Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Maag-, Darm- en Leverziekten

Het plaatsen van een stent in de slokdarm

Het plaatsen van een stent in de slokdarm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U heeft met uw arts afgesproken om een slokdarmstent te laten plaatsen. Dit is nodig omdat er geen of nauwelijks nog voeding via uw slokdarm naar uw maag kan. Een slokdarmstent is een flexibel buisje, dat tijdens een endoscopisch onderzoek wordt ingebracht. Na het plaatsen van de stent, zal het eten en drinken weer makkelijker door de slokdarm gaan.

Meestal bent u voor deze behandeling een dagdeel in het ziekenhuis. In sommige gevallen is het nodig om een nacht in het ziekenhuis te blijven. De mdl-arts bespreekt dit van tevoren met u.

In deze folder leest u over de voorbereiding, de behandeling en de nazorg bij het plaatsen van een stent. Ook krijgt u voedingsadviezen.

Voorbereiding

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende voorbereidingen treft.

Nuchter zijn

Om ervoor te zorgen dat er tijdens de behandeling geen voedsel meer in uw slokdarm en maag aanwezig is, dient u nuchter te zijn tijdens de behandeling. Dat wil zeggen:
Als u nuchter bent, verkleint u de kans op complicaties.

Medicijnen

Als u voor de behandeling met bepaalde medicijnen dient te stoppen heeft de arts dit met u besproken. Eventuele andere medicijnen mag u met een beetje water innemen.

Bij suikerziekte

Heeft u suikerziekte, dan dient u zeer waarschijnlijk uw medicatie aan te passen. Bent u bij uw huisarts onder controle voor suikerziekte, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts als u hier vragen over heeft. Bent u onder controle bij de internist, dan kunt u bellen met de diabetesverpleegkundige, tel. (0314) 32 96 69.

De behandeling

Op de polikliniek krijgt u een infuusnaald ingebracht. Kort voor de behandeling krijgt u hierdoor slaapmedicatie (een roesje) toegediend. Een verpleegkundige brengt u naar de afdeling Radiologie. Daar vindt de behandeling plaats.

U gaat op uw linkerzij liggen en krijgt de slaapmedicatie toegediend via het infuus. Tijdens het onderzoek controleert een verpleegkundige steeds uw hartslag, bloeddruk en het zuurstofgehalte in uw bloed.

Vervolgens brengt de mdl-arts een flexibele slang (endoscoop) in de slokdarm in, via de mond en keel. Door het roesje bent u slaperig en ontspannen en zult u de slang nauwelijks voelen. U kunt gewoon doorademen. Via de endoscoop brengt de arts lucht in de maag om beter zicht te krijgen. Door de lucht in uw maag kan het zijn dat u moet boeren. Ook kunt u een opgezet gevoel in uw bovenbuik krijgen.

Via de endoscoop wordt ook een dunne draad ingebracht, een zogenaamde voerdraad. Om de stent te kunnen plaatsen wordt het voerdraad achtergelaten. De endoscoop wordt langzaam verwijderd. Vervolgens brengt de mdl-arts de samengevouwen stent in over het voerdraad en legt het op de juiste plaats. Dit gebeurt met behulp van röntgendoorlichting. Na het uitvouwen van de stent wordt het voerdraad verwijderd.

De behandeling duurt ongeveer een half uur.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de uitslaapkamer op de polikliniek Maag-, darm- en leverziekten gebracht. Hier blijft u minimaal een uur. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte. Als u geen pijn heeft, mag u wat drinken. Langzaamaan kunt u steeds iets meer drinken.

Voeding

Wij raden u aan de eerst dag alleen vloeibare voeding te gebruiken. Als dat goed gaat, mag u in principe weer bijna alles eten en drinken (zie ook de voedingsadviezen verderop in deze folder).

Maagzuurremmende medicijnen

Omdat de maagklep door de stent continu openstaat, kan de maaginhoud omhoog komen. Om dit tegen te gaan, krijgt u maagzuurremmende medicijnen voorgeschreven.

Mogelijke complicaties

Het plaatsen van een slokdarmstent is over het algemeen een veilige behandeling. Toch kunnen er complicaties optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich verslikt in de maaginhoud.

