Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Strabismusoperatie

Strabismusoperatie

Scheelzienoperatie bij volwassenen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Algemeen
Binnenkort wordt u geopereerd aan uw ogen. Tijdens deze operatie wordt het scheelzien (strabismus) zoveel mogelijk verholpen. De oogarts en de orthoptist hebben u uitleg gegeven over deze ingreep. In deze folder vindt u meer informatie over de strabismusoperatie. In de folder 'Verpleegafdeling F2' vindt u adviezen over de voorbereiding op de operatie en over de gang van zaken op deze dag.

Scheelzien
Scheelzien of strabismus houdt in dat beide ogen niet in dezelfde richting kijken. Er bestaan verschillende vormen van scheelzien. In de folder 'Scheelzien' vindt u hier meer informatie over.

Reden van de operatie
De reden van de operatie verschilt per persoon. U kunt worden geopereerd om:
  • te zorgen voor een cosmetisch rechte oogstand;
  • de klachten (zoals hoofdpijn of dubbelzien) te verminderen;
  • te zorgen voor betere samenwerking tussen de ogen.
Voorbereiding
Voor de operatie gelden de volgende voorbereidingen:

Oogdruppels
U heeft een recept van de orthoptist gekregen voor oogdruppels na de operatie. Wij raden u aan om deze oogdruppels alvast op te halen bij de apotheek.

Zonnebril
Neemt u een zonnebril mee. Na de operatie kan licht pijnlijk zijn aan uw ogen.

Vervoer
Zorg ervoor dat iemand u komt ophalen of neem een taxi. U mag niet zelf autorijden na de operatie.

Infuus
U krijgt voor de operatie een dun flexibel kunsstofnaaldje (venflon) in een ader van de hand of arm. Daarop wordt een infuus aangesloten zodat een slaapmiddel kan worden toegediend. Zo nodig krijgt u extra vocht toegediend.

Strabismusoperatie
Een strabismusoperatie is een operatie aan de spieren die voor de oogbewegingen zorgen. De hersenen en de ogen zorgen samen voor het recht kunnen zien. Daarom worden meestal beide ogen geopereerd en niet alleen het afwijkende oog.

De oogarts verplaatst de oogspieren zodat de balans tussen de ogen verandert. Omdat de spiertjes aan de buitenkant van de oogbol zitten, hoeft de arts niet in de oogbol zelf te opereren. Vaak is één operatie voldoende om een rechte oogstand te krijgen, soms zijn er meer operaties nodig.

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving en duurt ongeveer 60 minuten.

Na de operatie
Na de operatie zijn de ogen rood, gevoelig en soms moeilijk open te houden. Soms kan er wat bloederig vocht uit de ogen en/of neus komen. Daarnaast kunnen de ogen wat trekkerig aanvoelen en kunnen de oogleden wat opgezet zijn. Dit is normaal. Meestal verdwijnen deze klachten na een paar uur vanzelf.

De eerste paar dagen kunt u dubbelzien doordat de ogen aan de nieuwe oogstand moeten wennen. Hierbij kunt u wat oriëntatieproblemen hebben, bijvoorbeeld naast een stoel gaan zitten of tegen iets oplopen. Dit verdwijnt na een paar dagen vanzelf.

Naar huis
Als alles goed gaat mag u twee uur na terugkomst op de afdeling naar huis. De verpleegkundige verwijdert bij u de venflon voordat u weer naar huis gaat.

U heeft al een afspraak bij de orthoptist, meestal binnen een week na de operatie.

Nazorg

Oogdruppels
Start bij thuiskomst met de oogdruppels volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik de oogdruppels tot een week na de operatie. Als het oog erg rood is gebruikt u de oogdruppels tot twee weken na de operatie. De oogdruppels zorgen ervoor dat ontstekingen worden tegengegaan.

Oogoefeningen
Om het effect van de operatie te vergroten, is het van belang dat u na de operatie, indien nodig, oogoefeningen doet. Deze worden voor de operatie aan u uitgelegd door de orthoptist.

Adviezen
Om uw ogen goed te laten genezen, raden wij u aan onderstaande adviezen op te volgen:
  • Probeer wrijven in de ogen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden.
  • Reinig geïrriteerde ogen met een watje met lauw gekookt water.
  • Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken.
  • Ga de eerste twee tot drie weken niet zwemmen en vermijd zanderige/stoffige ruimtes.

Werk
U kunt vaak na een week weer volledig aan het werk. Dit is afhankelijk van hoe u zich voelt. Let op, als u in een stoffige ruimte werkt, mag u na 2 weken weer werken

Problemen/vragen na de operatie
Heeft u naar aanleiding van de operatie vragen of heeft u medische zorg nodig, neemt u dan contact op met het secretariaat van de polikliniek Oogheelkunde, bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 14. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Resultaat van de operatie
Het resultaat van de operatie is nooit helemaal te voorspellen. De spieren en het aansturen van de spieren werkt bij iedereen iets anders.

Heel soms heeft de operatie te weinig effect. Het oog wijkt nog steeds af, maar iets minder erg. Soms heeft de operatie te veel effect. Dit betekent dat het scheelzien na de operatie doorschiet naar de andere kant. Dit kan snel na de operatie duidelijk worden, maar kan ook een paar maanden duren.

Het resultaat van een operatie is pas volledig te beoordelen na drie maanden. Mocht het resultaat van de operatie niet voldoende zijn, dan kan de orthoptist een aanvullende operatie adviseren.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan voordat u wordt opgenomen. U kunt hiervoor bellen met de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde. Zij zijn op werkdagen van 09.00 tot 16.00 bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 96 14.

Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVvO)
Wilt u meer weten over orthoptische aandoeningen? Op de website van de Nederlandse Verenigingen van Orthoptisten vindt u meer informatie: www.orthoptie.nl.

Hoe gaan wij met uw vertrouwelijke gegevens om
Zodra u zich meldt in het ziekenhuis, leggen wij persoonlijke gegevens over u digitaal vast. Die gegevens zijn geheim. Alleen de arts die u behandelt, de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn en uzelf mogen uw gegevens inzien. Het ziekenhuis is verplicht om de kwaliteit van zorg te bewaken en verbeteren. Daarom kan het nodig zijn om gegevens te verstrekken aan personen binnen of buiten het ziekenhuis. Het verstrekken van gegevens is aan wettelijke regels gebonden (zie het ‘Privacyreglement Patiënten’, vraag ernaar bij uw zorgverlener).

Wanneer zorgverleners van verschillende zorginstanties samenwerken bij uw behandeling, noemt men dit ketenzorg. Als het voor een goede behandeling of verzorging noodzakelijk is dat de zorgverleners uit de keten toegang hebben tot uw patiëntgegevens, dan is dit toegestaan. Dit is echter alleen toegestaan als u van tevoren duidelijk bent geïnformeerd over welke hulpverleners van welke zorginstanties deel uitmaken van deze keten en u hier geen bezwaar tegen heeft.

Daarnaast kunnen uw huisarts, de huisartsenpost en uw apotheker een samenvatting van uw medische gegevens inzien bij spoedeisende zorg buiten praktijkuren. Meer informatie kunt u lezen in de folder 'Uw rechten en plichten als patiënt'. Deze folder kunt u raadplegen op www.slingeland.nl.Foldernummer: 2141-aug 21