Wat is een koortslip
Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpesvirus (Herpes Simplex Virus). Een koortslip bevindt zich vaak op de huid op of vlakbij de lippen. Het begint met jeuk en een branderig gevoel. Daarna ontstaan er pijnlijke verdikkingen en blaasjes. De blaasjes zijn gevuld met vocht. Dit vocht bevat het herpesvirus.
Besmettelijk
De koortslip is besmettelijk als de blaasjes openbarsten of verdrogen en korstjes worden. Als de blaasjes en korstjes zijn verdwenen, kan het virus niet meer worden overgedragen.
Het duurt ongeveer twee weken voordat een koortslip genezen is.
Gevaar voor baby's
Voor volwassenen is een koortslip niet gevaarlijk, maar voor baby's jonger dan drie maanden wel. Het afweersysteem is bij baby's nog niet optimaal ontwikkeld. Hierdoor kan uw baby erg ziek worden van een besmetting met het herpesvirus. Gelukkig is de kans op besmetting klein.
Besmetting via moeder
Als een moeder voor het eerst een koortslip heeft rond de bevalling of in de kraamtijd, moet zij voorkomen dat haar pasgeborene in direct contact komt met de actieve koortslip. Het is in dit geval raadzaam om regelmatig de handen te wassen.
Zwangere vrouwen die vóór de zwangerschap al vaker een koortslip hebben gehad, hebben de baby waarschijnlijk tijdens de zwangerschap al antistoffen meegegeven. Het kind is dan mogelijk beschermd.
Voor het eerst een koortslip
Wanneer u als moeder voor het eerst een koortslip heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat uw baby in contact komt met de koortslip.
Zo kunt u uw baby beschermen:
- Plak een pleister op uw lip.
- Zoen uw baby niet.
- Knuffel alleen met uw baby als u niet met uw gezicht bij het gezicht van uw kind komt.
- Gebruik een mondkapje.
- Was uw handen voor en na de verzorging van uw baby. In het ziekenhuis kunt u handdesinfectie gebruiken.
- Geeft u borstvoeding? Dan kunt u hiermee doorgaan. Wees wel extra voorzichtig. Zet tijdens het voeden een mondkapje op. Controleer uw tepels en tepelhoven op blaasjes. Als u blaasjes ontdekt, stop dan tijdelijk met borstvoeding geven en neem contact op met uw huisarts. Om de melk op gang te houden kunt u kolven. Gooi deze melk wel weg.
- Kolft u? Zorg er dan voor dat uw handen tijdens het kolven niet in contact komen met de koortslip. Anders wordt de melk besmet. Gooi de melk weg als deze (mogelijk) besmet is.
Besmetting via anderen
Niet alleen u, maar ook anderen kunnen uw baby besmetten als zij een koortslip hebben. Uw baby is niet beschermd tegen het virus van een ander. Dus ook niet als het van u antistoffen heeft meegekregen. Let daarom altijd op het volgende:
- Zorg ervoor dat uw partner en eventuele broertjes of zusjes met een koortslip de baby niet zoenen. Knuffelen mag, maar alleen als zij niet met hun gezicht bij de baby komen.
- Laat iedereen met een koortslip eerst de handen wassen voordat zij de baby aanraken.
- (Kraam)visite met een koortslip kan het bezoek beter uitstellen. Komen ze toch op visite, laat ze de baby dan niet aanraken.