Tijdens het plaatsen van de stent kan er, vooral als de slokdarm eerst moet worden opgerekt, een scheurtje in de slokdarm ontstaan. De belangrijkste klachten die hierbij kunnen optreden, zijn pijn en koorts. Ook is het mogelijk dat er een (kleine) bloeding ontstaat. Deze complicaties komen zelden voor.

Bij het uitvouwen van de stent, kunt u soms pijn achter het borstbeen ervaren. Meestal verdwijnen deze klachten na verloop van tijd vanzelf. Als u pijnklachten blijft houden, wordt er een röntgenfoto gemaakt om de stent te controleren.

Bij (de verdenking op) complicaties kan het zijn dat u langer in het ziekenhuis moet blijven. Mogelijk zijn er aanvullende ingrepen nodig om de complicatie te behandelen.

Problemen met de stent

Na verloop van tijd kunnen er problemen ontstaan met de stent, bijvoorbeeld:
Bij deze of andere klachten die te maken hebben met de stent, kunt u op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Maag,- Darm- en Leverziekten. Het telefoonnummer is (0314) 32 93 35. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Heeft u geen vervolgafspraken meer bij de mdl-arts en bent u terugverwezen naar uw huisarts? Neem dan contact op met uw huisarts/de huisartsenpost als u klachten krijgt.

Voedingsadviezen

Als u een stent in uw slokdarm heeft, moet u rekening houden met een aantal aandachtspunten.

Vloeibare, gemalen of vaste voeding

Nadat de stent is geplaatst, gebruikt u in eerste instantie alleen vloeibare voeding. Neem bijvoorbeeld pap, vla, yoghurt, vruchtenmoes, drinkontbijt en gezeefde soep.

De dag na de behandeling kunt u gemalen voeding proberen. Gebruik voedingsmiddelen die zacht zijn of zo fijn gemaakt kunnen worden dat ze als het ware 'pap' in de mond worden. Vermijd producten met grove vezels en met harde stukjes. Verwijder harde stukjes en maak eten eventueel fijn met een staafmixer.

Als u gemalen voeding goed kunt eten, kunt u uw voeding uitbreiden tot een zo normaal mogelijke voeding. Gebruik hiervoor vaste voedingsmiddelen en snij deze zeer fijn. Zorg ervoor dat u goed kauwt. Pitten, schillen, graten en botjes moet u zorgvuldig verwijderen.

Voorkomen van verstopping van de stent

Het is belangrijk dat de stent niet verstopt raakt. Dit kunt u voorkomen door onderstaande adviezen op te volgen:

Wees voorzichtig met grove en/of vezelige voedingsmiddelen

Als u grove en/of vezelige voedingsmiddelen wilt eten, snijd deze dan extra fijn en kauw goed. U heeft anders kans dat er etensresten in de stent achterblijven. Het gaat hierbij om:


Koolzuurhoudende drank

Als u last heeft van een vol gevoel, kan het opboeren van lucht opluchting geven. Koolzuurhoudende dranken (dranken met prik) bevorderen het opboeren. Ook houden koolzuurhoudende dranken de stent 'schoon'. Wij raden u daarom aan om per dag één glas koolzuurhoudende drank te drinken.

Tips om uw voeding energierijker te maken

Heeft u weinig eetlust en/of heeft u moeite om uw lichaamsgewicht op peil te houden? Maak dan gebruik van onderstaande tips:
Als het u niet lukt voldoende te eten, vraag dan uw arts om een verwijzing naar de diëtist. Een diëtist kan u helpen de juiste voeding te kiezen en zo nodig aanvullende bijvoeding voorschrijven.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neemt u dan gerust contact op met het secretariaat van de polikliniek Maag,- Darm- en Leverziekten. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 93 35.

Kwaliteit en veiligheid
U moet erop kunnen rekenen dat het ziekenhuis goede en veilige zorg biedt. Zorgverleners voeren daarom op belangrijke momenten extra controles uit. Zo controleren verpleegkundigen en artsen voorafgaand aan een onderzoek of behandeling meerdere keren of alles goed voorbereid is. Ook vragen zorgverleners u bijvoorbeeld meerdere keren naar uw naam en geboortedatum. Dit is om er helemaal zeker van te zijn dat het onderzoek of de behandeling plaatsvindt bij de juiste patiënt.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 2089-sept 24