Logo Slingeland Ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Reumatologie

Azathioprine

Azathioprine

Bij reumatische aandoening

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Algemeen

Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een aantal dingen over weet.

Het effect van azathioprine

Met medicijnen is de oorzaak van reumatische aandoeningen niet weg te nemen. Wel zijn er medicijnen die aandoeningen kunnen remmen. Na enige tijd kunnen hierdoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Azathioprine is zo'n medicijn. Het kan enkele maanden duren voordat u merkt dat dit medicijn begint te werken.

Als u al pijnstillers gebruikt kunt u deze blijven gebruiken.

Als azathioprine een gunstig effect heeft, kunt u het jarenlang blijven gebruiken. Helaas heeft het niet bij iedereen een gunstig effect. Als het bij u niet werkt of als u te veel last heeft van bijwerkingen, kan de reumatoloog besluiten het gebruik van azathioprine stop te zetten.

Azathioprine wordt behalve bij reumatische aandoeningen ook gebruikt bij andere aandoeningen.

Het gebruik samen met andere geneesmiddelen

Over het algemeen kunt u azathioprine in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Als u azathioprine gebruikt samen met Allopurinol (bij jicht), zal uw reumatoloog de dosering van azathioprine aanpassen. Vertel uw huisarts en specialist daarom altijd welke geneesmiddelen u gebruikt.

Het gebruik samen met alcohol

Alcohol vergroot de kans op leverafwijkingen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van alcohol. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag.

Wijze van innemen

Azathioprine is een geneesmiddel in de vorm van tabletten van 25 en 50 mg. De eerste week gebruikt men meestal 1 tablet azathioprine, van 50 mg per dag. Daarna worden meestal 2 tabletten van 50 mg per dag voorgeschreven. U kunt de tabletten doorslikken met voedsel, water of melk. Het is belangrijk dat u ze niet breekt of kauwt, maar heel doorslikt. Als u vergeten bent de tabletten in te nemen, neem ze dan op een later tijdstip nog dezelfde dag in.

Mogelijke bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:In sommige gevallen veroorzaakt azathioprine stoornissen in de werking van de lever, hier merkt u niets van. Wel kan dit aangetoond worden bij bloedonderzoek.

Neem DIRECT contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

Als u veel last heeft van bijwerkingen, kunt u stoppen met het gebruik van Azathioprine. Noteer dan wel op welke dag u bent gestopt en waarom. Neem bij twijfel contact op met uw reumatoloog.

Controles

Om eventuele stoornissen in de werking van de lever en in de aanmaak van het bloed in een vroeg stadium te ontdekken, zal uw reumatoloog regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Hierna vinden de controles minder vaak plaats. Als de uitslagen goed zijn, wordt u niet gebeld. U kunt de Azathioprine dan gebruiken zoals afgesproken.

Het effect op vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Voorzover tot op heden bekend is, heeft azathioprine waarschijnlijk geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het is erg belangrijk om uw reumatoloog te informeren als u een zwangerschap overweegt of al zwanger bent. Azathioprine kan in een enkel geval namelijk afwijkingen bij het ongeboren kind veroorzaken. Vrouwen moeten ruim drie maanden voor een eventuele zwangerschap stoppen met het gebruik van azathioprine. Het is dus erg belangrijk om tijdens deze periode en tijdens het gebruik van azathioprine een betrouwbaar anticonceptiemiddel te gebruiken.

U kunt beter geen Azathioprine gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn wordt namelijk in de moedermelk uitgescheiden. Overleg de situatie met uw reumatoloog.

Aanvullende informatie

Als u tabletten overhoudt, lever deze dan in bij de apotheek. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u deze stellen aan de arts tijdens uw consult.

Uw privacy en onze geheimhouding

Om u de beste zorg te kunnen geven, hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens leggen wij digitaal vast en beveiligen wij goed. Wij gaan zorgvuldig om met deze gegevens en houden ons aan de wet- en regelgeving. Dit betekent onder andere dat al onze medewerkers een geheimhoudingsplicht hebben en u als patiënt recht heeft op privacy. Uitgebreide informatie over uw privacy, rechten en plichten vindt u in de folder ‘Uw rechten en plichten als patiënt’. Deze folder kunt u raadplegen op folders.slingeland.nl.



Foldernummer: 711-jan 24