Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Urologie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

De uroloog verricht binnenkort bij u een echografisch onderzoek en biopsie van de prostaat. Bij dit inwendig onderzoek worden met behulp van ultrageluidsgolven de prostaat en het omliggende gebied afgebeeld. Daarnaast worden er biopten afgenomen van de prostaat.

De prostaat

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier produceert zaadvloeistof en bevindt zich onder de blaas. De prostaat omsluit het begin van de plasbuis. Een vergroting van de prostaat leidt vaak tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar het gebeurt ook dat in de prostaat kwaadaardig weefsel ontstaat.

Met een echografie en eventueel wat aanvullende onderzoeken, kan de uroloog de juiste diagnose stellen.

Afspraak

U kunt een afspraak maken via het secretariaat van de polikliniek Urologie, telefoonnummer: (0314) 32 95 72.

Verhinderd

Als u verhinderd bent voor uw afspraak, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Het telefoonnummer is (0314) 32 95 72.

Voorbereiding


Medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende middelen, meld dit dan bij de uroloog. U dient voor de biopsie namelijk tijdelijk te stoppen met bloedverdunnende middelen (onder andere sintrom en marcoumar). Laat de uroloog ook weten of u onder controle staat van de trombosedienst. U krijgt dan een brief mee die u aan de trombosedienst kunt overhandigen. De trombosedienst spreekt met u af wanneer u met de inname van bloedverdunnende tabletten kunt stoppen.

Ook krijgt u een recept voor (één dag) antibiotica om een infectie te voorkomen. U krijgt ciprofloxacine (tenzij de arts anders voorschrijft). U krijgt 2 tabletten: 1 tablet neemt u een uur voor het onderzoek in, de andere tablet neemt u in de avond na het onderzoek in.

Urine inleveren

Tussen 2 en 4 weken vóór de biopsie dient u urine in te leveren bij de polikliniek Urologie of Laboratorium Afname. Vermoedt u vóór de biopsie dat u een blaasontsteking heeft? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Waar meldt u zich

Meldt u zich bij de baliemedewerker van de polikliniek Urologie (begane grond, route 100). Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Het echografisch onderzoek

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderlichaam ontkleedt, inclusief onderbroek. De kleding van het bovenlichaam mag u aanhouden. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.

Allereerst voelt de uroloog via de anus de prostaat. Hierna brengt hij de echoprobe (kunststof buisje) met glijmiddel enkele centimeters in uw anus. Het is belangrijk uw sluitspier goed te ontspannen, dan kan het onderzoek, zelfs bij kloofjes of aambeien, pijnloos verlopen. Via de echoprobe worden de prostaat en zaadblaasjes op een monitor in beeld gebracht. Zo is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm ervan te bekijken.

Biopsie

Bij een biopsie worden met een holle naald enkele stukjes weefsel weggehaald. Omdat de prostaat gevoelloos is, is de biopsie nauwelijks pijnlijk. U voelt alleen het prikje door de wand van de endeldarm en hoort hierbij een knallend geluidje. Het weefsel dat bij de biopsie is weggenomen, stuurt de uroloog naar het laboratorium voor microscopisch onderzoek.

Weer naar huis

Na afloop kunt u meteen naar huis. Wij adviseren u iemand mee te nemen die u weer naar huis kan begeleiden. Zelf autorijden en fietsen raden wij af.

Na de ingreep mag u een week niet fietsen, intensief sporten en zwaar tillen.

Nazorg na biopsie

Er kan enkele dagen wat bloed in uw urine of ontlasting zitten. U krijgt hiervoor beschermend opvangmateriaal aangeboden. Na het nemen van een biopt kan het voorkomen dat u bloed verliest na de zaadlozing. Sperma kan tot enkele maanden na de biopsie roestbruin van kleur zijn. Wij adviseren u om extra te drinken, totdat u geen bloed meer aantreft in de urine.

Krijgt u koorts boven 38,5 °C, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek. De polikliniek Urologie is op werkdagen van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 72. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11.

Gebruikt u bloedverdunners, dan vertelt de uroloog u wanneer u hiermee weer mag beginnen.

Uitslag

Het duurt het ongeveer één week voordat de uitslag van het microscopisch onderzoek binnen is. Er wordt een afspraak met u gemaakt op de polikliniek om de uitslag te bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan neemt de uroloog of verpleegkundige ze graag met u door. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook telefonisch bij ons terecht:

Telefoonnummer polikliniek Urologie: (0314) 32 95 72.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.




Foldernummer: 2184-jan 24