Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Fysiotherapie
Verloskunde


ZwangerFit

Trainingsprogramma tijdens en/of na de zwangerschap in het Slingeland Ziekenhuis


Inleiding
Tijdens uw zwangerschap en/of na de bevalling kunt u in het Slingeland Ziekenhuis het trainingsprogramma ZwangerFit volgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een zwangerschap, een bevalling en het herstel daarna beter verlopen bij een goed getraind lichaam van de vrouw. Hierdoor kunnen klachten en lichamelijke ongemakken tijdens en na de zwangerschap worden voorkomen. De lessen worden gegeven door een speciaal opgeleide fysiotherapeut.

In deze folder vindt u informatie over de inhoud van de training, de kosten, de tijden en de locatie.

Wat is ZwangerFit
ZwangerFit is een actieve cursus voor vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen. De groepen zijn gemengd; zwangere en bevallen vrouwen trainen gezamenlijk. U hoeft niet heel sportief te zijn, iedereen kan meedoen.

U kunt starten met ZwangerFit vanaf uw 16e zwangerschapsweek. Als u vroeg in de zwangerschap begint met deze training, zijn uw conditie en spierkracht meestal nog vrij goed op niveau. Door gericht te trainen is het makkelijker om uw conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te houden gedurende de zwangerschap en na de bevalling.

Zes weken na de bevalling kunt u weer starten met de training, tot maximaal negen maanden na de bevalling.

Inhoud van de training
De lessen ZwangerFit hebben een vaste opbouw:
  • Een warming-up en een lichte fitheidstraining om de conditie zo optimaal mogelijk te houden.
  • Spieroefeningen, met speciale aandacht voor coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem.
  • Een cooling-down, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.
Theorie
Naast de wekelijkse actieve les heeft u ook de mogelijkheid om een aantal theorielessen bij te wonen. Tijdens deze lessen besteedt de fysiotherapeut aandacht aan de veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. U bepaalt zelf aan welke les u wel of niet deelneemt. Tijdens de training wordt de lijst met onderwerpen besproken.

Partneravond
Als u wilt, kunnen u en uw partner ook deelnemen aan een speciale partneravond. Tijdens deze avond komen de rol en beleving van de partner aan bod.

Als u klachten krijgt
Mochten er tijdens uw zwangerschap of na de bevalling klachten ontstaan, dan kunt u altijd snel terecht bij een bekkenfysiotherapeut in het ziekenhuis. Zij zal uw klachten onderzoeken, adviezen geven en zo nodig behandelen. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van een (huis)arts.

Tijd en locatie
De wekelijkse lessen vinden plaats op maandagavond van 19.30 tot 20.30 uur, in de oefenruimte van de afdeling Fysiotherapie (souterrain, route 84). De theorielessen worden in overleg met de deelnemers gepland (veelal aansluitend aan de training).

Kosten
U start met een serie van 10 lessen. Na elke gevolgde les ontvangt u een rekening van 15 euro. Eventueel kunt u na afloop van de serie de lessen naar behoefte voortzetten.

Afhankelijk van hoe u verzekerd bent, kunt u (een deel van) de kosten soms terugkrijgen via uw zorgverzekering.

Opgeven
U kunt zich opgeven bij het secretariaat van de afdeling Fysiotherapie. Het secretariaat is op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 93 83. Mailen kan ook: zwangerfit@slingeland.nl.

U krijgt vervolgens een intakeformulier toegestuurd waarop u onder andere kunt aangeven of er bijzonderheden zijn ten aanzien van uw gezondheid. Indien nodig wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. De fysiotherapeut kan dan met u bekijken of het nodig is bepaalde oefeningen voor u aan te passen. In de meeste gevallen kunt u direct starten.

Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Fysiotherapie. Zij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 83. U kunt ook een e-mail sturen naar zwangerfit@slingeland.nl.


Foldernummer: 2091-okt 19