U heeft veel bloed verloren. Hierdoor kan het zijn dat u te weinig hemoglobine (Hb) heeft. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. In deze folder leest u hoe u bloedarmoede kunt voorkomen of verhelpen met ijzerrijke voeding.
Bloedarmoede
Bloedarmoede betekent dat u te weinig rode bloedcellen in uw bloed heeft of dat de rode bloedcellen te weinig hemoglobine (Hb) bevatten. Hemoglobine zorgt ervoor dat het bloed, zuurstof van de longen naar de weefsels in het lichaam kan vervoeren. Bij een te laag Hb-gehalte, wordt er dus niet genoeg zuurstof vervoerd. Hierdoor heeft u minder energie.
Een belangrijk onderdeel van Hb is ijzer. Als u veel bloed heeft verloren, dan kan het zijn dat er een ijzertekort ontstaat.
Klachten bloedarmoede
Bij bloedarmoede kunt u last hebben van de volgende klachten:
- Bleke huidskleur
- Vermoeidheid
- Flauwvallen
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Kortademigheid
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
Behandelen of voorkomen van bloedarmoede
Als u veel bloed heeft verloren, is het belangrijk dat het ijzertekort in uw Hb wordt aangevuld. Dit kunt u het beste doen door extra ijzer in te nemen via uw dagelijkse voeding of met ijzerpreparaten (een tablet met een hoge dosering ijzer).
Voedingsadvies
Bij een normaal voedingspatroon krijgt u voldoende ijzer binnen. Als u een ijzertekort heeft door veel bloedverlies, dan is het raadzaam ijzerrijke producten te gebruiken. U krijgt dan extra ijzer binnen.
In onderstaande tabel leest u per productsoort welke voedingsmiddelen veel ijzer bevatten:
Vlees | Rood vlees, lever, niertjes, leverpastei, leverpaté, kip, patrijs, kalkoen |
Vis
| Garnalen, haring, makreel, mosselen, sardientjes, oesters |
Ei | Ei (vooral eigeel) |
Graanproducten | Bruin brood, volkoren brood, roggebrood, matse cracker, volkoren pasta, zilvervliesrijst, cornflakes, muesli, volkoren beschuit, volkoren biscuits, volkoren knäckebröd, havermout, gort, boekweitgrutten, boekweitmeel |
Groenten | Spinazie, boerenkool, groene kool, andijvie, broccoli, snijbiet, sterkers, tuinbonen, erwten, veldsla |
Gedroogde kruiden | Peterselie, basilicum, tijm, oregano |
Peulvruchten | Kidneybonen, witte bonen, bruine bonen, kapucijners |
Fruit | Bramen, frambozen, bosbessen |
Overige producten | Noten, pinda's, pompoenpitten, pijnboompitten, rozijnen, gedroogde abrikozen, vijgen, pruimen, dadels, tutti frutti, stroop, marmite, sesampaste (tahin) |
IJzer uit voeding wordt beter door het lichaam opgenomen als u bij de maaltijd ook iets eet met vitamine C. Bijvoorbeeld vers fuit, groente, aardappelen, sinaasappelsap of grapefruitsap.
IJzerpreparaat
Een ijzerpreparaat is een tablet met een hoge dosering ijzer. De gynaecoloog of verloskundige kan u dit voorschrijven. Het is van belang dat u de ijzerpreparaten inneemt met een vitamine C-rijke drank, zoals sinaasappelsap of grapefruitsap. Neem de ijzerpreparaat nooit in met melk. Melk zorgt ervoor dat het ijzer minder goed wordt opgenomen in het bloed.
Indien u op eigen initiatief een ijzerpreparaat wil gaan gebruiken, overleg dan eerste met de verloskundige en/of gynaecoloog of dit verstandig is.
Bijwerkingen
Een ijzerpreparaat kan verstopping (obstipatie) veroorzaken. Kies daarom voor vezelrijke voeding en drink minimaal twee liter vocht per dag. Op de website van het Voedingscentrum (
www.voedingscentrum.nl) vindt u meer informatie over vezelrijke voeding.
Vragen
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek Diëtetiek. De diëtist houdt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 09.00 uur en van 16.00 tot 16.30 uur telefonisch spreekuur. Buiten deze tijden kunt u het antwoordapparaat inspreken. U wordt dan teruggebeld. De diëtist is bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 99 60.
Ook vindt u meer informatie over ijzerrijke voeding op de website van het Voedingscentrum:
www.voedingscentrum.nl.