Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Medische Beeldvorming
Orthopedie
Radiologie

Barbotage

Barbotage

Behandeling van een verkalkte ontstoken pees in de schouder

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

U heeft een chronische ontsteking aan één van de pezen in uw schouder. Deze ontstoken pees is gedeeltelijk verkalkt. Uw behandelend arts heeft u een barbotage voorgesteld. Barbotage wordt ook wel needling genoemd. De verwachting is dat uw klachten door deze behandeling afnemen. In deze folder leest u wat deze behandeling inhoudt, welke voorbereidingen u dient te treffen en wat u van de behandeling kunt verwachten.

Zwangerschap

Bent u zwanger? Overleg dan met uw behandelend arts of een barbotage op dit moment de beste behandeling voor u is.

Voorbereiding

Om de behandeling goed te laten verlopen is het van belang dat u zich goed voorbereidt:
Verder hoeft u geen voorbereidingen te treffen. U mag gewoon eten, drinken en indien nodig uw medicijnen gebruiken (met uitzondering van bloedverdunners).

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip bent verhinderd, belt u dan zo snel mogelijk naar de secretaresse van de afdeling Radiologie. Zij is op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

De behandeling

Tijdens de behandeling ligt u met ontblote schouder op uw zij op de behandeltafel. U kunt een bh of hemd zonder mouwen aanhouden. De radioloog of physician assistant gebruikt echografie om te kijken waar de kalk zich precies bevindt. Om duidelijke beelden te krijgen, smeert de radioloog of physician assistant eerst een niet-vette gel op uw schouder. Met een zender/ontvanger beweegt de radioloog of physician assistant vervolgens over uw schouder om de verkalking duidelijk in beeld te krijgen.

Daarna ontsmet de radioloog of physician assistant de huid en krijgt u een plaatselijk verdovende injectie in uw schouder. Deze verdoving werkt binnen een paar minuten. De behandeling kan daardoor vrijwel direct plaatsvinden.

Vervolgens prikt de radioloog of physician assistant met een naald meerdere malen in de verkalkte pees. De kalk brokkelt hierdoor in kleine stukjes en kan sneller door het lichaam worden afgevoerd. De radioloog of physician assistant gebruikt echografie steeds om te kijken waar de kalk zich bevindt.

Door het prikken in de pees wordt ook de doorbloeding van de pees gestimuleerd. Een goede doorbloeding zorgt voor een beter herstel van de pees.

Aan het eind van de behandeling spuit de radioloog of physician assistant een ontstekingsremmend en pijnstillend middel in de slijmbeurs rond de aangedane pees. Hierdoor verminderen de pijn en irritatie van de pees.

De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling

Om uw schouder zo veel mogelijk te ontlasten, mag u na de behandeling niet zelf autorijden en fietsen. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen.

U mag na de behandeling meteen naar huis. Tot een week na de behandeling kan de schouder erg pijnlijk zijn. Dit is normaal. Wij adviseren u om thuis direct al te beginnen met pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol).

De eerste twee dagen na de behandeling mag u niet zwaar tillen of sporten.

Contact opnemen

Heeft u een rode, gezwollen schouder en krijgt u hier ook koorts bij? Neem dan contact op met de secretaresse van de afdeling Radiologie. Zij is op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 05. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts via (0314) 32 99 11. Indien uw behandeltraject in het ziekenhuis al is beëindigd, dan kunt u met vragen en problemen contact opnemen met uw huisarts.

Verwachte resultaat

Bij 75 tot 80% van de mensen die deze behandeling krijgt, geeft de behandeling een goed resultaat. Dat wil zeggen dat de klachten zijn afgenomen tot een aanvaardbaar niveau. Het kan ook zijn dat de behandeling niet het gewenste effect heeft. Als de klachten blijven bestaan, kan de behandeling na drie maanden opnieuw worden uitgevoerd.

Aanhoudende klachten

Als uw klachten aanhouden, kunt u contact opnemen met de polikliniek Orthopedie via telefoonnummer (0314) 32 96 18.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel ze dan gerust. De afdeling Radiologie is op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 95 05.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 2087-sep-24