Dit kan een partner, zoon of dochter zijn, maar ook buren, vrienden of andere kennissen kunnen deelnemen aan familieparticipatie. De aanwezigheid van een vertrouwd persoon heeft een positief effect op het herstel. Het biedt de patiënt veiligheid, vertrouwen en rust. Hierdoor is de kans op complicaties, zoals een delier, kleiner. Meer informatie over een delier vindt u in de folder 'Delier (acute verwardheid)'.
Mogelijke activiteiten
Er zijn verschillende activiteiten die u samen met uw naaste kunt doen. U kunt bijvoorbeeld samen eten, wandelen, een spelletje spelen of de krant lezen. Het helpt een patiënt om gewoontes van thuis zoveel mogelijk in stand te houden. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel. In sommige gevallen is het wenselijk dat een naaste 24 uur per dag aanwezig is bij de patiënt (rooming-in). Bijvoorbeeld bij angstige en/of onrustige patiënten.
Wensen van u en uw naaste
Wij adviseren u om uw betrokkenheid tijdens de ziekenhuisopname te bespreken met uw naaste. Bespreek met elkaar wat uw mogelijkheden zijn en wat uw naaste prettig vindt. Belangrijk is wel dat u in deze periode goed in staat bent om voor uzelf te zorgen.
Vragenlijst
Aan de hand van onderstaande vragenlijst kunt u aangeven welke activiteiten u tijdens de ziekenhuisopname van uw naaste zou kunnen en willen doen.
Bent u tijdens uw opname bereid/in staat om:
1. informatie te verstrekken aan hulpverleners over de gewoontes en routines van uw naaste in zijn/haar thuissituatie? | Ja | Nee |
2. mee te beslissen in de zorg en behandeling van uw naaste? | Ja | Nee |
3. buiten bezoekuren aanwezig te zijn in het ziekenhuis? | Ja | Nee |
4. te helpen bij de oriëntatie van uw naaste door de dag en datum te benoemen aan de hand van een kalender/agenda? | Ja | Nee |
5. spullen van huis mee te nemen die vertrouwd zijn voor uw naaste (muziek, foto's, boeken)? | Ja | Nee |
6. ervoor te zorgen dat uw naaste een bril en gehoorapparaat draagt? | Ja | Nee |
7. activiteiten te ondernemen met uw naaste, zoals krantlezen, spelletjes doen of wandelen (als de verpleegkundige dit verantwoord vindt)? | Ja | Nee |
8. samen te eten? | Ja | Nee |
9. te helpen met eten en drinken (als de verpleegkundige dit verantwoord vindt)? | Ja | Nee |
10. aanwezig te zijn bij een onderzoek of behandeling? | Ja | Nee |
11. in het ziekenhuis te overnachten als uw naaste onrustig of angstig is? | Ja | Nee |
Als er naast bovenstaande activiteiten nog andere taken die u zou willen/kunnen uitvoeren, dan kunt u deze hier vermelden:
|
|
|
Samenwerking met de verpleegkundigeHet is belangrijk dat u regelmatig contact heeft met de afdelingsverpleegkundige. U bespreekt dan samen de voortgang van uw naaste en uw betrokkenheid. De verpleegkundige vertelt u welke activiteiten u met uw naaste kunt doen om te voorkomen dat hij/zij lichamelijk achteruit gaat. Ook zal de afdelingsverpleegkundige met u bespreken op welke tijden u het beste uw naaste kunt bezoeken.
U kunt de afdelingsverpleegkundige ook altijd aanspreken als u vragen heeft.
Bewegen
Patiënten bewegen in het ziekenhuis vaak minder dan thuis. Doordat patiënten meer in bed liggen, lopen ze minder dan dat ze thuis gewend zijn. Elke dag dat iemand in bed ligt, verliest hij/zij spiermassa en dus ook spierkracht. Ook leidt weinig beweging tot een minder goede conditie en hebben ouderen na hun opname vaak meer hulp nodig. Het is dus belangrijk dat uw naaste zoveel mogelijk in beweging blijft. Overleg met de verpleegkundige hoe u uw naaste kunt helpen om meer te bewegen. De verpleegkundige kan eventueel een fysiotherapeut inschakelen die de mogelijkheden voor bewegen samen met u doorneemt. In de folder 'Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname' leest u hier meer over.
U kunt op onze website ook een filmpje bekijken over bewegen tijdens een ziekenhuisopname. Om het filmpje te bekijken gaat u naar
www.slingeland.nl/uw-opname-in-het-ziekenhuis . Onderaan de pagina vindt u onder het kopje 'Bewegen tijdens uw opname' de link om het filmpje te bekijken. Als u deze QR-code scant op uw mobiele telefoon, kunt u het filmpje direct bekijken:
Zorg voor uzelf
De betrokkenheid bij de zorg van een familielid vraagt veel van u. Het is daarom belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt en voldoende rust neemt. Wij adviseren u daarnaast om, indien mogelijk, ook andere familieleden te betrekken bij de zorg van uw naaste. Taken kunnen dan onderling verdeeld worden.
