Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie
Maag-, Darm- en Leverziekten

Chemoradiatie met herstelperiode voorafgaand aan de operatie

Chemoradiatie met herstelperiode voorafgaand aan de operatie

Onderdeel van de Patiënteninformatiewijzer dikkedarm- of endeldarmkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

7. Chemoradiatie met herstelperiode voorafgaand aan de operatie *


7.1 Inleiding

De arts heeft bij u endeldarmkanker vastgesteld en het behandelplan met u besproken. Om u inzicht te geven in het traject dat u zult doorlopen, leggen we hier het traject kort uit. Uitgebreidere informatie ontvangt u van uw arts of verpleegkundig specialist in het Slingeland Ziekenhuis en bij de Radiotherapiegroep in Arnhem.

7.2 Behandeling

Als kanker voorkomt in de endeldarmkanker, bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van verschillende behandelingen. Afhankelijk van de grootte en de uitgebreidheid van de tumor, maakt een multidisciplinair team een behandelplan op maat. De arts of verpleegkundig specialist heeft met u afgesproken u te behandelen met chemotherapie in tabletvorm, bestraling en een operatie.

De bestraling en chemotherapie krijgt u geruime tijd voor uw operatie, als voorbehandeling. Chemotherapie maakt de kankercellen gevoeliger voor de bestraling. De radioactieve straling vernietigt de kankercellen. Deze gecombineerde behandeling van chemotherapie en bestraling noemen we chemoradiatie.

7.3 Behandeltraject

Hieronder beschrijven we het behandeltraject.

Chemoradiatie

Voor de chemotherapie in tabletvorm krijgt u een afspraak met een oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis. Deze geeft u uitleg over de behandeling en de inname van de medicijnen. Mogelijk volgt er ook een afspraak bij de oncologieverpleegkunde op het verpleegkundig spreekuur. Daar krijgt u uitleg over de medicijnen en bijwerkingen.

Gedurende vijf weken krijgt u elke werkdag bestraling. De bestraling vindt plaats bij de Radiotherapiegroep in Arnhem. Tijdens de eerste afspraak krijgt u uitleg over de gang van zaken en de behandeling. Ook maken zij een CT-scan om de precieze plek en de manier van bestralen te bepalen. Vervolgens krijgt u thuis een afspraak voor de eerste bestraling.

Herstelperiode

Na de chemoradiatie is er een herstelperiode van tien weken. In deze periode wordt de tumor kleiner. Soms verdwijnt de tumor(bijna) helemaal. Ook herstelt u in deze periode van de gevolgen van de chemoradiatie.

In de periode tussen de chemoradiatie en de operatie komt u meerdere malen voor controle op de polikliniek Chirurgie in het ziekenhuis. Aan het einde van de herstelperiode krijgt u in het Slingeland Ziekenhuis opnieuw onderzoeken. Zo kunnen we zien wat het effect van de chemoradiatie op de tumor is geweest.

Vervolg

Na de herstelperiode verwijdert de oncologisch chirurg de tumor operatief.

Als uit de MRI-scan, de sigmoïdscopie en het lichamelijk onderzoek blijkt dat de tumor volledig verdwenen is, dan komt u in aanmerking voor het zogenoemd wait-and-see-beleid (niet opereren, wel intensief controleren). Mocht dit bij u het geval zijn, dan bespreekt de verpleegkundig specialist dat met u.

7.4 Schematische weergave van uw behandeltraject


Het behandeltraject in een overzicht


7.5 Waar kunt u terecht met vragen

Tijdens de behandeling bij de Radiotherapiegroep kunt u met vragen terecht bij de laboranten die de behandeling uitvoeren en bij uw radiotherapeut.

Mocht u tussendoor vragen hebben of problemen, belt u dan met belt u dan met de zorgcoördinator.

Meer informatie vindt u op de websites:


Foldernummer: 1848-dec 23