Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Medische Psychologie
Kindergeneeskunde
Fysiotherapie

SOLK-assessment bij jongeren

SOLK-assessment bij jongeren

Uitgebreid onderzoek bij jongeren met onverklaarde lichamelijke klachten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Je hebt klachten die al langere tijd duren. De huisarts heeft geen oorzaak voor de klachten kunnen vinden. Dit betekent echter niet dat je niet kunt worden geholpen. In het Slingeland Ziekenhuis werken verschillende zorgverleners samen om te kijken hoe zij jou kunnen helpen.

Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
Vaak is het duidelijk waar lichamelijke klachten vandaan komen. Zo kun je spierpijn en hoofdpijn hebben als je de griep hebt of pijn in je scheenbeen als je dat gestoten hebt.

Soms is het echter níet duidelijk waar klachten vandaan komen. Ook niet als je huisarts goed naar je heeft gekeken en eventueel extra onderzoek heeft gedaan. Dat noemen we Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK).

Het betekent niet dat de klachten niet echt zijn, maar wel dat er (nog) geen medische verklaring voor te vinden is. Het kan ook zijn dat de klachten vaag en niet goed te beschrijven zijn.


De kans is groot dat je al langer rondloopt met deze klachten. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je minder of niet meer naar school gaat, niet meer kunt sporten of dat je minder met vrienden/vriendinnen afspreekt.

Assessment in het Slingeland Ziekenhuis
Veel kinderen kunnen met hulp van een kinderarts, een kinderpsycholoog en een fysiotherapeut (grotendeels) van hun klachten afkomen. Daarom kun je je in het Slingeland Ziekenhuis op één dag laten onderzoeken door al deze zorgverleners. Dit noemen we een assessment. Elke zorgverlener kijkt vanuit zijn/haar eigen deskundigheid naar jouw klachten en maakt een inschatting hoe jij het beste verder geholpen kunt worden. Er wordt niet altijd een oorzaak gevonden, maar meestal kunnen (de gevolgen van) de klachten wel verminderen door de juiste aanpak.

Voor wie
Wij zien met name kinderen in de middelbare schoolleeftijd. Voorbeelden van klachten waarmee kinderen op de polikliniek komen zijn langdurige onverklaarbare klachten, zoals gewrichtspijn, misselijkheid, buikpijn, vermoeidheid en hoofdpijn.

Voor wie niet
Het assessment is niet bedoeld voor kinderen en jongeren:
  • zonder lichamelijke klachten, maar met bijvoorbeeld enkel gedragsproblemen of psychische problemen;
  • met klachten waarvan duidelijk is waar deze vandaan komen;
  • met klachten waarvoor zij al behandeld worden.
Verwijzing huisarts
Als je een afspraak wilt maken voor het assessment heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Deze verwijzing kun je zelf aan je huisarts vragen of een van je ouders kan dit voor jou doen. Ook een buurtcoach of schoolarts kan een verwijzing van de huisarts voor jou regelen. De huisarts kan de verwijzing voor het assessment regelen via ZorgDomein.

Afspraak maken
Zodra je een verwijzing van je huisarts hebt, kun je een afspraak maken voor het assessment. Hiervoor kun jij of kan één van je ouders bellen naar de polikliniek Kindergeneeskunde. De secretaresse is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur aanwezig. Het telefoonnummer is (0314) 32 95 92.

Toestemming van je ouders
Voordat de afspraak kan plaatsvinden moeten je ouders toestemming geven. Ook als ouders gescheiden zijn en beiden gezag over je hebben, moeten beide ouders toestemming geven. Dat is in Nederland zo geregeld. Overleg dit met je ouders. Je ouders ontvangen een toestemmingsverklaring. Stuur deze ingevulde verklaring uiterlijk drie dagen voorafgaand aan de afspraak, in bijgevoegde retourenvelop, naar:
Polikliniek Kindergeneeskunde
T.a.v. SOLK-assessment
Kruisbergseweg 25
7009 BL Doetinchem

Let op:
Zonder ingevulde toestemmingsverklaring kan de afspraak helaas niet doorgaan.

De gang van zaken in het ziekenhuis
In één ochtend heb je een afspraak met de kinderarts, de fysiotherapeut en de kinderpsycholoog. Elke afspraak duurt drie kwartier.

Zij kijken allen vanuit hun eigen deskundigheid naar de klacht. De kinderarts doet algemeen lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut onderzoekt vooral de balans, beweging en het uithoudingsvermogen en de psycholoog kijkt vooral naar de gevolgen van de klachten.

Na de afspraak op de polikliniek
Als je bij alle drie de zorgverleners bent geweest, ga je naar huis. Aan het eind van de ochtend hebben de drie zorgverleners een overleg waarin met elkaar besproken wordt hoe zij denken dat jij het beste geholpen kunt worden. Zij maken voor jou een op maat gemaakt advies. Dit kan bestaan uit bijvoorbeeld het gebruiken van medicatie, het volgen van therapie en het doen van verder onderzoek.

Dezelfde middag worden jij en je ouders telefonisch op de hoogte gebracht van dit voorgestelde behandelplan. Indien gewenst brengen we ook je huisarts op de hoogte.

In overleg met jou, je ouders en eventueel de huisarts wordt gekeken op welke manier en waar de behandeling het beste kan plaatsvinden.

Samenwerking
Het assessment is in samenwerking met de gemeente en de vakgroepen Kindergeneeskunde, Kinderpsychologie en Fysiotherapie van het Slingeland Ziekenhuis tot stand gekomen.

Meer informatie
Heb je vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. Het telefoonnummer is (0314) 32 95 92. Meer informatie kun je ook krijgen via je huisarts, het buurtteam of de schoolarts.



Foldernummer: 2154-jan 18