Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Strabismusoperatie

Strabismusoperatie

Scheelzienoperatie bij volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Binnenkort wordt u geopereerd aan uw ogen. Tijdens deze operatie wordt het scheelzien (strabismus) zoveel mogelijk verholpen. De oogarts en de orthoptist hebben u uitleg gegeven over deze ingreep. In deze folder vindt u meer informatie over de strabismusoperatie.

Scheelzien

Scheelzien of strabismus is een oogheelkundige aandoening waarbij beide ogen niet in dezelfde richting kijken en/of niet goed samenwerken. Er bestaan verschillende vormen van scheelzien. In de folder 'Scheelzien' vindt u hier meer informatie over.

Strabismusoperatie

Vaak is het mogelijk om strabismus met een operatie te corrigeren. Het doel van de operatie is om de oogstand te verbeteren en daarmee de eventuele klachten van de afwijkende oogstand te verminderen. In sommige gevallen wordt de samenwerking tussen de ogen beter door een operatie.

Een strabismusoperatie is een operatie aan de spieren die voor de oogbewegingen zorgen. De hersenen en de ogen zorgen samen voor het recht kunnen zien.

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie gelden de volgende voorbereidingen:

Afspraak op het pre-operatief spreekuur

Als de voorbereiding op uw operatie in het ziekenhuis plaatsvindt, heeft u een afspraak op het pre-operatief spreekuur. U heeft dan een gesprek met de apothekersassistent en de anesthesioloog. De apothekersassistent neemt uw medicijngebruik met u door. Neem voor deze afspraak altijd uw actuele medicatieoverzicht mee. Dit overzicht is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek. De anesthesioloog bespreekt met u op welke manier u wordt verdoofd tijdens de operatie en met welke medicijnen u eventueel (tijdelijk) dient te stoppen.

Meer informatie over de manier van verdoven vindt u in de folder Anesthesie. Deze folder staat voor u klaar in Mijn Slingeland. Hier vindt u ook een instructievideo over de pre-operatieve voorbereiding.

De voorbereiding op uw ziekenhuisopname en uw eventuele nazorg ontvangt u digitaal via Mijn Slingeland of er wordt een telefonische afspraak met u gemaakt.

Digitale voorbereiding

Als de voorbereiding op uw operatie digitaal plaatsvindt, hoeft u niet naar het ziekenhuis voor het pre-operatief spreekuur. U ontvangt alle informatie via Mijn Slingeland. Daarna volgt er een telefonische afspraak met de apothekersassistent en indien nodig een telefonische afspraak met de anesthesioloog en de verpleegkundige.

Verloop van de operatie

Een strabismusoperatie is een dagbehandeling. Het is zelden nodig om na de operatie een nacht in het ziekenhuis te blijven.
De operatie vindt plaats onder algehele verdoving en duurt ongeveer 60 minuten.

De oogarts verplaatst de oogspieren zodat de balans tussen de ogen verandert. Omdat de spiertjes aan de buitenkant van de oogbol zitten, hoeft de arts niet in de oogbol zelf te opereren. Vaak is één operatie voldoende om een rechte oogstand te krijgen, soms zijn er meer operaties nodig. De oogstand kan namelijk nog veranderen in de loop van de tijd.

Na de operatie

Na de operatie zijn de ogen rood, gevoelig en soms moeilijk open te houden. Soms kan er wat bloederig vocht uit de ogen en/of neus komen. Daarnaast kunnen de ogen wat trekkerig aanvoelen en kunnen de oogleden wat opgezet zijn. Dit is normaal. Meestal verdwijnen deze klachten na een paar dagen vanzelf.

De eerste paar dagen kunt u dubbelzien doordat de ogen aan de nieuwe oogstand moeten wennen. Hierbij kunt u wat oriëntatieproblemen hebben, bijvoorbeeld naast een stoel gaan zitten of tegen iets oplopen. Dit verdwijnt meestal ook na een paar dagen vanzelf.

Naar huis

Als alles goed gaat mag u twee uur na terugkomst op de afdeling naar huis.
U heeft al een afspraak bij de orthoptist, meestal is dit binnen een week na de operatie.

Nazorg


Oogdruppels

Start bij thuiskomst met de oogdruppels volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik de oogdruppels tot een week na de operatie. Als het oog erg rood is gebruikt u de oogdruppels tot twee weken na de operatie. De oogdruppels zorgen ervoor dat ontstekingen worden tegengegaan.

Soms geeft de oogarts nog extra zalf mee voor na de operatie. Deze zalf kunt u 's avonds gebruiken in plaats van een oogdruppel.

Oogoefeningen

Om zo goed mogelijk effect te hebben van de operatie, is het van belang dat u na de operatie oogoefeningen doet. Deze worden voor de operatie aan u uitgelegd door de orthoptist.

Overige adviezen

Om uw ogen goed te laten genezen, raden wij u aan onderstaande adviezen op te volgen:

Werk

U kunt vaak na een week weer volledig aan het werk. Dit is afhankelijk van hoe u zich voelt. Let op, als u in een stoffige ruimte werkt, mag u na 2 weken weer werken

Problemen/vragen na de operatie

Heeft u naar aanleiding van de operatie vragen of heeft u medische zorg nodig, neemt u dan contact op met het secretariaat van de polikliniek Oogheelkunde, bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 14. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Resultaat van de operatie

Het resultaat van de operatie is nooit helemaal te voorspellen. De aansturing van de spieren werkt bij iedereen iets anders.

Soms heeft de operatie te weinig effect. Het oog wijkt nog steeds af, maar iets minder erg. Soms heeft de operatie te veel effect. Dit betekent dat het scheelzien na de operatie doorschiet naar de andere kant. Dit kan snel na de operatie duidelijk worden, maar kan ook een paar maanden duren.

Het resultaat van een operatie is pas volledig te beoordelen na 3 tot 6 maanden. Mocht het resultaat van de operatie niet voldoende zijn, dan kan de orthoptist een aanvullende operatie adviseren.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan voordat u wordt opgenomen. U kunt hiervoor bellen met de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde. Zij zijn op werkdagen van 09.00 tot 16.00 bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 14.

Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO)

Wilt u meer weten over orthoptische aandoeningen? Op de website van de Nederlandse Verenigingen van Orthoptisten vindt u meer informatie: www.orthoptie.nl.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.Foldernummer: 2141-feb-24