Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Maag-, Darm- en Leverziekten

Korte voorbestraling voorafgaand aan de operatie

Korte voorbestraling voorafgaand aan de operatie

Onderdeel van de Patiënteninformatiewijzer dikkedarm- of endeldarmkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

7. Korte voorbestraling voorafgaand aan de operatie *


7.1 Inleiding

De arts heeft bij u endeldarmkanker en het behandelplan met u besproken. Om u inzicht te geven in de behandeling, beschrijven we het hier kort het behandeltraject. Uitgebreidere informatie ontvangt u van uw arts of verpleegkundig specialist in het Slingeland Ziekenhuis en bij de Radiotherapiegroep in Arnhem.

7.2 Behandeling

Als kanker voorkomt in de endeldarm, bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van verschillende behandelingen. Afhankelijk van de grootte en de uitgebreidheid van de tumor maakt een multidisciplinair team een behandelplan op maat. De meeste tumoren in de endeldarm worden behandeld met bestraling gevolgd door een operatie. Er zijn twee soorten bestraling: een kort schema en een lang schema.

Korte bestraling en operatie

De arts of verpleegkundig specialist heeft met u een kort bestralingsschema en een operatie afgesproken. Het korte bestralingsschema is geschikt voor tumoren die niet erg groot zijn. De bestraling heeft als doel om het risico op terugkeer van de tumor te verkleinen. U krijgt in totaal vijf bestralingen gedurende vijf opeenvolgende dagen, met uitzondering van het weekend. De operatie vindt enkele dagen na de laatste bestraling plaats.

De specialist uit het ziekenhuis verzorgt de verwijzing naar de Radiotherapiegroep. U ontvangt daarna thuis een oproep voor een afspraak. Tijdens de eerste afspraak bij de Radiotherapiegroep krijgt u uitleg over de gang van zaken en de behandeling. Ook maken zij een CT-scan om de precieze plek en de manier van bestralen te bepalen. Vervolgens krijgt u een afspraak voor de eerste bestraling.

7.3 Schematische weergave van uw behandeltraject


Schematische weergave behandeltraject


7.4 Waar kunt u terecht met vragen

Tijdens de behandeling bij de Radiotherapiegroep kunt u met vragen terecht bij de laboranten die de behandeling uitvoeren en bij uw radiotherapeut.

Mocht u tussendoor vragen hebben of problemen, belt u dan met de zorgcoördinator.

Meer informatie vindt u op de websites:


Foldernummer: 1891-dec 23