Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium
Diabetes

Controle van uw glucosemeter

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen
De meeste bloedglucosemeters zijn erg betrouwbaar. Om dit zo te houden, adviseert de Diabetes Vereniging Nederland om de glucosemeter jaarlijks te laten controleren. U kunt uw glucosemeter laten controleren in het Slingeland Ziekenhuis. Tegelijkertijd bekijken we of u de handelingen van het prikken en het meten goed uitvoert.

In deze folder kunt u lezen wat u van deze afspraak kunt verwachten.

Afspraak maken
Als u uw glucosemeter wilt laten controleren, kunt u een afspraak maken bij het secretariaat van het Laboratorium in het Slingeland Ziekenhuis. Het secretariaat is op werkdagen tussen 08.30 en 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 94 07.

Verhinderd
Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met het secretariaat van het Laboratorium. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Voorbereiding
Neemt u het volgende mee naar uw afspraak:
 • uw eigen glucosemeter
 • uw eigen prikpen
 • de strips (die u in gebruik heeft)
 • een nieuw doosje strips (gesloten verpakking)
 • de eventuele kalibratiestrip
 • eventuele andere benodigdheden bij uw glucosemeter
Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de centrale hal.

Waar meldt u zich
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de doktersassistent aan de balie van Laboratorium Afname in het Slingeland Ziekenhuis (route 48). U hoeft geen nummer uit het nummerapparaat te trekken. De doktersassistent achter de balie zorgt ervoor dat u wordt opgehaald door een medisch analist die samen met u de meter gaat controleren.

De controle
De medisch analist controleert:
 • de glucosemeter op gebreken
 • de instellingen van de meter
 • de houdbaarheid van de strips
 • eventueel de elektronica van de meter
 • hoe u zich voorbereidt op het prikken
 • uw priktechniek
 • hoe u het bloed aanbrengt op de strip
 • of de meter correcte uitslagen weergeeft
Uitslag
De uitslag van de bloedglucosemeting met uw apparaat wordt vergeleken met de uitslag van de bloedglucosemeting die gedaan is met de apparatuur van het laboratorium. Deze vergelijking gebeurt volgens de internationale standaard ISO 15197:2013.

Indien de uitslagen goed met elkaar overeenkomen, krijgt u een certificaat mee als bewijs dat uw glucosemeter is goedgekeurd. Hier staat ook op vermeld dat u de handelingen goed verricht.

Wordt uw glucosemeter afgekeurd? Dan krijgt u een bewijs van afkeuring mee. Hiermee kunt u naar uw (huis)arts met de vraag of u in aanmerking komt voor een nieuwe meter.

Kosten
De controle van uw glucosemeter kost ongeveer € 15,-. Deze kosten worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Wel wordt er altijd eerst aanspraak gemaakt op uw eigen risico. Heeft u uw eigen risico nog niet volledig gebruikt? Dan krijgt u hiervoor een rekening van uw zorgverzekeraar.

Vragen
Heeft u nog vragen over de controle van uw glucosemeter? Neemt u dan contact op met het Laboratorium, bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is (0314) 32 94 07.


Foldernummer: 2160-feb 22