Vrijwilligers
Naasten zijn niet altijd in staat om ondersteuning te bieden bij de opname. In dat geval is er een mogelijkheid om vrijwilligers te betrekken bij ondersteunende activiteiten. De verpleegkundige kan u hier meer over vertellen.
Afspraken in het ziekenhuis
Als u besluit om uw naaste te ondersteunen tijdens zijn/haar opname, maken wij de volgende afspraken met u:
Bezoektijden
- Naasten die meedoen aan familieparticipatie zijn welkom tussen 10.30 en 21.00 uur. Bezoek buiten deze tijden is bespreekbaar. In overleg met de verpleegkundige kunnen er 1 of 2 bezoekers per patiënt aanwezig zijn.
- Bezoekers die geen deel uit maken van familieparticipatie zijn welkom tijdens de reguliere bezoektijden. Als u bezoek verwacht buiten deze bezoektijden, overleg dit dan met de verpleegkundige.
Apparatuur
- Mobiele telefoons zijn alleen toegestaan als deze op trilstand staan en geen overlast voor patiënten veroorzaken. Plaatsen waar mobiel bellen verboden is, zijn te herkennen aan een verbodsafbeelding.
- In het Slingeland Ziekenhuis kunt u gratis gebruik maken van draadloos internet. Selecteer voor gratis internet het netwerk 'Slingeland gasten'.
Dagverblijf
- Op een aantal afdelingen vindt u een dagverblijf. Dit kunt u gebruiken om bijvoorbeeld met uw naaste iets te ondernemen. Wij verzoeken u het dagverblijf na gebruik weer netjes en opgeruimd achter te laten.
Faciliteiten
- U kunt gebruik maken van het bezoekerstoilet op de gang van de afdeling of de toiletten in de centrale hal.
- Voor u is koffie en thee gratis. Vraag aan de verpleegkundige of medewerker gastenservice waar u de koffieautomaat kunt vinden.
- Tegen betaling kunt u mee-eten tijdens de lunch en avondmaaltijd. U kunt hiervoor maaltijdbonnen kopen bij de receptie in de centrale hal.
- Het is ook mogelijk om uw eigen maaltijd mee te nemen. Deze kunt u opwarmen in de magnetron. Het is niet toegestaan om de maaltijd die u zelf meebrengt aan patiënten te geven.
Foto-, film- of geluidsopnamenU mag foto-, film- of geluidsopnamen maken in het Slingeland Ziekenhuis voor eigen gebruik. Hiervoor gelden een aantal richtlijnen. Zo bent u verplicht toestemming te vragen aan de personen die u filmt of fotografeert. Ook als u de foto-, film- of geluidsopnamen die u in het Slingeland Ziekenhuis heeft gemaakt op internet wil plaatsen, heeft u toestemming nodig van de persoon die in beeld is of op de geluidsopname te horen is. Kijk voor alle richtlijnen voor het maken van beeld- en geluidsopnamen op www.slingeland.nl.
Afspraken bij 24-uurs zorg: rooming-inVoor familieleden die continu aanwezig zijn in het Slingeland Ziekenhuis gelden de enkele uitzonderingen en toevoegingen op bovengenoemde afspraken:
- U slaapt bij uw naaste op de kamer. Als de ruimte het toelaat, plaatsen wij voor de nacht een extra ziekenhuisbed op de kamer van uw naaste. Rond 07.30 uur wordt dit weer van de kamer afgehaald. Wilt u voor die tijd zelf uw bed opmaken? Als er niet voldoende ruimte is voor een ziekenhuisbed, dan zorgen we voor een andere oplossing.
- U kunt douchen op de kamer van uw naaste. U kunt de handdoeken van het ziekenhuis gebruiken. Deze mag u na gebruik in de gele afvalzak doen.
- De maaltijden krijgt u aangeboden door het ziekenhuis. U kunt gelijktijdig met uw naaste eten. Ook koffie/thee en andere dranken krijgt u tijdens de vaste rondes aangeboden.
- U dient zelf nachtkleding en toiletartikelen mee te nemen.
Filmpje
Op onze website kunt u een filmpje bekijken over wat familieparticipatie inhoudt. Om het filmpje te bekijken gaat u naar
www.slingeland.nl/familieparticipatie-2
Als u deze QR-code scant op uw mobiele telefoon kunt u het filmpje direct bekijken:
VragenHeeft u vragen, stelt u deze dan gerust aan de verpleegkundige van de afdeling.
Uw aantekeningen en vragen: