Logo Slingeland Ziekenhuis.
Topbalk beeld rechts.
Topbalk beeld midden.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Folder informatie logo

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Allergisch voor rubber

Wat nu?


U bent allergisch voor rubber: wat nu?
Wanneer uw huid met rubber in contact komt, krijgt u eczeem. Als u al eczeem heeft, dan kan dit eczeem erger worden. U moet dus zorgen dat u zo weinig mogelijk met rubber in contact komt.

Wat is rubber?
Rubber wordt gemaakt van het sap van de rubberboom. Rubber kan ook in de fabriek nagemaakt worden.

Rubber wordt gebruikt om bijvoorbeeld autobanden, handvatten en elastiek te maken. Om deze producten te maken worden er aan het rubber stoffen toegevoegd. Deze stoffen noemt men ‘hulpstoffen’. Het gaat vooral om de stoffen die gebruikt worden om ervoor te zorgen dat het rubber langer goed blijft en niet uitdroogt.

U bent allergisch voor één of meer van de volgende rubber-hulpstoffen. Deze zijn hieronder aangekruist:

Bent u allergisch voor latex?
Voor alle duidelijkheid: nee, uw allergie voor rubber heeft niets te maken met een allergie voor latex. Meer informatie over latex kunt u lezen in de folder ‘Latex’.

In welke producten komen de hulpstoffen die in rubber zitten voor?
Deze hulpstoffen zitten bijna in alle producten die van rubber gemaakt zijn. Heel veel mensen komen dagelijks in contact met rubber via:

Kunt u door uw werk in contact komen met rubber?
In sommige beroepen wordt veel gewerkt met artikelen waar rubber in zit, bijvoorbeeld:

Hoe ziet allergisch contacteczeem door rubber eruit?
Als uw huid in contact is gekomen met een product waar rubber in zit, krijgt u op uw huid meestal jeukende rode plekken met schilfers. Soms ziet u ook pukkels en blaasjes, of de eczeemplek is nat. De plaats waar u het eczeem ziet, kan een belangrijke aanwijzing geven of u eczeem heeft gekregen door contact met rubber.

Eczeem aan de voeten kan komen door rubber dat gebruikt is voor de binnenkant van uw schoenen, vaak bij sportschoenen. Ook kan er voor het maken van uw schoenen een lijm gebruikt zijn waar rubber of een hulpstof van rubber in zit.

Eczeem op de onderste helft van uw benen kan komen door het dragen van laarzen van rubber of door het elastiek dat in kousen zit.

Van elastiek in bijvoorbeeld een onderbroek of bh kunt u ook eczeem krijgen.

Als u eczeem heeft door het dragen van rubberhandschoenen, dan zit het eczeem vaak op de bovenkant van uw handen of op de polsen.

Als u eczeem heeft door het aanraken van een handgreep, het stuur of de versnellingspook van uw auto, dan zit het eczeem soms alleen in de handpalmen.

Als u eczeem in het gezicht heeft dan is het soms moeilijk te zeggen of dit door contact met rubber komt. Dit is wel duidelijk het geval bij mensen die duiker van beroep zijn, of mensen die in hun beroep bijvoorbeeld een gasmasker dragen.

U kunt ook eczeem in uw gezicht krijgen als u rond uw ogen heeft gewreven, nadat u rubberhandschoenen heeft gedragen, of nadat uw handen of vingers in contact met rubber zijn geweest.

Verdwijnt uw eczeem als u contact met rubber vermijdt?
Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met rubber. Toch komt het regelmatig voor dat uw eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met rubber goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft.

Naast een contactallergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan door een erfelijk bepaalde aanleg voor eczeem, astma, bronchitis en hooikoorts.

Het is altijd zinvol om rubber zo goed mogelijk te vermijden, ook al zal uw huid hiervan niet altijd helemaal beter worden.

Het is mogelijk dat u van sommige producten waarin rubber zit wel eczeem krijgt en van andere niet. Dit komt dan omdat de hulpstof waarvoor u allergisch bent in bepaalde producten van rubber wél zit, maar in andere producten weer niet.

Hoe kunt u een allergische reactie voor rubber voorkomen?
Dit hangt erg af van het product waardoor u eczeem heeft gekregen. Bijvoorbeeld: U heeft eczeem op uw voeten gekregen, doordat u schoenen draagt waarvan de binnenkant van rubber is gemaakt. U moet dan schoenen gaan dragen waarvan de binnenkant van leer of van kunststof is gemaakt. Of u heeft eczeem gekregen doordat u rubberhandschoenen of kousen met elastiek heeft gedragen. Dan moet u deze producten vervangen door andere waarin geen rubber zit. Dit kunt u met uw huidarts bespreken.

Handgrepen van gereedschap of bijvoorbeeld een rubber stuur in de auto, kunnen worden vervangen door dezelfde producten die van plastic zijn.

Bij eczeem op de plaatsen van elastiek, bijvoorbeeld in een onderbroek, wordt het ingewikkeld. Soms kan ondergoed met polyurethaan (Lycra) een oplossing zijn.

Als u een beroep heeft waarbij u veel met rubber in contact komt en u kunt dit niet vermijden, dan is het verstandig om dit te bespreken met iemand van het bedrijf waar u werkt, bijvoorbeeld uw leidinggevende of een bedrijfsarts.

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Als u allergisch bent voor rubber, dan moet u alleen producten waar rubber in zit vermijden. U hoeft geen andere stoffen te vermijden.

Hoe weet u welke producten veilig zijn?
In elk product waar u aan ziet, ruikt of voelt (rekken) dat er rubber in zit, kan de hulpstof zitten waar u allergisch voor bent. Het is helaas in de praktijk vaak erg moeilijk of zelfs onmogelijk om erachter te komen of dat inderdaad zo is.

Meer informatie
In de folder ‘Contacteczeem’ kunt u meer lezen over allergisch contacteczeem in het algemeen. Voor informatie over handschoenen en handbescherming kunt u ook kijken op de website www.beschermjehanden.nl.

Deze folder is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan. www.nvdv.nlFoldernummer: 1143-jul 18