Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gynaecologie

Hysterosalpingografie (HSG)

Hysterosalpingografie (HSG)

Röntgenonderzoek van de baarmoeder en eileiders

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort krijgt u een Hysterosalpingografie (HSG) onderzoek. In deze folder leest u meer over de voorbereiding en het verloop van het onderzoek.

Wat is een HSG?

Een HSG is een onderzoek waarbij de baarmoederholte en de eileiders in beeld worden gebracht met een röntgenfoto en contrastmiddel. Zo ziet de gynaecoloog of de eileiders goed doorgankelijk zijn. Een afgesloten eileider kan geen zaadcellen doorlaten die de eicel kunnen bevruchten. Hierdoor kan geen zwangerschap ontstaan. Ook wordt onderzocht of er afwijkingen zijn aan de omvang, vorm en structuur van de baarmoeder.

Een HSG is een onderdeel van het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Dit zijn verschillende onderzoeken waarmee een eventuele oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap wordt opgespoord.

Contrastvloeistof

Tijdens het onderzoek wordt gebruik gemaakt van contrastvloeistof. Dit middel bevat jodium. Als u overgevoelig bent voor jodium, kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Afspraak maken

Een HSG kan meestal maar in een korte periode gemaakt worden: vanaf de eerste dag na uw menstruatie tot de eisprong. Belt u daarom op de eerste dag van uw menstruatie met de doktersassistente van de polikliniek Gynaecologie om een afspraak te maken. Als uw menstruatie in het weekend start, belt u op maandag. De polikliniek is te bereiken op het telefoonnummer: (0314) 32 93 33.

Voorbereiding

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Wel adviseren we u om niet uw nieuwste kleren te dragen. Het jodium dat wordt gebruikt, kan vlekken geven op uw kleding. Ook kunt u vaginaal wat bloed of contrastvloeistof verliezen. Neem daarom ook maandverband mee.

Pijnstilling

Als u met uw gynaecoloog heeft afgesproken dat u een HSG-onderzoek krijgt, dan krijgt u direct een medicatieflyer mee met een advies voor pijnstilling. Dit advies kunt u opvolgen om eventuele pijn tijdens en na het onderzoek te verlichten.

Waar meldt u zich

Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de afdeling Radiologie (eerste etage, route 62).

Verhinderd

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk, als het kan minstens 24 uur van tevoren, naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer (0314) 32 93 33.

Verloop van het onderzoek

Een HSG wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie. Bij dit onderzoek zijn een gynaecoloog, radioloog en een laborant aanwezig.

U neemt met ontbloot onderlichaam plaats op de röntgentafel. Uw benen plaatst u in de beensteunen. De gynaecoloog brengt een spreider in de vagina en desinfecteert de schede. Vervolgens brengt de gynaecoloog via de baarmoedermond contrastvloeistof in de baarmoeder. Dit voelt als menstruatiepijn en duurt enkele minuten. Dit gebeurt met behulp van een cupje dat op de baarmoedermond geplaatst wordt of door middel van een dun slangetje dat in de baarmoeder wordt gebracht. De gynaecoloog beoordeelt welke methode het meest geschikt is. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat de baarmoeder en eileiders goed zichtbaar zijn op de röntgenfoto. Tijdens het inbrengen van de contrastvloeistof worden de foto's gemaakt. Op deze foto's bekijkt de arts de omvang, vorm en structuur van de baarmoeder. Ook kijkt de gynaecoloog of de eileiders open zijn.

U kunt na het onderzoek lichte buikpijn voelen. Dit verdwijnt in de loop van de dag. Na het onderzoek kunt u eventueel medicatie innemen volgens het advies op de medicatieflyer.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 15 tot 30 minuten. Het inbrengen van de contrastvloeistof en het maken van de foto's duurt slechts enkele minuten.

Uitslag

De gynaecoloog die het onderzoek uitvoert, bespreekt direct met u de voorlopige uitslag. De definitieve uitslag van het onderzoek bespreekt uw eigen gynaecoloog met u op de polikliniek of telefonisch.

Begeleiders

Als u het prettig vindt, mag uw partner of een naaste bij het onderzoek aanwezig zijn. Hij of zij moet vanwege de röntgenstraling tijdens het onderzoek achter een scherm staan of een loodschort dragen.

Na het onderzoek

Lichte buikpijn en een licht bloedverlies zijn normale verschijnselen na het onderzoek. Ook kunt u een deel van de contrastvloeistof vaginaal verliezen in de vorm van olieachtige afscheiding.

Wij raden u aan om aansluitend aan het onderzoek niet zelf auto te rijden of te fietsen.

Risico's

Zeer zelden treedt er een complicatie op tijdens een HSG. Dit kan een allergische reactie op de contrastvloeistof of een infectie zijn.

Heel zelden komt het voor dat tijdens het onderzoek een allergische reactie optreedt. Ook komt het bijna nooit voor dat een infectie ontstaat. Bij een verhoogde kans op een infectie kan de gynaecoloog adviseren om al voor het onderzoek antibiotica te gebruiken.

Een infectie herkent u aan:

Een allergische reactie herkent u aan:
Neemt u bij deze klachten altijd contact op met het ziekenhuis. Het secretariaat van de polikliniek Gynaecologie is te bereiken op het telefoonnummer (0314) 32 93 33. Neem buiten kantooruren contact met de verpleegafdeling B2 via het telefoonnummer: (0314) 32 92 81.

Vragen

De polikliniek Gynaecologie is tussen 08.00 en 16.30 uur bereikbaar voor vragen via telefoonnummer: (0314) 32 93 33.
U kunt ook de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (www.nvog.nl) raadplegen.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.





Foldernummer: 2189-jan 24