Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Botox®-behandeling tegen overmatig okselzweten

Botox®-behandeling tegen overmatig okselzweten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Overmatig zweten komt regelmatig voor en is vaak erg vervelend. Overmatig okselzweten (axillaire hyperhidrosis) kan effectief behandeld worden met Botox®-injecties.

In deze folder leest u meer informatie over deze behandeling.

Injecties met Botox®

Botox® is een afkorting van de stof Botuline-toxine. Botox® werkt op de plaats waar de zenuw aan de zweetklier vastzit. Het zorgt ervoor dat de zweetklieren geen signalen meer doorkrijgen van de zenuw. Hierdoor zweet u minder.

U komt niet voor deze injecties in aanmerking als u:
Voordat de behandeling wordt uitgevoerd heeft u een intakegesprek met de dermatoloog. Tijdens dit gesprek wordt bepaald of de behandeling voor u geschikt is.

De dag van de behandeling

Zorg er op de dag van de behandeling voor dat:

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog. Per oksel worden 15 tot 20 Botox®-injecties in de huid gespoten. De injecties kunnen pijnlijk aanvoelen, maar worden door de meeste mensen goed verdragen. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling

Vaak is de huid direct na de behandeling rood en gevoelig en mogelijk een beetje gezwollen. Dit verdwijnt na enkele uren.

U kunt na de behandeling over het algemeen direct uw dagelijkse bezigheden weer hervatten. We raden u aan de eerste 4 uur na de behandeling niet te douchen.

Resultaat van de behandeling

Bij mensen die deze behandeling hebben gehad, vermindert de zweetproductie gemiddeld met 90%. In de eerste week na de behandeling kunt u verbetering merken. Bij de meeste mensen vermindert het zweten 6 maanden lang. Dit kan per persoon verschillen. Als het zweten weer toeneemt, kan de behandeling worden herhaald. Als u zich vaker laat behandelen, houdt het effect vaak ook langer aan.

Risico's

Botox® is een uitgebreid onderzocht, veilig en geregistreerd geneesmiddel. De kans op bijwerkingen van een Botox®-behandeling in de oksel is heel klein.

Na de behandeling kunnen kleine bloeduitstortingen ontstaan op de plaats van de injecties. Heel soms ontstaat na de behandeling een slap gevoel op de plaats van de injecties. Deze bijwerkingen zijn ongevaarlijk en verdwijnen vanzelf.

Afspraak maken
U kunt tijdens kantooruren bellen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie om een afspraak te maken. Telefoonnummer: (0314) 32 96 90.

Verhinderd
Mocht u voor de afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk om minimaal 24 uur van tevoren contact met ons op te nemen en dit door te geven via telefoonnummer (0314) 32 96 90.

Legitimatiebewijs
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar de polikliniek Dermatologie. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dit dan bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie.

Waar meldt u zich
Voor de behandeling meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de secretaresse van de polikliniek Dermatologie (Slingeland Ziekenhuis, locatie Gezellenlaan).

Vragen
Als u vragen heeft na het lezen van deze folder, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer (0314) 32 96 90. Zij is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 16.30 uur.

Uw mening telt
Het is voor ons belangrijk om te weten hoe u onze zorgverlening heeft ervaren. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit blijven verbeteren. Regelmatig sturen wij patiënten thuis een vragenlijst toe waarin wij vragen naar hun mening over onze zorgverlening. U ontvangt deze vragenlijst wanneer u een e-mailadres heeft laten registreren bij de balie of in Mijn Slingeland. Daarnaast kunt u uw mening kwijt op het suggestieformulier 'Bent u tevreden? Kan het beter? Uw mening telt!'. Het suggestieformulier is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op de website www.slingeland.nl kunt u een digitaal suggestieformulier invullen (klik op 'Patiënteninfo', vervolgens op 'klachten en suggesties' en dan op 'suggestieformulier').

Wanneer u een klacht heeft, kunt u dit bespreken met de huidtherapeut of dermatoloog. Eventueel kunt u de folder 'Een klacht, wat zijn de mogelijkheden' raadplegen. Deze folder is verkrijgbaar op de polikliniek Dermatologie. Op onze website www.slingeland.nl kunt u de folder ook downloaden.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2162-jan-24