Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek
Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Voedingsadvies na een kaakoperatie

Voedingsadvies na een kaakoperatie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U heeft een operatie achter de rug vanwege een gebroken kaak of een kaakverplaatsing (osteotomie). Hierdoor kunt u moeilijk kauwen. Juist na een operatie is het belangrijk voor uw herstel dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De eerste tijd kunt u alleen voeding in vloeibare vorm eten. Als u uw kaak weer kunt en mag belasten, kunt u vrij snel overgaan tot het eten van normaal voedsel.

Vloeibare voeding

Vloeibare voeding bestaat uit verdunde en gepureerde (warme) maaltijden, pap, melkdrank en vruchtensappen. Door uw voeding te pureren is de hoeveelheid voedsel groot. De voedingswaarde is daarentegen vaak klein. Bovendien is het meestal moeilijk en vermoeiend om te drinken. Gebruik daarom meerdere kleine maaltijden per dag, bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden en 3 tot 6 kleine maaltijden tussendoor.

Dagelijks heeft u minimaal deze hoeveelheden nodig:


Vlees, vis, kip of ei100 - 125 gram
Groente3 - 4 groentelepels
Aardappelen3 stuks ter grootte van een ei
(of 5 lepels gare rijst of macaroni)
Melk en melkproducten1 liter
Brood2 glazen drinkontbijt of 2 schaaltjes pap
Fruit (gepureerd) of vruchtensap2 glazen
(Dieet)margarine of boter2 - 3 eetlepels
Vocht1,5 - 2 liter



Een goede dagvoeding kan bestaan uit:


Ontbijt1 schaaltje pap, vla of drinkontbijt
1 glas vruchtensap
Halverwege de ochtend1 glas vruchtensap of melkproduct
1 schaaltje pap of 1 glas drinkontbijt
Middagmaaltijd1 portie warme maaltijd
1 schaaltje vla
Halverwege de middag1 glas milkshake
1 glas vruchtendrank
Avondeten1 portie warme maaltijd
1 glas kwarkdrank (verderop in de folder vindt u het recept)
Halverwege de avond1 glas (chocolade) melk
1 glas tomatensap of vruchtensap


Broodmaaltijd

In plaats van brood kunt u tijdelijk pap eten. Grovere papsoorten (bijvoorbeeld rijstepap of gortepap) maakt u met een staafmixer gladder. Ook drinkontbijt is een vezelrijk alternatief voor brood. Drinkontbijt bevat vaak ook de nodige vitamines en mineralen. Vla, yoghurt of kwark kunt u ook in plaats van brood eten. Deze soorten leveren geen voedingsvezels. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Voldoende vocht en voedingsvezels in uw voedsel voorkomen verstopping.

Warme maaltijd


Zelf bereiden

Van vrijwel elke warme maaltijd kunt u een vloeibare maaltijd maken. Gebruikt u hiervoor een staafmixer, handmixer met staafhulpstuk, stamper en een roerzeef, of een keukenmachine. U mixt de gare ingrediënten eerst met zo weinig mogelijk vocht tot een gladde massa. Daarna voegt u meer vocht toe om de gewenste dikte te krijgen. Gebruik kruiden en specerijen om de maaltijd op smaak te brengen.

Vlees laat zich moeilijk pureren. Vlees met weinig bindweefsel kunt u het makkelijkst pureren. Voorbeelden hiervan zijn een bieflapje, gehakt, tartaar, kipfilet en visfilet. Bak het vlees niet te hard. Kook de groente goed gaar.

Door de warme maaltijd te malen en te verdunnen, krijgt u een grote hoeveelheid voedsel. Dit krijgt u vaak niet in een keer op. Eet daarom twee keer per dag een warme maaltijd.

Voorbeelden van een gepureerde warme maaltijd:

Kant-en-klare voeding

U kunt er ook voor kiezen om kant-en-klare baby- of peutermaaltijden te eten, die bij de supermarkt of drogist te koop zijn. Deze kunt u met kruiden en specerijen op smaak brengen en eventueel verdunnen met boter of room.

Gewichtsverlies

In deze periode is het belangrijk dat u op het juiste lichaamsgewicht blijft. Controleer uw gewicht door één keer per week op de weegschaal te staan. Ondanks uw inspanning om goed te blijven eten, kan het gebeuren dat u te veel afvalt. Verliest u binnen een maand meer dan 5% van uw gewicht, neem dan contact op met uw behandelend arts. Een voorbeeld van te veel gewichtsverlies: weegt u 70 kilo, dan mag u niet meer afvallen dan 3,5 kilo.

Voorkomen van gewichtsverlies

Om gewichtsverlies te voorkomen, is het belangrijk dat u voldoende calorieën en eiwitten binnenkrijgt. Eiwit is een bouwstof voor het lichaam en heeft een belangrijke rol bij het in stand houden van uw spierweefsel. Als u langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt, kan ondervoeding ontstaan.

Calorierijke voeding

Tips om de voeding energierijker te maken:
Tips om het eten aantrekkelijker te maken:

Calorierijke dranken

Gebruik hulpmaterialen om makkelijk(er) te kunnen drinken, zoals een beker met tuitje en een zo'n dik mogelijk rietje. Het drinken kost minder kracht als u een kort rietje gebruikt.

Hieronder vindt u twee recepten voor een calorierijke drank.

Ingrediënten mengen voor kwarkdrank:
Ingrediënten mengen voor vruchtendrank:

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met een van de diëtisten. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0314) 32 99 60. Op andere tijden kunt u het antwoordapparaat inspreken. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.


Foldernummer: 1882-okt-24