Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde
Kindergeneeskunde
Neonatologie

Dubbelzijdig kolven bij te vroeg geboren baby's

Dubbelzijdig kolven bij te vroeg geboren baby's

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Inleiding
Uw kindje is opgenomen op de afdeling Neonatologie omdat het te vroeg geboren is. Hij/zij kan of mag nog niet aan de borst drinken. Omdat u uw kindje wel borstvoeding wilt geven, is het nodig om de borstvoeding zelf op gang te brengen en te houden. Dit kunt u doen door te kolven en indien mogelijk uw kindje aan te leggen.
In deze folder leest u hoe dubbelzijdig kolven in zijn werk gaat, hoe u moedermelk kunt bewaren en hoe u uw borsten kunt verzorgen. Ook vindt u in deze folder een dagboekje.

Tien stappen naar zelfstandig drinken aan de borst

Omdat uw kindje te vroeg geboren is, kan het waarschijnlijk niet zelfstandig aan de borst drinken. In onderstaande afbeelding (de prematurenschijf) ziet u welke stappen een te vroeg geboren kindje doorloopt voordat het volledig zelfstandig bij de moeder kan drinken.


Het belang van dubbelzijdig kolven
Als de moedermelk op gang komt, raden wij u aan om dubbelzijdig te kolven. Dubbelzijdig kolven heeft een aantal voordelen:

Hoe werkt het in de praktijk
Kolfapparaat
Als u in het ziekenhuis bent opgenomen, kunt u gebruikmaken van een dubbelzijdig kolfapparaat van het ziekenhuis. De verpleegkundige of de lactatiekundige legt u op de afdeling uit hoe het kolfapparaat werkt. Zodra u naar huis gaat, dient u zelf een kolfapparaat te huren of te kopen. Wij raden u aan om een goede borstkolf te huren. In de folder 'Kolven van moedermelk' ziet u waar u terechtkunt voor het huren van borstkolven.
Masseren van de borsten
Voorafgaand aan het kolven adviseren wij u uw borsten te masseren. Dit werkt ontspannend en stimuleert bovendien de toeschietreflex. Het verschilt per persoon wat als prettig wordt ervaren. Bij sommige werkt het goed als er oppervlakkig wordt gemasseerd. Bij anderen werkt een stevige massage beter. In totaal duurt het masseren twee tot vijf minuten.
Masseren doet u als volgt:
  1. Beweeg de vingers met een draaiende beweging op één plek. Verplaats na een paar seconden de vingers naar een andere plek. Masseer zo de hele borst. Begin bij de aanzet en werk naar de tepelhof toe (afbeelding 1).
  2. Streel met de handen over de borst, van de aanzet tot aan de tepel. Begin steeds op een andere plek zodat u de hele borst rondom masseert (afbeelding 2, 3 en 4).

Andere adviezen om het kolven goed te laten verlopen
Naast het masseren van uw borsten, zijn er ook andere manieren om ervoor te zorgen dat de moedermelk beter toeschiet:

Hoe vaak en hoe lang kolven
Het is belangrijk om vaak en regelmatig te kolven om uw borsten te stimuleren borstvoeding aan te maken. Wij adviseren u het volgende:
Het schoonmaken van de kolf
Als u klaar bent met kolven:

U kunt de kolfset 24 uur gebruiken. Daarna krijgt u weer een nieuwe set van de verpleegkundige.

Het bewaren van moedermelk

Het teveel aan moedermelk kunt u thuis invriezen. In een periode waarin u weinig melk heeft, kunt u de ingevroren moedermelk meenemen naar het ziekenhuis. Houdt u dan wel rekening met het volgende:
Verzorging van de borsten
Een goede verzorging van uw borsten is belangrijk om de productie op gang te houden en om te voorkomen dat u klachten krijgt. Hieronder volgen een aantal adviezen:

Kolfdagboekje
Om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid melk die u produceert, raden wij u aan een dagboekje bij de houden. U kunt op de volgende bladzijden opschrijven op welk tijdstip u gekolfd heeft en de hoeveelheid per keer per borst.

Tussen de zevende en de tiende dag zou de opbrengst moedermelk minimaal 450-500 milliliter per dag moeten zijn. Liever nog meer (750-1000 milliliter per dag) omdat de opbrengst moedermelk na langere tijd kolven vaak afneemt.
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dag 8
Dag 9
Dag 10
Dag 11
Dag 12
Dag 13
Dag 14
Dag 15
Meer informatie
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundigen of lactatiekundigen van verpleegafdeling B0 (Neonatologie). Het telefoonnummer is (0314) 32 92 98.

Begeleiding bij het geven borstvoeding als u weer thuis bent

Als u weer thuis bent en vragen heeft over borstvoeding of begeleiding nodig heeft, dan kunt u contact opnemen met een lactatiekundige. Hieronder staan lactatiekundigen vermeld in de omgeving van Doetinchem.

Slingeland Ziekenhuis

Gratis borstvoedingsspreekuur:
dinsdag, woensdag en donderdag van 09.30 - 10.30 uur
Afspraak maken via de polikliniek Verloskunde: (0314) 32 93 33
Telefoonnummer lactatiekundige: (0314) 32 92 80

Linda Offereins
Tel: 06 10 14 01 73
www.lactacare.nl
info@lactacare.nl

Marlinda Roes
Tel: 06 23 49 99 35
www.lactatiekundigenpraktijkmama.nl
info@lactatiekundigenpraktijkmama.nl

Mies Olde Olthof
Tel. 06 30 27 07 62
www.lactatiekundigemies.nl
lactatiekundigemies@gmail.com

Mirjam Grevers
Tel. 06 34 39 90 42
www.lactatiekundigevolleteugen.nl
mirjam@lactatiekundigevolleteugen.nl
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN)
www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Copyright

Deze folder is gebaseerd op tekst afkomstig van academisch ziekenhuis Maastricht.


Foldernummer: 2155-jul-23