U krijgt op de afdeling Spoedeisende Hulp een kortdurende medische ingreep. Voor deze ingreep is het nodig om u licht in slaap te brengen (sedatie). Daarnaast krijgt u pijnstilling. In deze folder vindt u meer informatie over sedatie en pijnstilling, wat er gaat gebeuren en wat de leefregels zijn als u weer thuis bent.
Sedatie en pijnstilling
Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn. De mate van sedatie varieert van een beetje slaperigheid tot een diepe slaap. Het verschil met algehele verdoving (narcose) is dat u zelfstandig kunt blijven ademhalen en slikken en dat het mogelijk is u te wekken.
Sedatie en pijnstilling samen noemen we Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA). PSA zorgt ervoor dat u tijdens een ingreep of behandeling geen stress, angst of pijn heeft. Ook wordt de ingreep of behandeling daardoor makkelijker uitgevoerd.
Wat gaat er gebeuren?
De verpleegkundige prikt bij u een infuus. Via dit infuus krijgt u slaapverwekkende en pijnstillende medicijnen. Na toediening van deze middelen vermindert uw bewustzijn en daardoor merkt u (bijna) niets van de ingreep. Door deze medicatie kunt u zich de ingreep vaak niet meer goed herinneren. Na de ingreep kunt u zich nog een beetje slaperig voelen. Het infuus wordt na de ingreep weer verwijderd.
Tijdens de ingreep worden uw hartslag, bloeddruk, ademhaling en het zuurstofgehalte in uw bloed gecontroleerd. Daarvoor krijgt u een aantal plakkers op de borst, een zuurstofmeter aan uw vinger en een bloeddrukband om uw arm. Deze apparaten worden aangesloten op een monitor.
Bij de ingreep zijn in ieder geval een Spoedeisende Hulp-arts en een verpleegkundige aanwezig.
Naar huis
U mag naar huis als u:
- goed wakker bent;
- uw hartslag en bloeddruk stabiel zijn;
- goed kunt drinken;
- niet misselijk bent.
In overleg met de behandelend arts krijgt u eventueel een recept mee voor pijnmedicatie thuis. U kunt de medicijnen ophalen bij uw eigen apotheek of bij apotheek Oude IJssel. Deze apotheek bevindt zich op het terrein van het ziekenhuis (in het TEC-gebouw, boven de huisartsenpost).
Contact opnemen
Een enkele keer komt het voor dat er bijwerkingen optreden. Neem contact op met uw huisarts als u misselijk bent, moet braken of andere klachten krijgt. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.
Leefregels
Na het onderzoek of de behandeling mag u de rest van de dag niet deelnemen aan het verkeer, niet werken, geen machines bedienen en geen alcohol drinken. Als u nog dezelfde dag naar huis mag, zorg er dan voor dat u door een volwassene begeleid wordt. Regel vervoer per taxi of eigen auto, maar rijd zelf niet.
Neem op de dag dat u sedatie heeft gehad, geen belangrijke en/of ingrijpende beslissingen.
Complicaties en bijwerkingen
Er komen zelden complicaties voor ten gevolge van de sedatie. Mogelijk kunt u misselijk worden als bijwerking van sommige pijnstillers. Echter komt misselijkheid en braken zelden voor door de lage dosering die gebruikt wordt.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met de medewerkers van de afdeling Spoedeisende Hulp via telefoonnummer (0314) 32 95 37.